Türkiye'de kamusal istihdam görünümü
Public employment outlook in Türkiye
- Tez No: 891818
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamusal İstihdam, İşsizlik, İstihdam, Modern Devlet, Kamusal İstihdamın Tarihsel Gelişimi, Kamusal İstihdamın Etkileri, Public Employment, Unemployment, Employment, Modern State, Historical Development of Public Employment, Effects of Public Employment
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET Modern devletlerin kuruluşundan önce de kısmen varolan kamusal istihdam olgusu sanayi devrimiyle bir zorunluluk olarak ortaya çıkmıştır. Kapitalizmin gelişmesiyle birlikte, topraklarından kovulan ve kentlerde proletarya safına katılan kitleler, sefalet ücretleriyle, kitlesel işsizlikle, yoksullukla ve açlıkla karşı karşıya kalarak yaşamlarını sürdürmeye çalışırken, bir taraftan da bu koşullara karşı kolektif mücadeleler vererek çeşitli haklar kazanmışlardır. Bu haklar ise“sosyal devlet”anlayışını doğurmuştur. Sosyal devletin bir gereği olarak“kamusal hizmet”, bunu sağlamak için ise“kamusal istihdam”ortaya çıkmıştır. Türkiye'de kamuda istihdam edilenler yıllar içerisinde artarak devam etse de kamusal istihdamın nüfusa ve toplam istihdama oranı OECD ülkelerinin oldukça altındadır. Kamusal istihdamın son derece yetersiz olması ekonomik ve sosyal olarak pek çok sorun ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışma kapsamında Türkiye'de kamusal istihdamın tarihsel gelişimi, kamusal istihdamın nicel görünümü, Türkiye ve OECD ülkelerinin kamusal istihdam karşılaştırması ve kamusal istihdamın işsizliğe, eğitime, sağlığa, yoksulluğa ve sendikalaşmaya etkileri ayrıntılı bir şekilde ele alınarak konuyla ilgili istatistiksel göstergeler incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The phenomenon of public employment, which partially existed before the establishment of modern states, emerged as a necessity during the industrial revolution. With the development of capitalism, the masses who were driven off their lands and joined the ranks of the proletariat in the cities, struggled to survive with miserable wages, mass unemployment, poverty and hunger, while on the other hand winning various rights through collective struggles against these conditions. These rights gave rise to the notion of the“welfare state”. As a requirement of the welfare state,“public service”and“public employment”emerged. Although the number of people employed in the public sector in Turkey has continued to increase over the years, the ratio of public employment to population and total employment is far below that of OECD countries. The insufficiency of public employment causes many economic and social problems. Within the scope of this study, the historical development of public employment in Turkey, the quantitative outlook of public employment, the comparison of public employment between Turkey and OECD countries, and the effects of public employment on unemployment, education, health, poverty and unionisation are discussed in detail and statistical indicators on the subject are examined.