Nikotinize ratlarda yağ grefti yaşayabilirliğine metamizolün etkisi
The effect of metamizole on the viability of fat grafts in nicotine exposed rats
- Tez No: 891353
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ CAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Nikotin, metamizol sodyum, yağ grefti yaşayabilirliği, nekroz, adiposit, Nicotine, metamizole sodium, fat graft viability, necrosis, adipocyte
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Yağ greftlerinin çok çeşitli ve çok yaygın kullanımı olmasına karşın kısıtlayıcı en önemli dezavantajlarından birisi greft sağ kalım oranlarının çok değişkenlik göstermesidir. Bu tezde greft yaşayabilirliğine nikotinin ve metamizol sodyumun etkisi araştırılmıştır. Nikotinin vazokonstrüktif etkileri ve yara iyileşmesine olumsuz etkileri nedeniyle greft yaşayabilirliğini azaltacağı, metamizol sodyumun ise spazmolitik özelliği nedeniyle greft yaşayabilirliğini arttıracağı düşünülmüştür. Yöntem: Çalışmada 24 adet dişi Wistar albino rat randomize olarak 6'lı gruplar halinde 4 gruba ayrıldı. Birinci grup kontrol grubu(preoperatif ve postopereatif işlem yapılmayan grup), ikinci grup sadece metamizol sodyum uygulanan grup(postoperatif 6 hafta boyunca intramusküler 100mg/kg/gün), üçüncü grup sadece nikotin uygulanan grup(preoperatif 6 hafta boyunca subkütan 2mg/kg/gün), dördüncü grup nikotin ve metamizolün birlikte uygulandığı grup(metamizol sodyumun postoperatif 6 hafta boyunca intramusküler 100mg/kg/gün) (nikotinin preoperatif 6 hafta boyunca subkütan 2mg/kg/gün) olarak 4 grup şeklinde belirlendi. Sol inguinal bölgeden alınan yağ greftleri ağırlık ve hacimleri ölçüldükten sonra ratların kafa derisi altına yerleştirildi. 6 hafta sonra yağ greftleri alıcı bölgeden eksize edildi, ağırlık ve hacimleri ölçüldü. Hayvanlara ötenazi uygulandı. Eksize edilen materyalin histopatolojik olarak değerlendirmesi yapıldı. Bulgular: Sadece nikotin kullanımının yağ greftinde adiposit yaşayabilirliği, açısından istatistiksel olarak anlamlı azalmaya neden olurken; kist oluşumu, nekroz açısından istatistiksel olarak anlamlı artışa neden olmaktadır. Metamizol sodyumun tek başına kullanılması kontrol grubuna benzer sonuçlar elde edilmesine neden olurken nikotin ile beraber kullanılması nikotinin neden olduğu yağ greft adiposit yaşayabilirliği açısından azalışı ve fibrozis, kist oluşumu, nekroz açısından artışı gibi etkileri kısmen greft yaşayabilirliği açısından olumlu etkilese de istatistiksel olarak bu fark anlamlı bulunmamıştır. Sonuç: Nikotin yağ greft yaşayabilirliğini olumsuz yönde etkilemektedir. Metamizol sodyum nikotinle beraber uygulandığında kısmi olarak olumsuz etkileri nötralize etse de istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Background: Despite the widespread and diverse use of fat grafts, one of the most limiting disadvantages is the variable survival rates of the grafts. This thesis investigates the impact of nicotine and metamizole sodium on graft viability. It is hypothesized that nicotine, due to its vasoconstrictive effects and negative impact on wound healing, would decrease graft viability, while metamizole sodium, with its spasmolytic properties, would increase graft viability. Methods: In this study, 24 female Wistar albino rats were randomly divided into 6 groups of 4. The first group served as the control group (no preoperative or postoperative procedures), the second group received only metamizole sodium (intramuscular 100mg/kg/day for 6 weeks postoperatively), the third group received only nicotine (subcutaneous 2mg/kg/day for 6 weeks preoperatively), and the fourth group received both nicotine and metamizole sodium (metamizole sodium intramuscular 100mg/kg/day for 6 weeks postoperatively, nicotine subcutaneous 2mg/kg/day for 6 weeks preoperatively). Fat grafts taken from the left inguinal region were measured for weight and volume, then placed under the rats' scalp. After 6 weeks, the grafts were excised from the recipient area, and their weight and volume were measured. Euthanasia was performed on the animals, and the excised material was histopathologically evaluated. Results: The use of nicotine alone statistically significantly decreased adipocyte viability in the fat graft, while leading to a statistically significant increase in cyst formation, and necrosis. The use of metamizole sodium alone resulted in outcomes similar to the control group, but when used in combination with nicotine, it partially counteracted the negative effects of nicotine on graft adipocyte viability, fibrosis, cyst formation, and necrosis. However, this difference was not statistically significant. Conclusion: Nicotine adversely affects fat graft viability. While metamizole sodium, when applied in conjunction with nicotine, partially mitigates the negative effects, the observed differences are not statistically significant.