Futbolcularda bilinçli farkındalık eğitiminin kaygıya etkisi
The effect of mindfulness training on anxiety in football players
  1. Tez No: 891398
  2. Yazar: CEYHAN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURGÜL ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli farkındalık, durumluk kaygı, sürekli kaygı, futbolcu, Conscious awareness, state anxiety, trait anxiety, football player
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmanın amacı, on haftalık planlı bir bilinçli farkındalık eğitim programına katılan 15-18 yaş aralığındaki futbolcuların sürekli ve durumluk kaygı düzeylerinde olumlu yönde bir değişiklik oluşup oluşmadığının belirlenmesidir. Araştırmanın evreni, 2023-2024 futbol sezonunda Altındağ Altınırmak Spor Kulübünde futbol oynayan U15, U16, U17, U18 yaş takımlarındaki 44 futbolcudan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi, araştırmaya basit tesadüfi örnekleme yoluyla seçilecek, çalışmaya katılmayı kabul eden, veli izini olan çalışmaya dâhil olma kriterlerine uygun n=16 deney, n=15 kontrol grubu erkek futbolcu olmak üzere toplam n=31 futbolcu dâhil edilmiştir. Futbolculara“Kişisel Bilgi Formu”,“Sporda Kaygı Ölçeği 2 (SAS)”ve "Yarışma Durumluk Kaygı Envanteri 2 ( YDKE-2, CSAI-2) uygulanmıştır. Ölçme araçları, bilinçli farkındalık eğitimine başlamadan hemen önce ön test, bilinçli farkındalık eğitimi bittikten hemen sonra da son test olarak uygulanmıştır. Araştırma ön test/son test verilerini karşılaştırmak amacı ile SPSS.27.00 istatistik programı kullanılmıştır. Veri setinin normal dağılım gösterme durumu ve varyans homojenliğine bakılmış verilerin normal dağılım göstermediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla nonparametrik testlerden yararlanılmıştır. Veri analizinde betimsel istatistikler, Mann Whitney-U testi, karışık ölçümlerde ortalama puanların karşılaştırılması istatistiki tekniklerinden yararlanılmıştır. Bilinçli farkındalık eğitimine katılan futbolcuların durumluk kaygılarını ölçmek için kullanılan Yarışma Durumluk Kaygı Envanteri (iki) bulgularına göre ön test toplam ortalama puanlar ile son test ortalama puanlarının hemen hemen aynı olması uygulanan bilinçli farkındalık eğitiminin futbolcuların durumluk kaygı seviyesine anlamlı bir etkisinin olmadığı göstermektedir. Bilinçli farkındalık eğitimi alan futbolcuların sürekli kaygılarını ölçmek için kullanılan Sporda Kaygı (iki) Ölçeği bulgularına göre ön test ile son test toplam ortalama puanları arasında fark olması uygulanan bilinçli farkındalık eğitiminin sürekli kaygı seviyesini azalttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine whether there is a positive change in the trait and state anxiety levels of football players between the ages of 15-18 who participate in a ten-week planned mindfulness training program. The population of the research consists of 44 football players in the U15, U16, U17, U18 age teams playing football at Altındağ Altınırmak Sports Club in the 2023-2024 football season. The sample of the study was selected through simple random sampling, and a total of n = 31 football players were included, including n = 16 experimental and n = 15 control group male football players, who agreed to participate in the study, had parental permission, and met the inclusion criteria.“Personal Information Form”,“Sports Anxiety Scale 2 (SAS)”and“Competition State Anxiety Inventory 2 (YDKE-2, CSAI-2)”were applied to the football players. The measurement tools were applied as a pre-test just before starting the mindfulness training and as a post-test right after the mindfulness training ended. SPSS.27.00 statistical program was used to compare the research pre-test/post-test data. The normal distribution and variance homogeneity of the data set were examined and it was determined that the data did not show a normal distribution. Therefore, nonparametric tests were used. Statistical techniques such as descriptive statistics, Mann Whitney-U test, and comparison of average scores in mixed measurements were used in data analysis. According to the findings of the Competition State Anxiety Inventory (two), which is used to measure the state anxiety of football players participating in mindfulness training, the fact that the pre-test total average scores and post-test average scores are almost the same shows that the applied mindfulness training does not have a significant effect on the state anxiety level of football players. According to the findings of the Sports Anxiety (two) Scale, which is used to measure the trait anxiety of football players receiving mindfulness training, the difference between the pre-test and post-test total average scores shows that the applied mindfulness training reduces the trait anxiety level.