Bir üniversitenin hemşirelik bölümü öğrencilerinin jinekolojik kanserlerden korunma ile ilgili farkındalık düzeyleri ve etkileyen faktörler
Awareness levels of nursing department students of a university regarding protection from gynecological cancers and affecting factors
- Tez No: 891379
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM IŞIL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Jinekolojik kanserler, Kız öğrenciler, Farkındalık, Bilgi, Korunma, Gynecological cancers, Female students, Awareness, İnformation, Protection
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Bu araştırma bir üniversitenin hemşirelik bölümü öğrencilerinin jinekolojik kanserlerden korunma ile ilgili farkındalık düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Materyal ve Metot: Tanımlayıcı kesitsel tipteki araştırma Batman Üniversitesi Merkez Kampüsü Sağlık Bilimleri Fakültesinde, 2024 yılı Nisan ve Mayıs aylarında 157 katılımcı ile yapılmıştır. Veri toplama sürecinde Tanıtıcı Bilgi Formu ve Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ölçeği (JİKFÖ) kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 21,47'dir. Katılımcıların %16,6'sının sigara kullandığı, %4,5'inin alkol aldığı, %30,6'sının sağlıklı beslendiği; %13,4'ünün düzenli olarak spor yaptığı, %1,9'unun pap-smear testi yaptırdığı, %10,8'inin HPV aşısı yaptırdığı, %2,5'inin düzenli olarak jinekolojik muayeneye gittiği, %8,9'unun ailesinde jinekolojik kanser öyküsü olduğu saptandı. Öğrencilerin jinekolojik kanserler hakkında bilgi düzeyine bakıldığında %70,7'sinin biraz bilgisi olduğu, %50,4'ünün daha önceden alınan eğitim, seminer, toplantılardan bilgi sahibi olduğu belirlendi. Katılımcıların jinekolojik kanserlerden korunmaya yönelik bilgi ve farkındalıklarına bakıldığında; sigara kullanma durumu, alkol kullanma durumu, jinekolojik kanserler ve erken tanı da bilgi sahibi olma durumu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmış olup Jinekolojik Kanserler Farkındalık Ölçeği ortalama puanı 141,22 olarak bulundu. Sonuç: Üniversite öğrencilerinin jinekolojik kanserlere yönelik farkındalıklarını etkileyen birçok faktör olduğu tespit edildi. Jinekolojik kanserlere yönelik farkındalığı artırmaya yönelik danışmanlık verilmesi, erken tanı tedavi hakkında bilgiler verilmesi ve medya aracılığıyla yapılan farkındalık girişimlerinin artırılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introductıon and Purpose: This research was conducted to determine the awareness levels of nursing students of a university regarding protection from gynecological cancers and the affecting factors. Materials and Methods: A descriptive cross-sectional study was conducted at Batman University Central Campus, Faculty of Health Sciences, with 157 participants in April and May 2024. Introductory Information Form and Gynecological Cancers Awareness Scale (JİKFÖ) were used during the data collection process. Results: The average age of the participants is 21.47. 16.6% of the participants smoked, 4.5% drank alcohol, and 30.6% had a healthy diet; 13.4% do sports regularly, 1.9% have a pap-smear test, 10.8% have HPV vaccination, 2.5% have regular gynecological examinations, 8.9% have It was determined that she had a family history of gynecological cancer. When we look at the level of knowledge of the students about gynecological cancers, it was determined that 70.7% had some knowledge, and 50.4% had knowledge from previous trainings, seminars and meetings. Considering the participants' knowledge and awareness about protection from gynecological cancers; A statistically significant difference was found between smoking status, alcohol use, knowledge about gynecological cancers and early diagnosis, and the average score of the Gynecological Cancers Awareness Scale was found to be 141.22. Conclusion: It was determined that there are many factors affecting university students' awareness of gynecological cancers. It is necessary to provide counseling to increase awareness of gynecological cancers, to provide information about early diagnosis and treatment, and to increase awareness initiatives through the media.