Kulturelle unterschiede bei der durchführung vonınterkulturellen trainings für auslandsaufenthalte
Yurtdışı kalışları için kültürlerarası eğitimlerin uygulanmasında kültürel farklılıklar
- Tez No: 891213
- Danışmanlar: DR. MARTİNA MALETZKY DE GARCíA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kültürlerarası Eğitim, Yurtdışı Kalışlar, Araştırma Yöntemleri, Araştırma Paradigmaları, Kültürel Yetkinlik, Türkiye, Almanya, Intercultural Training, Stays Abroad, Research Methods, Research Paradigms, Intercultural Competence, Turkey, Germany
- Yıl: 2024
- Dil: Almanca
- Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Küreselleşen dünyada kültürlerarası eğitimler giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu yüksek lisans tezi, Alman-Türk ilişkisine odaklanarak yurtdışında kalışlar için kültürlerarası eğitimlerin gelişimini ve uygulanışını incelemektedir. Elli bilimsel makalenin sistematik analiziyle baskın araştırma paradigmaları, uygulanan yöntemler ve pratik sonuçlar tanımlanmaktadır. Araştırma soruları, yöntemsel yaklaşımların çeşitliliğini, araştırma paradigmalarının yöntem seçimine ve sonuç yorumlamasına olan etkisini ve Alman-Türk ilişkisi bağlamında kültürlerarası eğitim programlarının tasarımı için sonuçları araştırmaktadır. Sonuçlar, nitel yaklaşımlara bir öncelik gösterdiğini gösterirken, yorumlayıcı ve işlevsel yaklaşımların yöntem seçimini etkilediğini ortaya koymaktadır. Pratik sonuçlar, uygulamaya yönelik bir yaklaşımın gerekliliğini, bireysel ihtiyaçların dikkate alınması ve sürekli değerlendirmelerin yapılmasının önemini vurgular. Çalışma, araştırma boşluklarını belirler ve kültürel geçmişin ve yapay zekânın kültürlerarası eğitimlere olan etkisini vurgulayan bir bakış sunar. Sonuç olarak, çalışma, kültürlerarası eğitim programlarını optimize etmek için önemli bulgular sağlar ve bu alandaki gelecekteki araştırmalar için temel oluşturur.
Özet (Çeviri)
Intercultural trainings are gaining importance in an increasingly globalized world. This master's thesis examines the development and application of intercultural trainings for stays abroad with a focus on the German-Turkish context. Through the systematic analysis of 50 scholarly articles, dominant research paradigms, applied methods, and practical implications are identified. The research questions investigate the diversity of methodological approaches, the influence of research paradigms on method selection and result interpretation, as well as the implications for designing intercultural training programs in the German-Turkish context. The results show a preference for qualitative approaches, while the interpretative and functionalist approaches influence method selection. Practical implications emphasize the need for a practice-oriented approach, consideration of individual needs, and conducting continuous evaluations. The thesis identifies research gaps and outlines a future outlook that highlights the consideration of cultural backgrounds and the impact of Artificial Intelligence on intercultural trainings. In summary, the thesis provides valuable insights for optimizing intercultural training programs and lays the groundwork for future research in this field.