Tetik parmak tedavisinde ultrason görüntüleme eşliğinde peritendinöz steroid enjeksiyonu ile perkütan A1 pulley gevşetme işleminin etkinliğinin karşılaştırılması
- Tez No: 891393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YASİN DEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Tetik Parmak, Steroid Enjeksiyonu, Perkütan Pulley Gevşetme, Ultrason, Trigger Finger, Steroid Injection, Percutaneous Pulley Release, Ultrasound
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Gaziler Fizik Tedavi Ve Rehabilitasyon Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Amaç: Tetik parmak hastalarında ultrason görüntüleme eşliğinde peritendinöz steroid enjeksiyonu ve perkütan A1 pulley gevşetme işlemlerinin hastalık evresi, ağrı ve takılma şiddeti açısından etkinliklerini karşılatırmaktır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya en az 1 aydır tetik parmak şikayeti olan ve son üç ayda tetik parmağa yönelik herhangi bir enjeksiyon ve girişimsel işlem uygulanmayan hastalar dahil edildi. Hastalar rastgele olarak peritendinöz steroid grubu (n=15) ve perkütan pulley gevşetme+ peritendinöz steroid grubu (n=15) olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Birinci gruba ultrason görüntüleme eşliğinde A1 pulley ve fleksör tendon kılıfı arasına peritendinöz olarak 1 ml kortikosteroid (2 mg+5mg/ml betametason) ve 1ml lokal anestezik (20ml %2'lik prilokain) karışımı enjekte edildi. İkinci gruba 20 G iğne ile ultrason görüntüleme eşliğinde A1 pulley gevşetme işlemi ve sonrasında peritendinöz olarak 1 ml kortikosteroid (2 mg+5mg/ml betametason) ve 1ml lokal anestezik (20ml %2'lik prilokain) karışımı uygulandı. Hastalar tedavi öncesinde, tedavi sonrası 1. hafta, 1. ay ve 3. ayda olmak üzere 4 kez değerlendirildi. Çalışmada sonuç ölçütü olarak modifiye Quinnel sınıflandırması, VAS ve takılma şiddeti ölçekleri kullanıldı. Bulgular: Tetik parmak hastalarında hem peritendinöz steroid enjeksiyonunun hem de peritendinöz steroid enjeksiyonuna ek olarak uygulanan perkütan A1 pulley gevşetme işleminin hastalık evresi, ağrı ve takılma şiddeti üzerinde olumlu etkilerinin olduğu ve bu etkilerin 3. ayda devam ettiği saptandı (p0.05). Sonuç: Tetik parmak hastalarında uygulanan peritendinöz steroid enjeksiyonunun ve peritendinöz steroid enjeksiyonuna ek olarak uygulanan perkütan A1 pulley gevşetme işleminin hastalık evresi, ağrı ve takılma şiddeti değerleri açısından olumlu sonuçları mevcutken, birbirlerine üstünlükleri olmadığı tespit edilmiştir. Daha invaziv bir teknik olan perkütan A1 pulley gevşetme işlemi peritendinöz steroid enjeksiyonuna ek olarak tercih edilebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim is to compare the effectiveness of ultrasound-guided peritendinous steroid injection and percutaneous A1 pulley release procedures in terms of disease stage, pain, and severity of catching in patients with trigger finger. Material and Methods: Patients who had been experiencing trigger finger symptoms for at least 1 month and had not undergone any injection or interventional procedures for trigger three months were included in the study. The patients were randomly divided into two groups: the peritendinous steroid group (n=15) and the peritendinous steroid + percutaneous pulley release group (n=15). In the first group, under ultrasound guidance, a mixture of 1 ml corticosteroid (2 mg+5 mg/ml betamethasone) and 1 ml local anesthetic (20 ml 2% prilocaine) was injected peritendinously between the A1 pulley and the flexor tendon sheath. In the second group, under ultrasound guidance, the A1 pulley was released using a 20 G needle, followed by the peritendinous injection of a mixture of 1 ml corticosteroid (2 mg+5 mg/ml betamethasone) and 1 ml local anesthetic (20 ml 2% prilocaine). The patients were evaluated four times: before treatment, and at 1 week, 1 month, and 3 months after treatment. The outcome measures used in the study were the modified Quinnell classification, VAS, and triggering severity scales. Results: It was found that both peritendinous steroid injection and percutaneous A1 pulley release combined with peritendinous steroid injection had positive effects on the disease stage, pain, and severity of triggering in patients with trigger finger, and these effects persisted at the 3-month mark (p0.05). Conclusion: While both peritendinous steroid injection and percutaneous A1 pulley release combined with peritendinous steroid injection yielded positive results in terms of disease stage, pain, and severity of triggering in patients with trigger finger, neither method was found to be superior to the other. Given that percutaneous A1 pulley release is a more invasive technique, it may be preferred in addition to peritendinous steroid injection.