Kumar bağımlığı olan hastalarda dürtüsellik düzeyinin çevrimiçi kumar bağımlılığı ile ilişkisi
The relationship between impulsivity level and onlinegambling addiction in patients with gambling addiction
- Tez No: 891038
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ERYILMAZ BEYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: kumar, çevrimiçi kumar, dürtüsellik, bağımlılık, gambling, online gambling, impulsivity, addiction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bağımlılık Danışmanlığı ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bağımlılık, kronik bir beyin hastalığıdır ve davranışsal bağımlılıklardan biri olan kumar bağımlılığı da günümüzde internet ortamında kendini göstermektedir. Bu çalışmada kumar bağımlılığı olan hastalarda dürtüsellik düzeyinin, çevrimiçi kumar bağımlılığı ile ilişkisini, heyecan arama davranışlarıyla birlikte değerlendirmek amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklem grubu 100 kişi olarak belirlenmiştir. NP İstanbul Beyin Hastanesi'nde tedavi gören ve kumar bağımlılığı olan 50 hasta ile internet ortamında çalışmaya gönüllü olan 50 hastaya ulaşılmıştır. Çalışmada veri toplama aracı olarak sosyo-demografik form, South Oaks Kumar Tarama Testi, İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği, UUPS Dürtüsel Davranış Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS-27 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Sosyodemografik sorular için frekans tablosu oluşturulmuştur. Değişkenlerin grup ortalamalarındaki farklılıkları görebilmek için 2 gruplu değişkenlerde bağımsız örneklem t-test, parametrik testler için yeterli gözlem sayısı olmadığında 2 gruplu değişkenler için non-parametrik Mann Whitney U analizi, 3 ve daha fazla gruplu değişkenlerde ise non-parametrik Kruskal Wallis-H analizi uygulanmıştır. Analizler alfa=0,05 seviyesinde uygulanmıştır. Cinsiyet, eğitim ve medeni duruma göre anlamlı bir fark bulunmamıştır. Farklı bir bağımlılık tanısı olan, geçmişte intihar girişimi öyküsü olan bireylerin dürtüsel düzeyi ve heyecan arayışı anlamlı şekilde farklı ve büyüktür. 31-40 yaş arasındaki bireylerde heyecan arayışı, 31-40 ve 41-50 yaş arası bireylerde ise dürtüsellik düzeyi anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. 18-30 ve 31-40 arasındaki bireylerin ise İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği Puanı ortalaması, 51 yaş ve üzeri bireylerin İnternet Kumar Bağımlılığı Ölçeği Puanı ortalamasından anlamlı bir şekilde farklı ve büyüktür. Ekonomik düzeyi yüksek olan kişilerin heyecan arayışı, orta düzeyde olanlara göre daha büyük bulunmuştur. Bireylerin dürtüsellik ve heyecan arayışı düzeyi arttıkça çevrimiçi kumar bağımlılığının da arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Addiction is a chronic brain disease and gambling addiction, one of the behavioral addictions, is also showing itself in the internet environment today. In this study, it was aimed to evaluate the relationship between the level of impulsivity in patients with gambling addiction and online gambling addiction, together with excitement-seeking behaviors. The sample group of the study was determined as 100 people. 50 patients with gambling addiction who were receiving treatment at NP Istanbul Brain Hospital and 50 patients who volunteered to work in the internet environment were reached. The sociodemographic form, South Oaks Gambling Screening Test, Internet Gambling Addiction Scale, UUPS Impulsive Behavior Scale were used as data collection tools in the study. Data were analyzed using SPSS-27 program. Frequency table was created for sociodemographic questions. In order to see the differences in group means of variables, independent sample t-test was applied for 2-group variables, non-parametric Mann Whitney U analysis was applied for 2-group variables when there was not enough observation number for parametric tests, and non-parametric Kruskal Wallis-H analysis was applied for variables with 3 or more groups. Analyses were applied at alpha=0.05 level. No significant difference was found according to gender, education and marital status. The impulsive level and excitement seeking of individuals with a different addiction diagnosis and a history of suicide attempts in the past are significantly different and greater. The excitement seeking level was found to be significantly higher in individuals between the ages of 31-40, and the impulsiveness level was found to be significantly higher in individuals between the ages of 31-40 and 41-50. The average Internet Gambling Addiction Scale Score of individuals between the ages of 18-30 and 31-40 was significantly different and greater than the average Internet Gambling Addiction Scale Score of individuals aged 51 and over. The excitement seeking of individuals with a high economic level was found to be greater than those with a medium level. It was observed that as the impulsiveness and excitement seeking levels of individuals increase, online gambling addiction also increases.