Büyük ölçekli projelerde planlama ve PERT tekniği uygulaması
Planning in the project of large measure and PERT technique application
  1. Tez No: 89205
  2. Yazar: OSMAN BARAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK TATAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Project Management, Planing, PERT, *«ssssssi W
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sayısal Yöntemler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 239
Özet
230 ÖZET İşletmelerin müşteri ihtiyaçlarına en verimli bir şekilde ve anında cevap verebilmeleri, küresel rekabetle başa çıkabilmeleri açısından proje yönetimi çok büyük önem arz etmektedir. Bununla birlikte büyük ölçekli projelerin yönetimi, çok karışık faaliyetlerden oluşması nedeni ile, hem özel işletmeler hem de kamu sektörü açısından proje yönetim sistemleri içinde en zor olanıdır. Bu tür projelerin sınırlı zaman kısıtı altında bitirilmeleri gerekliliği çağdaş proje yönetim tekniklerinin kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Büyük ölçekli projelerin yönetimi, çok sayıda karmaşık faaliyetten oluşan projelerin, planlaması programlaması ve kontrolünü kapsar. Planlamada, projeleri oluşturan faaliyetlerin belirlenmesi bir gerekliliktir. Proje faaliyetlerinin zamanında tamamlanması, projede sürekli kullanılacak kaynakların etkin kullanımı açısından bir zorunluluktur. PERT, projelerin planlaması, programlaması ve kontrolü amacıyla geliştirilen şebeke analiz tekniklerinden en çok kullanılanıdır. Teknik zaman planlamasında beta zaman dağılımını temel alır ve buna göre hesaplanan beklenen değerlere göre proje tamamlanma süresini kısaltmaya çalışır. Bu çalışmada, proje kavramı, proje yönetimi, büyük ölçekli projelerde planlama yöntemleri açıklanmaya çalışılmaktadır. İşletmeler açısından proje planlamanın önemi ortaya konulmaktadır. İkinci bölümde, PERT tekniği geniş bir şekilde incelenmekte, PERT şebekesinin hazırlanması ve zaman planlaması hakkında ayrıntılı bilgi verilmektedir. Bu çalışmanın son bölümünde, Kara Yolları 4. Bölge Bahışlı Köprüsü projesinde Microsoft Project Bilgisayar programı kullanılarak bir uygulama yapılmıştır. Anahtar Kelimeler. Proje Yönetimi, Planlama, PERT.
Özet (Çeviri)
231 ABSTRACT Project management has gained world-wide popularity, as companies strive to become more productive and respond quickly to customer needs and requirements to stay competitive. However implementing and managing a formal project management system is becoming harder as organisations are becoming bigger and the number of complex projects are increasing in number. The time pressure on these projects make it necessary to utilize modern project management techniques. Management of big projects that consist of large number of activities pose complex problems in planing, scheduling and control, especially when the project activities have to be performed in a specified technological sequence within a specified time periods. PERT is the most popular type of network programming for planing scheduling and controlling complex project. PERT approximates activity duration's with beta distribution and suggests an easy way of determining the critical path based on the mean duration that minimises the project completion time. In the study, project, project management, major multi projects concepts and the methods of the project planing have been examined. The importance of project planing for organisations have been explained. In the second chapter, PERT method have been examined. PERT network diagrams preparing and time planing have been explained. In the last chapter of the study, The Bridge project of Bahışlı 4th Region of State Highway Department, have been applied whit Microsoft Project 98, computer program.