Gebelerde öz-şefkat ile doğum korkusu ve doğum inançları arasındaki ilişki
Determining the relationship between self-compassion and fear of birth and birth beliefs in pregnant women
  1. Tez No: 891399
  2. Yazar: MELTEM KOÇAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLAY AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Bakım, Doğum inancı, Doğum korkusu, Hemşirelik, Öz-şefkat, Care, Birth belief, Fear of birth, Nursing, Self-compassion
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Doğum, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Amaç: Bu araştırmada gebelerin öz-şefkat düzeyi ile doğum korkusu ve doğum inançları arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırma tanımlayıcı, kesitsel ve ilişki arayıcı bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın evrenini, Giresun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe İzlem Polikliniği'ne başvuran gebeler, örneklemini ise 02.01.2023-26.01.2024 tarihleri arasında polikliniğe başvuran ve araştırmaya dahil edilme kriterlerini sağlayan 216 gebe oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri“Kişisel Bilgi Formu”,“Öz-Anlayış Ölçeği (ÖAÖ)”,“Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği: A Versiyonu (W-DEQ A)”ve“Doğum İnançları Ölçeği (DİÖ)”kullanılarak, yüz yüze görüşme tekniği ile araştırmacı tarafından toplanmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi SPSS 22.0 programı kullanılarak, tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t-testi/Mann Whitney-U testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), LSD (Least Significant Difference) testi, Tamhane's T2 testi ve Pearson korelasyon analizi ile yapılmıştır. İstatistiksel testler için anlamlılık düzeyi p0.05). Sonuç: Araştırmada gebelerin öz-şefkat düzeylerinin düşük olduğu ve öz-şefkat ile doğum korkusu ve doğum inançları düzeyleri arasında bir ilişki olmadığı saptanmıştır. Gebelerin doğal doğum inançlarının daha yüksek olduğu ve doğal doğum inancı arttıkça doğum korkularının azaldığı görülmüştür. Bu sonuçlar doğrultusunda, gebelerin doğal doğum inancını artırmak ve doğum korkusunu azaltmaya yönelik hemşirelik bakımı programlarının geliştirilerek uygulanması ve etkinliğinin değerlendirilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine the relationship between the self-compassion levels of pregnant women and their childbirth fear, childbirth beliefs. Methods: The study was designed as a descriptive, cross-sectional and correlational research. The population of the study consisted of pregnant women who applied to the Pregnant Monitoring Outpatient Clinic of Giresun Obstetrics and Gynecology Training and Research Hospital, and the sample consisted of 216 pregnant women who applied to the outpatient clinic between 02.01.2023-26.01.2024 and met the inclusion criteria. The data of the study consisted of“Personal Information Form”,“Self-Compassion Scale (SCS)”,“Wijma Birth Anticipation/Experience Scale: A Version (W-DEQ A)”and 'Birth Beliefs Scale (BBS)' were collected by the researcher using face-to-face interview technique. The data obtained were evaluated using SPSS 22.0 program, descriptive statistics, independent sample t-test/Mann Whitney-U test, one-way analysis of variance (ANOVA), LSD (Least Significant Difference) test, Tamhane's T2 test and Pearson correlation analysis. The significance level for statistical tests was determined as p0.05). Conclusion and Recommendations: In the study, it was found that the self-compassion levels of pregnant women were low and there was no relationship between self-compassion and the levels of fear of childbirth and birth beliefs. It was observed that pregnant women had higher natural birth beliefs and their fear of childbirth decreased as their natural birth beliefs increased. In line with these results, it is recommended to develop and implement nursing care programs to increase the natural birth beliefs of pregnant women and to reduce the fear of childbirth and to evaluate their effectiveness.