Zirai tarım ilacı olarak kullanılan ürünlerin ılımlı toksik etkisi açısından nörotoksisite tarama testi ile gelişimsel toksisitenin incelenmesi
- Tez No: 891687
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE MÜGE KARAKAYALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Histoloji ve Embriyoloji, Mikrobiyoloji, Biochemistry, Histology and Embryology, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Zirai Tarım İlacı, Çevresel Toksisite, Nörotoksisite Tarama Testi, MTT, Apoptoz, Oksidatif stres, Agriculture Pesticides, Environmental Toxicity, Neurotoxicity Screening Test, MTT, Apoptosis, Oxidative stress
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
Amaç: Tarım ilacı olarak kullanılan endüstriyel ürünler güvenli kabul edilmekle birlikte, uzun vadeli etkileri nedeniyle kronik sorunlara yol açmaları muhtemeldir. Nörotoksisite Tarama Testi (NST), toksik etkilerle ölmeyen nöronların nörit uzantısının inhibisyonuna dayanan bir yöntemdir. NST, kültür ortamında taklit edilen bu tür orta derecede toksisite ve kronik bulguları test etmek için kullanılır ve böylece potansiyel tehlikeyi fark etmemizi sağlar. Bu çalışmada, tarım ilaçlarının kültür ortamında orta düzeyde nörotoksik etkilerinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntemler: Siyanraniliprole (CP), Boscalid (BL) ve spiromesifen (SM), Fare nöroblastom hücre hattından (N2a) terminal olarak farklılaştırılmış nöronal hücre için tarımsal pestisit olarak kullanılır. Nöronların nörit uzantısı, önce çoğalma ortamına sonra farklılaşma ortamına alınarak gerçekleştirildi. Hücre canlılığı ve proliferasyonu, MTT kullanılarak analiz edildi. Nörit engelleme yüzdesi, NST ile nörit büyümesi ölçülerek hesaplandı. Oksidatif stres, h-skoru ile NOS boyaması ile analiz edildi ve TUNEL boyamasında apoptotik indeks kullanılarak apoptoz gösterildi. Sonuçlar: Yüksek konsantrasyonlarda farklı pestisit, nörit inhibisyonuna neden oldu, çoğalmayı azalttı ve kültürlenmiş nöronların canlılığını azalttı. Tarımsal pestisitlerin, oksidatif stresi ve apoptozu artırarak nöronlar için önemli ölçüde orta derecede toksik olduğu bulundu. Sonuç: Direkt toksik etkileri olmayan ancak orta düzeyde toksik etkileri ile uzun vadede sorunlara yol açabilecek endüstriyel ürünlerin özellikle çevresel toksisite açısından önemli olabileceği düşünülmüştür. Bu nedenle NST, bu tür çevresel toksik ajanlar için insan sağlığı için çok önemli bir teknik olabilir.
Özet (Çeviri)
Objectives: Although industrial products used as agricultural pesticides are considered safe, they are likely to lead to chronic problems due to their long-term effects. The Neurotoxicity Screening Test (NST) is a method based on the inhibition of neurite extension of neurons not dying with toxic effects. The NST is used to test such moderate toxicity and chronic findings mimicked in culture medium and thus enables us to realize the potential danger. In this study, it was aimed to investigate the moderate neurotoxic effects of agricultural pesticides in the culture medium. Methods: Cyantraniliprole (CP), Boscalid (BL) and spiromesifen (SM) used as agricultural pesticides for terminally differentiated neuronal cell from Mouse neuroblastoma cell line (N2a). Neurite extension of neurons was performed by first taking them into proliferation media and then into differentiation media. The cell viability and proliferation were analyzed using MTT. The percentage of neurite inhibition was calculated by measuring neurite outgrowth by NST. Oxidative stress was analyzed by NOS staining with h-score and apoptosis was shown using the apoptotic index in TUNEL staining. Results: Different pesticide at high concentrations caused neurite inhibition, decreased proliferation and reduced the viability of cultured neurons. Agricultural pesticides were found to be significantly moderate toxic for neurons by increasing oxidative stress and apoptosis. Conclusion: It was thought that industrial products that do not have direct toxic effects but may cause problems in the long term with their moderate toxic effects which might be important, especially in terms of environmental toxicity. Therefore, NST could be very important technique for this kind of environmental toxic agents to human health.