Çift cidarlı kubbelerin geometrik özelliklerinin yapısal davranışa etkisi
Effect of geometric properties of double shell domes on structural behavior
- Tez No: 891719
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ URAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çift Cidarlı Kubbeler, İç Payanda, Sonlu Elemanlar Metodu, Yığma Kubbe, LUSAS. Haziran, 2024, 75 sayfa, Double Shell Domes, Stiffener, Finite Element Method, Masonry Dome, LUSAS. June, 2024, 75 pages
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kubbeler tarih boyunca yapılarda örtü sistemi olarak kullanılan yapısal elemanlardır. Bu örtü sistemlerinin çeşitli ihtiyaçlar sonucunda zamanla kabuk sayılarında artışlar olmuştur. Böylece ortaya“Çift Cidarlı Kubbeler”kavramı çıkmıştır. Çalışmanın amacı ülkemizde ve dünyada önemli yapılarda bulunan ve hakkında az sayıda çalışma olan çift cidarlı kubbeler hakkında bilgi vermek ve çift cidarlı kubbeye sahip olan Zeynel Bey Türbesinin yapısal davranışını analitik olarak incelemektir. Analizler sonucunda yapının en fazla çekme gerilmesi kaide kısmında meydana gelmiştir. En fazla basınç gerilmesi ise kapıların üst noktalarında oluşmuştur. Çalışmanın bir diğer amacı çift cidarlı kubbelerin sistem elemanı olan iç payandaların sayısının ve kalınlığının deprem davranışına etkisini araştırmaktır. Bu amaçla 7 adet model oluşturularak modeller üzerinde spektral analiz uygulanmıştır. En iyi performansı gösteren model 12 payandalı Model-7,5-12 olmuştur. Payandalar uygun sayıda ve konumda kullanılması durumunda yapısal davranışa olumlu anlamda etkisi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Domes are structural elements used as cover systems in buildings throughout history. As a result of various needs, the number of shells of these cover systems has increased over time. Therefore, the concept of“Double Shell Domes”has emerged. The aim of this study is to give information about double ort domes, which are found in important buildings in our country and in the ort and about which there are few studies, and to examine the structural behavior of Zeynel Bey Tomb, which has a double ort dome. As a result of the analysis, the highest tensile stress occurred at the base of the structure and the highest compressive stress occured at the top points of the doors. Another aim of the study is to investigate the effect of the number and thickness of the stiffeners, which are the system elements of double-shell domes, on the earthquake behavior. ort his purpose, 7 models were created and spectral analysis applied on the models. The best performing model was Model-7,5-12 with 12 stiffeners. It was determined that if the stiffeners are used in appropriate number and position, they have a positive effect on the structural behavior.