Sanatın engelli bireyleri topluma kazandırma etkileri
Effects of art on including disabled individuals to the society
- Tez No: 891101
- Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS BERKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat, Engelli Birey, Eğitim, Resim, Toplum, Art, Disabled Individual, Education, Painting, Society
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Görsel Sanatlar Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalış ile sanatın engelli bireyler üzerindeki olumlu etkisini araştırmaktadır. Sanatsal ifadenin duygusal refahı, özsaygıyı, özerkliği ve sosyal içermeyi nasıl geliştirebileceğini incelemektedir. Çok boyutlu bir yaklaşım kullanarak, sanatın engelli insanların yaşamlarını nasıl dönüştürebileceğini anlamak için bilimsel kanıtları ve kişisel tanıklıkları analiz ediyoruz. Sanat, yaratıcı ifade, stres azaltma, özsaygı ve iletişimde iyileşme sağlayarak engelli bireylerin duygusal refahını artırmada önemli bir rol oynar. Duygusal tatmini teşvik eder ve daha iyi bir yaşam kalitesine katkıda bulunur. Tüm eğitim alanlarında olduğu gibi sanat eğitiminde engelli bireylerin eğitiminde yer almaktadır. Sanat eğitimi kişinin duygu düşünce ve izlenimlerini anlatabilmek, yeteneklerini estetik bir seviyeye ulaştırmak, anlamında faydalıdır. Engelli bireylerin bireysel kimlik kazanması, başarı duygusunu tatması, güven ve cesaretinin artırılması, sosyal yaşama uyumunun sağlanması, el ve beyin koordinasyonunun gelişimi, duygusal yapısının geliştirilmesi düzenlenmesi, ifade gücünün geliştirilmesi, algılama yapısının arttırılması, estetik beğeni ve har duygusunun geliştirilmesi, konularında sanat eğitiminin önemli bir yeri olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın sonuçları, engelli bireylerin kişisel tatminlerini ve topluma aktif katılımlarını teşvik etmek için sanata erişimlerini desteklemenin ve teşvik etmenin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
With this work, he investigates the positive impact of art on disabled individuals. It examines how artistic expression can enhance emotional well-being, self-esteem, autonomy and social inclusion. Using a multidimensional approach, we analyze scientific evidence and personal testimonies to understand how art can transform the lives of people with disabilities. Art plays an important role in enhancing the emotional well-being of people with disabilities by providing creative expression, stress reduction, and improvements in self-esteem and communication. It promotes emotional satisfaction and contributes to a better quality of life. As in all fields of education, art education is involved in the education of disabled individuals. Art education is useful in the sense of being able to express one's feelings, thoughts and impressions, and to bring one's talents to an aesthetic level. Art education is important in the areas of disabled individuals gaining individual identity, experiencing the feeling of success, increasing confidence and courage, ensuring adaptation to social life, development of hand and brain coordination, development and regulation of emotional structure, development of expression power, increasing perception structure, development of aesthetic appreciation and sense of joy. It is known that it has a place. The results of this study highlight the importance of supporting and encouraging disabled people's access to the arts to promote their personal fulfillment and active participation in society.