Ratlarda deneysel sepsis modelinde antibiyotik tedavisine eklenen ozon tedavisi ve hiperbarik oksijen tedavisinin sitokin düzeylerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of effects of ozone therapy and hyperbaric oxygen therapy added to antibiotherapy on cytokine levels in experimental sepsis model among rats
- Tez No: 311565
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ÖZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sepsis, ozone, hyperbaric oxygen, IL-1, IL-10, TNFalpha, rat
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Sepsis, infeksiyona bağlı olarak gelişen, mortalitesi yüksek bir hastalıktır. Sepsisin karmaşık patofizyolojisi nedeniyle sadece uygun antimikrobiyal tedavinin kullanımı çoğu zaman yeterli olmamaktadır. Sepsiste sitokinler tarafından tetiklenen süreç doku hasarından büyük oranda sorumludur ve bu nedenle yeni tedavi yaklaşımları gündeme gelmektedir. Proinflamatuvar sitokinler TNFalfa, IL-1, IL-6, IL-8, IFN-gama ve antiinflamatuvar sitokin IL-10 sepsis patogenezinde rol oynayan temel sitokinlerdir. Klasik sepsis tedavisi genel olarak kaynak kontrolü, antibiyoterapi ve destek tedavilerinden oluşmaktadır.Önceleri antimikrobiyal etkileri nedeniyle sepsis tedavisinde faydalı olabileceğidüşünülen Hiperbarik Oksijen Tedavisi (HBOT), günümüzde bu tabloda görülen karmaşık sitokimyasal sürece subselüler düzeydeki potansiyel etkileri nedeniyle de gündeme gelmiştir.Ozon, yüksek oksidatif potansiyeli olan bir gazdır. Bakteriyel hücre membranındaki lipoprotein ve fosfolipidlerin oksidasyonuyla membran bütünlüğünü bozarak bakterisidal etki göstermektedir. Ozonun potent bir antimikrobiyal ajan olarak kullanımı bazı çalışmalara konu olmasına karşın insanlardaki kullanımı serbest radikal oluşturucu ve solunum sistemine olan irritan etkileri nedeniyle hala tartışmalıdır.Çalışmamızda e.coli endotoksini ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde antibiyotik tedavisine eklenen ozon tedavisi ve hiperbarik oksijen tedavisinin proinflamatuvar ve antiinflamatuvar sitokin düzeylerinde yaptığı değişiklikleri, dolayısıyla da inflamatuvar sürece olan etkisini karşılaştırmayı amaçladık. Bunun için her birinde whistar cinsi dişi 10 rat olan 5 tane deney grubu oluşturduk. 1. gruba antibiyotik tedavisine 0.9 mg/kg ozon tedavisi , 2. gruba antibiyotik tedavisine hiperbarik oksijen tedavisi ekledik. 3. gruba sadece antibiyotik tedavisi verirken 4. grupta ise sadece sepsis oluşturduk. Son grubumuza ise diğer gruplarla eş zamanlı olarak intraperitoneal serum fizyolojik enjeksiyonu yaptık. Tüm tedavilerimize 5 gün boyunca devam ettik.6. günde sakrifiye ettiğimiz ratlardan aldığımız kanların serumlarında IL-1, IL-10 ve TNFalfa düzeylerini çalıştık. Ozon tedavisi verilen tüm gruptaki proinflamatuvar sitokin düzeylerinin (IL1,TNFalfa) diğer gruplara göre anlamlı olarak düşük olduğunu (p=0.001) tespit ettik.Antiinflamatuvar sitokin olan IL-10'un serum düzeylerinde ise ozon tedavisi verilen grupta diğer gruplara göre anlamlı olarak bir yükselme tespit ettik(p=0.001).Sonuç olarak proinflamatuvar ve antiimflamatuar sitokin düzeylerindeki anlamlı farklılıkları dikkate aldığımızda sepsis tedavisinde antibiyotik tedavisine eklenen ozonun inflamatuvar süreci baskılayarak sağkalım oranlarına olumlu etki edebileceğini ve hiperbarik oksijen tedavisinden daha etkili olduğunu düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler :Sepsis, ozon,hiperbarik oksijen, IL-1, IL-10,TNFalfa, ratYazar Adı :Tbp. Yzb. Enis BİÇERERDanışman :Doç. Tbp. Kd. Alb. Sezai ÖZKAN
Özet (Çeviri)
Sepsis that is caused by infection has a high degree of mortality. Due to the complicated pathophysiology of sepsis, the application of the suitable antmicrobial treatment is often not enough. Tissue damage mostly occurs during the process triggered by the cytokines in sepsis and therefore, new tratment methods are being considered. Proinflamatuvar cytokines TNFalfa, IL-1, IL-6, IL-8, IFN-gama ve antiinflamatuar cytokine IL-10 sepsis pathogenesis are basic cytokines that play an essential role in sepsis pathogenesis. Basic ( classic) usually consists of source control, antibiotherapy and supportive treatment.Hyperbaric Oxygen Therapy (HBOT) might be beneficial in sepsis treatment due to its antimicrobial effects. Currently, it is being considered as possibly benefical, mainly because of its potential subcelluler effects on the complicated cytochemical process of sepsis.Ozone is gas with a high potential for oxidation. With the oxidation of lipoproteins and phospholipids in the bacterial cell membrane, it has a bactericidal effect due to the damage of the membrane integrity. The use of ozone as a potent antimicrobial agent has been covered in some studies; yet its use in humans is still controversial due to its effects as a free radical generator and its irritant effects on respiratory system.In this study, we aimed to analyze the changes imposed by the ozone therapy and hyperbaric oxygen therapy added to the antibiotherapy in the experimental sepsis model created by e.coli endotoxin on the pro-inflammatory and anti-inflammatory cytokine levels and consequently its effects on the inflammatory process. To this end, we have formed 5 experiment groups, each consisting of 10 rats. In Group 1, we have added ozone therapy at dose of 0.9 mg/kg to the antibiotherapy, in Group 2 we have added hyperbaric oxygen therapy to the antibiotherapy. While we only applied antibiotherapy in group 3, in group 4 we induced sepsis. The last group simultaneously received intraperitoneal injection of physiological saline. All therapies were continued for 5 days.On day 6, we studied the IL-1, IL-10 and TNFalpha levels in the serums of blood samples from sacrificed rats. We have identified that the pro-inflammatory cytokine levels in all groups which received ozone therapy (IL-1,TNFalpha) were significantly lower when compared to the other groups (p=0.001). We have identified a significant increase in the serum levels of IL-10 as anti-inflammatory cytokine in the group that received ozone therapy compared to the other groups (p=0.001).In conclusion, considering significant differences in pro-inflammatory cytokine levels, we believe that ozone inflammatory process added to the antibiotherapy in sepsis therapy could have positive effect on survival ratios by suppressing inflammatory process and that it is more effective than hiperbaric oxygen therapy.