Bireysel ve takım sporu yapan kadın sporcuların bazı fizyolojik parametreleri ile menstrüasyon ve beslenme düzenlerinin incelenmesi
Investigation of some physiological parameters and menstruation and nutrition patterns of female athletes doing individual and team sports
  1. Tez No: 891371
  2. Yazar: ESRA BURKAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDE MAVİ VAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bireysel sporcular, takım sporcuları, antropometrik özellikleri, beslenme alışkarlıkları, regl düzensizlikleri, Individual athletes, team athletes, anthropometric characteristics, dietary habits, menstrual irregularities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bireysel ve takım sporu yapan kadın sporcuların bazı fizyolojik parametreler ile menstrüasyon ve beslenme düzenlerinin incelenerek, bireysel ve takım sporlarıyla ilgilenen kadınların, bazı antropometrik ölçümleri, Skinfold (Deri kıvrım) ölçümleri, Vücut yağ kütlesi, Kas kütlesi, Kemik kütlesi, Günlük Gerekli Olan Kalori Miktarı, Beslenme alışkanlıkları ve Regl düzeni arasında bir ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu araştırmada, ilişkisel tarama model kullanılmıştır. Araştırmanın evreni Kırşehir Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünde bireysel spor ve takım sporu yapan 18 yaş üzeri ve aktif spor hayatları devam eden 159 kadın sporcudan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi ise rastgele seçilmiş 36 gönüllü sporcudan oluşmaktadır. Araştırma SPSS 25 programında analiz edilmiştir. Araştırmada frekans ve aritmetik ortalamalar karşılaştırılmıştır. Verilerin normal dağılım göstermediğinden grupların karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanılmıştır. Bireysel spora branşlarıyla ilgilenen sporcularının kasılı kol kalınlığı, gevşek kol kalınlığı, ön kol kalınlığı, üst kol uzunluğu, göğüs çevresi, kalça çevresi, baldır çevresi, ayak bileği çevresi gibi bazı antropometrik ölçümlerinde takım spor branşlarıyla ilgilenen sporculara göre daha yüksek bulunmuştur. Karın ve iliak ölçümlerinde bireysel spor branşlarıyla ilgilenen sporcularının takım spor branşlarıyla ilgilenen sporculara göre daha yüksek bulunmuştur. Bireysel ve takım spor branşıyla ilgilenen sporcuların kahvaltı yapma, fastfoot yeme et ve balık yeme, su içme alışkanlığının benzer olduğu ve anlamlı farklılık oluşmadığı bulunmuştur. Bireysel ve takım sporcularının düzenli regl olma, regl dönemlerinin ağrılı olma durumu ve regl döneminde spor yapma durumlarının benzer olduğu ve anlamlı farklılık oluşmadığı belirlenmiştir, Bireysel ve takım spor branşıyla ilgilenen sporcuların kemik kırılması ve kemik çatlaması geçirme durumlarına benzer olduğu ve anlamlı farklılık oluşmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the relationship between some anthropometric measurements, Skinfold measurements, Body fat mass, Muscle mass, Bone mass, Daily Calories Required, Eating habits and regl pattern of women who are interested in individual and team sports by examining some physiological parameters, menstruation and dietary patterns of female athletes who do individual and team sports. In this study, relational survey model was used. The population of the study consists of 159 female athletes over the age of 18 who are engaged in individual sports and team sports in Kırşehir Youth and Sports Provincial Directorate and whose active sports life continues. The sample of the study consists of 36 randomly selected volunteer athletes. The research was analyzed in SPSS 25 program. Frequency and arithmetic averages were compared. Some anthropometric measurements such as contracted arm thickness, relaxed arm thickness, forearm thickness, upper arm length, chest circumference, hip circumference, calf circumference, ankle circumference of athletes interested in individual sports branches were found to be higher than athletes interested in team sports branches. In abdominal and iliac measurements, athletes interested in individual sports branches were found to be higher than athletes interested in team sports branches. It was found that the habits of eating breakfast, eating fast food, eating meat and fish, and drinking water were similar in individual and team athletes and there was no significant difference. It was determined that the individual and team athletes' regular menstruation, painful menstrual periods and doing sports during menstruation were similar and there was no significant difference. It was determined that the individual and team athletes' bone fracture and bone fracture were similar and there was no significant difference.