Periferik sinir yaralanmalı olgularda geleneksel fizyoterapi programına eklenen aşamalı motor imgeleme eğitiminin üst ekstremite fonksiyonlarına etkisi
The effects of graded motor imagery treatment added to conventional physiotherapy program on upper extremity functions in cases with peripheral nerve injury
  1. Tez No: 891271
  2. Yazar: GÜLDANE NALBANTOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HOŞBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Aşamalı Motor İmgeleme, Periferik Sinir Yaralanmaları, Travmatik El Rehabilitasyonu, Graded Motor Imagery, Traumatic Peripheral Nerve Injuries, Hand Rehabilitation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Biruni Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çalışmanın amacı, Periferik Sinir Yaralanmalı (PSY) olgularda geleneksel fizyoterapi programına eklenen Aşamalı Motor İmgelemenin (AMİ) üst ekstremite fonksiyonlarına etkisini belirlemekti. Araştırmada, ağrı, Visuel Analog Skala (VAS), Eklem Hareket Açıklığı (EHA) gonyometre, kaba kavrama kuvveti, Jamar Dinamometresi ile ince kavrama kuvveti pinçmetre ile değerlendirildi. Hastaların üst ekstremite fonksiyonları Kol Omuz Sorunları Anketi (KOSA) ve Michigan El Sonuç Anketi (MESA), Kinezyofobi için Tampa Kinezyofobi Ölçeği (TKÖ) kullanıldı. Toplam 20 olguya cerrahi onarım sonrası 6. haftadan itibaren haftada 2 gün 45 dakika olacak şekilde 6 hafta boyunca egzersiz programı uygulandı. Birinci gruba (n:10) geleneksel fizyoterapi programına ilave AMİ, ikinci gruba yalnızca geleneksel fizyoterapi programı uygulandı. Her iki grubun tedavi öncesi ağrı, EHA ve kavrama kuvveti gruplar arası karşılaştırmalarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmadı (p>0.05). 6 haftalık tedavi sonrası geleneksel fizyoterapi programına eklenen AMİ eğitimi ile 12. haftadaki ağrı, KOSA, MESA ve TKÖ skorlarında anlamlı iyileşme sağlanırken her iki grubun EHA, kavrama kuvveti değerlerinde ise arasında anlamlı farklılık bulunmadı.
Özet (Çeviri)
This study aims to determine the effect of adding Graded Motor Imagery (GMI) to a conventional physiotherapy program on upper extremity functions in cases with Peripheral Nerve Injury (PNI). In the research, pain was assessed using the Visual Analog Scale (VAS), Range of Motion (ROM) with a goniometer, gross grip strength with a Jamar Dynamometer, and fine grip strength with a pinch meter. Patients' upper extremity functions were evaluated using the Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) Questionnaire and the Michigan Hand Outcomes Questionnaire (MHQ), Kinesiophobia was assessed using the Tampa Scale for Kinesiophobia (TSK). A total of 20 cases were included in the study. An exercise program was implemented for these cases starting from the 6th week after surgical repair, with sessions lasting 45 minutes, twice a week, for 6 weeks. The cases were divided into two groups first group (n=10) received GMI in addition to the conventional physiotherapy program, second group received only the conventional physiotherapy program. No statistically significant differences were found between the groups in terms of pain, ROM, and grip strength before treatment (p>0.05). After 6 weeks of treatment GMI training adding to conventional physiotherapy program, significant improvements were observed in pain, DASH, MHQ and TSK scores at the 12th week, while there were no significant differences between the two groups in terms of ROM and grip strength values.