Günümüz sanatında posthuman kavramının gündelik hayat çerçevesinde incelenmesi
Analysing the concept of posthuman in contemporary art within the framework of daily life
  1. Tez No: 891920
  2. Yazar: ÖZLEM KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORGA KANTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Modern Sanat, Posthuman, Teknoloji, İnsan, Yapay Zeka, Modern Art, Posthuman, Technology, Human, Artificial Intelligence
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Bu çalışma, günümüz sanatında post/transhumanist yaklaşımlarla tartışılmakta olan Posthuman (insanötesi) kavramından hareketle, teknoloji ve insan varoluşu ilişkiselliğinin, modernizmden günümüze kadar, gündelik hayat ve plastik sanatlar üzerindeki etkisini ve gelişim sürecini inceler. Bu araştırmanın metodolojisi, literatür taraması ve sanat eserlerinin analizi olmak üzere iki ana yaklaşıma dayanmaktadır. İlk aşamada, teknoloji-insan ilişkiselliği bağlamında, varoluş, insan varoluşu, posthumanizm, transhumanizm kavramları ve tekniğin evrimiyle ilgili, literatür taraması yapılmıştır. Bu kapsamda, felsefe ve sanat tarihi kitapları, tezler, akademik makaleler ve diğer ilgili kaynaklar incelenmiştir. Araştımanın ikinci aşamasında, tekniğin evriminin, insan, gündelik hayat ve plastik sanatlar üzerindeki dönüştürücü etkisi analiz edilmiştir. Bu analizde, döneme ait gelişmelerin sanatçılar ve sanat eserleri üzerindeki etkisi dikkate alınmıştır. Bu metodoloji, teknoloji-insan ilişkiselliğinin, gündelik hayat ve plastik sanatlardaki etkisinin kapsamlı bir şekilde ele alınmasını hedeflemektedir. Çalışmanın ilk bölümünde, varoluşçu düşünürlerin, insan/oluş 'a dair tanımları ve tekniğin evrim süreci ele alınmıştır. İkinci bölümde, teknolojik gelişmelerin modern ve geçmodern dönemlerde plastik sanatlar ve sanat akımları üzerindeki etkisi incelenmiştir. Üçüncü ve son bölümde, teknolojik gelişmelerle ilgili olarak günümüz sanatında posthumanist ve transhumanist yaklaşımların sanat pratikleri üzerinden, benzer ve farklı yönleri incelenmiştir. Son başlıkta ise, günümüz sanatında insan-makine etkileşimi, dijital sanat, yapay zeka estetiği, melez üretim konuları ve sanatsal üretimler incelenmiştir. Bu araştırma, Posthuman (insanötesi) tanımı üzerinden, teknoloji-insan ilişkiselliğinin karşılıklı dönüştürücülük etkisini, Moderniteden başlayıp, günümüze kadar olan süreçte, gündelik hayat ve plastik sanatlar çerçevesinde, sanatsal üretimler üzerinden açıklamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study examines, the impact and development process of the relationship between technology and human existence on daily life and plastic arts from modernism to the present, based on the concept of Posthuman, which is discussed with post/transhumanist approaches in today's art. The methodology of this research is based on two main approaches: a literature review and analysis of works of art. In the first stage, a literature review was conducted regarding the concepts of existence, human existence, posthumanism, transhumanism and the evolution process of technique in the context of technologyhuman relationship. In this context, philosophy and art history books, theses, academic articles and other relevant sources were examined. In the second stage of the research, the transformative effect of the evolution of the technology on humans, daily life and plastic arts was analyzed. In this analysis, the impact of the developments of the period on artists and works of art was taken into account. This methodology, aims to comprehensively address the impact of technology-human relations on daily life and plastic arts. In the first chapter of the study, existential philosophers definitions' of human/being and the evolution process of the technology are discussed. In the second part, the effect of technological developments on plastic arts and art movements in the modern and postmodern periods is examined. In the third and last chapter, posthumanist and transhumanist approaches in today's art are examined in the light of technological developments. Similar and different aspects are analyzed through their practices. In the final section, human-machine interaction, digital art, artificial intelligence aesthetics, hybrid production issues and artistic productions in contemporary art are explored. This research, explains the mutual transformative effect of technology-human relationship through the definition of posthuman, via artistic productions within the framework of daily life and plastic arts, starting from modernity to the present.