MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda ve etkinliklerde girişimcilik özelliklerine yönelik keşfedici bir inceleme
An exploratory study on entrepreneurship characteristics in MEB 2013 Preschool Education Program and Activities
  1. Tez No: 891983
  2. Yazar: BÜŞRA SULTAN SEVEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL SÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, MEB 2013 Eğitim Programı, Okul Öncesi, Entrepreneurship, MEB 2013 Education Program, Preschool
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı ve etkinliklerinde girişimcilik özelliklerine ne derece yer verildiğinin ve öğretmenlerin bu konuya dair görüşlerinin bir incelemesidir. Araştırmanın çalışma grubunu İzmir ilinin dört farklı okulunda görev yapan 27 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ayrıntılı literatür taraması sonucunda oluşturulmuş girişimciliğin beş boyutunu içeren (özerklik, proaktiflik, yenilikçilik, risk alma ve rekabetçi olma) bir kontrol listesi ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Hazırlanan bu kontrol listesi MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı ve MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Etkinlik Kitabı'nda girişimcilik becerilerinin yer alma durumunu belirlemek amacıyla kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formunda ise öğretmenlerin girişimcilik hakkındaki düşüncelerini belirlemeye yönelik sorular olmak üzere toplam sekiz sorudan oluşmaktadır. Alınan yanıtlar ve MEB 2013 Okul Öncesi Programı'nın derinlemesine anlaşılabilmesi için doküman incelemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı'nda girişimcilik becerilerinin tümünün genel olarak sınırlı olarak yer aldığı belirlenmiştir. MEB 2013 Okul Öncesi Eğitim Programı Etkinlik Kitabı'nda ise beş beceri boyutundan sadece üç tanesinin (özerklik, yenilikçilik, proaktiflik) yer aldığı saptanmıştır. Son olarak, yapılan öğretmen görüşmeleri sonucunda öğretmenlerin girişimciliğe karşı genel bir bilgilerinin olduğu ancak eğitim programı içerisine dahil etme ve sınıfta uygulayabilme açısından yetersiz olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is an exploratory examination of the extent to which entrepreneurship features are included in the MEB 2013 Preschool Education Program and its activities. The study group of the research consists of 27 preschool teachers working in four different schools in İzmir. In the research, a checklist and semi-structured interview form containing five dimensions of entrepreneurship (autonomy, proactivity, innovativeness, risk taking and competitiveness) created as a result of detailed literature review were used as data collection tools. This prepared checklist was used to determine the inclusion of entrepreneurship skills in the MEB 2013 Preschool Education Program and MEB 2013 Preschool Education Program Activity Book. On the other hand, in the semi-structured interview form, it consists of eight questions in total, including questions to determine the thoughts of teachers about entrepreneurship. The document analysis method was used in order to understand the answers received and the MEB 2013 Preschool Program in depth. As a result of the research, it has been determined that all of the entrepreneurship skills are generally limited in the MEB 2013 Pre-School Education Program. It was determined that only three of the five skill dimensions (autonomy, innovation, proactivity) were included in the MEB 2013 Preschool Education Program Activity Book. Finally, as a result of the teacher interviews, it was determined that the teachers had a general knowledge about entrepreneurship, but it was insufficient in terms of including it in the education program and applying it in the classroom.