Sanat ve sanatçı buluşmaları: 2010 sonrası Türkiye'den örneklerle
Art and artist gatherings with examples from Turkey after 2010
  1. Tez No: 892070
  2. Yazar: İLKNUR ŞANAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. NURAY ER BIYIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Batı Resim Sanatı, Küratör, Dokuma sanatı, Sanatçı Buluşması, Sanat Köyü, Western Painting Art, Curator, Weaving Art, Artist Gatherings, Art Village
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET Bu tez, 'Sanat ve Sanatçı Buluşmaları: 2010 Sonrası Türkiye'den Örneklerle' başlığı altında buluşma kavramından hareket edilerek; sanatta buluşma ve sanatçı buluşmaları bağlamında 2010 sonrası döneme odaklanılarak özellikle Türkiye'den örneklerle ele alınmıştır. Sanatta buluşma veya sanatta bir araya gelme eyleminin tarihsel süreci incelenerek sanatçıların bir araya gelme ve bir arada çalışma alanları tespit edilmiştir. İkinci bölümde; sanat ve sanatçı buluşmasının tarihçesi incelenmiş, sanatta buluşma kavramı bağlamında sanatçı buluşmaları nedir, neden ve ne zaman başlamıştır konuları araştırılmış, tarihsel olarak kısaca yer verilmiştir. Tezde ilk olarak Cumhuriyet öncesi Osmanlı dönemi sanatçı buluşmaları incelenmiştir. Ardından Cumhuriyet döneminde sanatçı buluşmalarının nasıl şekillendiği ve Batı, Doğu ve Afrika Primitif sanatlarının -bağlantılı olarak- sanatçı buluşmalarına etkisi üzerinde durulmuştur. Üçüncü Bölümde, bu buluşmalara referans olan akımların Kübizm, Sürrealizm, Dadaizm, Kinetik Sanat, Bauhaus Okulu ve Fluxus sanatçı buluşmalarına etkilerinin ne olduğu araştırılmıştır. Farklı sanat disiplinlerinin bir arada olma konusu incelenirken, ortamlarında yer alan“küratör kimdir, ne için vardır, çalışma yöntemi nedir”gibi sorulara açıklık getirilmeye çalışılmış, bu bağlamda sanatın ve sanatçının küratörle ve sanat yönetmeniyle ilişkisi incelenmiştir. Sanatçı buluşmaları ne amaçla ve ne şekilde başlamıştır konuları bölüm başlıkları altında açıklanırken; farklı disiplinlerden sanatçıların bir arada çalışmasının etkilerinin neler olduğu üzerinde de durulmuştur. Dördüncü bölümde, buluşma kavramı ile bir araya gelen sanatçılar ne şekilde ne gibi ortamlarda ve ne gibi etkinliklerde bir araya gelmiştir; Türkiye'deki kâr amacı gütmeyen kırsal bölgelerdeki sanat köyleri, atölye-müze, sanat otelinde ve bağımsız sanatçı insiyatiflerinde gerçekleştirilen buluşmaların çoğul üretim açısından yaratıcılığa etkisi nedir? konuları, 2010 sonrası dönemde Türkiye'den örnekler verilerek ele alınmıştır. Ön araştırmalar, taramalar yapılırken 'Sanatçı Buluşmaları' konusunda yazılı kaynağın yeterli olmadığı tespit edilmiş ve bu sebeple Türkiye'den küratör, sanatçı, akademisyenlerle konu ile ilgili sözlü görüşmeler yapılması yolu ile yazılı, sözel bilgiler, görseller alınmıştır. Sanatta bir arada çalışma alanları incelenirken Türkiye'den Doğal-Yapay Çevrede Lif Sanatı örneklerine bu bölümde yer verilmiştir. Ayrıca yine bu bölümde kâr amacı gütmeyen buluşma alanları ve kırsal alan ilişkisi irdelenmiş; kırsal alan ilişkisi olarak sanat köyü, sanat oteli, sanat çalıştayı ve sempozyumu, atölye-müze, bağımsız sanatçı inisiyatifleri araştırılarak örneklenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This thesis, titled 'Art and Artist Gatherings with Examples from Turkey After 2010', explores the concept of gathering within the context of art and artist meetings, focusing particularly on examples from Turkey after 2010. By examining the historical process of gatherings or collaborations in art, the areas where artists come together and work collectively have been identified. In the first chapter, an overview of the subject is presented. The second chapter examines the history of art and artist gatherings, investigating the concept of gatherings in art and when and why artist gatherings began. Since the thesis focuses on examples from Turkey, the historical review begins with artist gatherings in the Ottoman period. It then explores how these gatherings evolved during the Republican period and examines the impact of Western, Eastern and African primitive art on artist meetings in Turkey. In the third chapter, the artistic movements that serve as references for art and artist gatherings are explored in turn, including Cubism, Surrealism, Dadaism, Kinetic Art, the Bauhaus School, and Fluxus. The role of different art disciplines being together is examined, while the identity and role of the curator in gathering environments are questioned. The relationship between art, artists, curators, and art directors is explored in the context of gatherings. While the main topic of the thesis, artist gatherings, is discussed in terms of their purpose and how they began, the effects of artists from different disciplines working together are also emphasized. The fourth chapter addresses how artists who come together through the concept of gathering meet in various settings and events. The impact of non-profit art villages, workshop-museums, art hotels, and independent artist initiatives in rural areas in Turkey on creativity and collective production is examined through examples from Turkey after 2010. Due to the lack of sufficient written resources on“Artist Gatherings,”interviews with curators, artists, and academics from Turkey were conducted, and written information was obtained. These findings are included in the relevant sections of the thesis to strengthen its content. Furthermore, examples of Fiber Art in natural and artificial environments from Turkey are discussed while exploring collaborative spaces in art. The relationship between non-profit gathering spaces and rural areas is also analyzed, with examples provided from art villages, art hotels, art workshops, symposiums, workshop-museums, and independent artist initiatives.