Sivas Bingöl tuzlası gölü çevre florası
Flora of Sivas Bingöl salt lake environment
- Tez No: 891943
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN AŞKIN AKPULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Bingöl Tuzlası Gölü, Flora, Endemik, Sivas, Türkiye, Bingol Salt Lake, Flora, Endemic, Sivas, Türkiye
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Bu araştırma, Sivas Bingöl Tuzlası Gölü Çevre Florasını kapsamaktadır. Araştırma materyali, Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül, Ekim, Kasım 2023 ve Mart, Nisan, Mayıs 2024 (11 ay) boyunca toplanan bitki örneklerinden oluşmaktadır. Bu süre içinde toplanan 1127 örnekten, 425 takson tayin edilmiştir. 425 taksonun 52'si ( % 12.24) yurdumuz için endemiktir. Araştırma bölgesinin florası 51 familya ve 216 cinse ait 425 takson'dan meydana gelmektedir. Toplam taksonlardan 1'i Pteridophyta, 424'si Spermatophyta bölümlerine aittir. Gymnospermeae alt bölümü 1, Angiospermae alt bölümü ise 423 taksona sahiptir. Sırasıyla Angiospermae alt bölümüne ait taksonların 38'sı Monocotyledonea, 385'i Dicotyledonea sınıfında yer almaktadır. B6 karesinden toplanan 155 takson yeni kayıt durumundadır. Taksonların bitki coğrafyası bölgelerine dağılım oranları şöyledir: İran-Turan elementleri 85 (%20.00), Avrupa-Sibirya elementleri 16 (%3.76), Akdeniz elementi 2 (%0.47), Geniş yayılışlı ve yayılışı bilinmeyenler 322 (%75.76). Tür sayısı bakımından en büyük on familyanın sıralaması şu şekildedir: Asteraceae (84), Fabaceae (52), Brasicaceae (43), Lamiaceae (35), Boraginaceae / Liliaceae (16), Apiaceae (14), Ranunculaceae / Poaceae (13), Caryophyllaceae (11), Caprifoliceae / Papaveraceae / Amaranthaceae / Scrophulariaceae (9), Rosaceae (8) ve diğer familyalar (84). Araştırma alnındaki en bol cinsler ve takson sayıları şöyledir: Asteraceae (33), Brassicaceae (25), Fabaceae (19), Poaceae (13), Lamiaceae (12), Apiaceae (11), Caryophyllaceae (9), Liliaceae (8), Boraginaceae (7), Amaranthaceae (6) ve diğer cinsler (63).
Özet (Çeviri)
This research covers the environmental flora of Sivas Bingol Salt Lake. The resarch material consists of plant samples collected during April, May, June, July, August, September, October, Novomber 2023 and March, April, May 2024 (11 months). From 1127 samples collected during this period, 425 taxa were determined. 52 of 425 taxa (12.24%) are endemic to our country. The flora of the research area consists of 425 taxa belonging to 51 families and 216 generea. Of the total taxa, belongs to the Pteridophyta section and belong to the Spermatophyta section. The Gymnospermeae subsection has 1 taxon and the Angiospermae subsection has 423 taxa. Of the taxa belonging to the Angiospermae subsection, 38 are in the Monocotyledonea clas and 385 are in the Divotyledonea class, respectively. 155 taxa collected from square B6 are new records. The distribution rates of taxa to plant geography regions are as follows: Iranian-Turanian elements 85 (20.00%), European-Siberian elements 16 (3.76%), Mediterranean elements 2 (0.47%), Widely distributed and those with unknows distribution 322(75.76%). The order of the ten largest families in terms of number of species is as follows: Asteraceae (84), Fabaceae (52), Brassicaceae (43), Lamiaceae (35), Boraginaceae / Liliaceae (16), Apiaceae (14), Ranunculaceae / Poaceae (13), Caryophyllaceae (11) Caprifoliaceae / Papaveraceae / Amaranthaceae / Scroophulariaceae (9), Rosaceae (8) and other families (84). The most abundant genera and taxon numbers in the research area are as follows: Asteraceae (33), Brassicaceae (25), Fabaceae (19), Poaceae (13), Lamiaceae (12), Apiaceae (11), Caryophyllaceae (9), Liliaceae (8), Boraginaceae (7), Amaranthaceae (6) and other genera (63).