Sistemik karnitin uygulamasının deneysel sepsis modelinde kolon anastomozu iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of systemic carnitine treatment on healing of colon anastomosis in experimental sepsis model in rats
  1. Tez No: 385271
  2. Yazar: UMUT ERCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER FARUK ÖZKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolon anastomozu, anastomoz iyileşmesi, çekal delme ve bağlama, L-karnitin, Colonic Anastomosis, Anastomosis Healing, caecal ligation and puncture, L- Carnitine
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Kolorektal cerrahi sonrası gelişen anastomoz kaçakları günümüzde halen yüksek mortalite ve morbiditeyle seyretmekte, uzun hastanede yatış süresine ve tedavi maliyetinin artmasına neden olmaktadır. Gerek acil, gerekse elektif olarak yapılan operasyonlarda intraperitoneal enfeksiyon olması durumunda kaçak riski artmakta, buna bağlı olarak da primer anastomozdan kaçınılmakta ve çok basamaklı prosedürler tercih edilmektedir. Fakat bunun yerine rezeksiyon ve primer anastomoz ile koruyucu ostomi ya da rezeksiyon ve ostomi tercih edildiğinde de komplikasyonlar oluşabileceği ve benzer oranlarda mortalite riski olduğu unutulmamalıdır. Bu sebeple anastomoz komplikasyonlarının önlenmesinde kullanılabilecek farmakolojik ajanlarla ilgili araştırmalar günümüzde de devam etmektedir. Amaç: Bu çalışmada antioksidan ve enerji oluşumunda görev alan, yapılan deneysel çalışmalarla yara iyileşmesi üzerine de olumlu etkileri gösterilmiş olan L-Karnitin'in, ratlarda çekal ligasyon ve delme ile oluşturulan deneysel sepsis modelinde, kolon anastomozu iyileşmesi üzerine olan etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada 40 adet Spraque-Dawley cinsi rat kullanıldı. Ratlar rastgele onarlı gruplar halinde 4 gruba ayrıldı (n=10). Grup 1 ve Grup 2'ye Laparatomi ve kolon anastomozu yapıldı. Grup 3 ve 4 'te Çekal bağlama ve delme (ÇBD) ve kolon anastomozu yapıldı. Grup 1 ve 3'teki ratlara 15 mL/kg intraperitoneal 0,9 % izotonik NaCl, Grup 2 ve 4'teki ratlara 100 mg/kg intraperitoneal L-Karnitin uygulandı. Post-op 5. günde ratlar sakrifiye edilerek anastomoz yapılan kolon segmenti alındı. Anastomoz patlama basıncı ölçüldü. Hematoksilen+Eosin ile boyanıp histopatolojik olarak değerlendirildi. Doku hidroksiprolin miktarına bakıldı. Sonuçlar istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: L-karnitinin uygulandığı grupta deneklerde anastomoz patlama basıncı ve histopatolojik sonuçları hem enfekte olmayan batında, hem de peritonit varlığında, kontrol gruplarından istatiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunurken, hidroskiprolin düzeyi de daha yüksek saptanmış olmakla beraber bu parametre açısından istatiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Sonuç: Deneysel sepsis modelinde yapılan bu çalışmadan elde edilen bulgular, hem peritonit varlığında hem de enfekte olmayan karında gerçekleştirilen anastomozlarda; yapılan çalışmalarla antioksidan, antiinflamatuar ve yara iyileşmesine olumlu katkıları olduğu gösterilmiş olan L-Karnitin'in intraperitoneal uygulanmasının iyileşmeyi olumlu yönde etkileyerek anastomoz güvenliğinin artmasına katkı sağlayacağı yönündedir.
Özet (Çeviri)
Anatomotic leakage which developed after colorectal surgery still with high mortality and morbidity have been observed, therefore it increses the duration of hospitalization and the cost of the treatement. Urgent or elective surgery performed in case of intraperitoneal infection the risk of leakage increases, as a consequence of the primary anastomosis is avoided and a multi-step procedures are preferred. But instead of resection and primary anastomosis with protective ostomy or resection and ostomy complications can occur and it should be noted that there is the risk of mortality in similar proportions when these are preferred. Therefore, researches related to the pharmacological agents that can be used to prevent anastomotic complications continue today. Background: This study aims to investigate the effects of L-karnitin, which serves in the development of antioxidant and energy and its positive effects on wound healing have been shown in the experimental studies, on colonic anastomosis healing in rats which have been exposed to cecal ligation and puncture for creating an experimental sepsis model. Methods: In the study, 40 Sprague-Dawley rats were used. Rats were divided randomly into four groups of ten. (n=10). Group 1 and Group 2 underwent laparotomy and colonic anastomosis. Groups 3 and 4 'ta cecal ligation and puncture (CLP) and colonic anastomosis was performed. The rats in Groups 1 and 3, 15 ml/kg intraperitoneal 0.9% saline, the rats in Groups 2 and 4, 100 mg/kg was administered intraperitoneal L-Carnitine. In post-op. day 5, rats were sacrificed for colonic anastomosis segment to be taken. Bursting pressures were measured. The samples were coated with hematoxylin+eosin and evaluated histopathologically. The hydroxyproline content in tissues were examined. Results were statistically evaluated. Results: In the group in which the subjects were administered L-carnitine, bursting pressure and histopathological results both in non-infected abdomen, and in the presence of peritonitis, were found that the increase in level is statistically significant, in the control groups. Although the hidroksiprolin level was higher, in terms of these parameters there was no statistically significant difference found. Conclusion: In an experimental model of sepsis, findings from this study show that intraperitoneal administration of L-Carnitine, which has been shown to have positive effects on antioxidant, antiinflammatory and wound healing by the earlier studies, has ameliorating effect on healing which contributes to improved safety in the anastomosis in abdominal anastomoses performed in the presence of peritonitis as well as non-infected.