Les générations des chroniqueurs de la Turquie et la construction médiatique du charisme du leader au miroir du mouvement de Gezi
Türkiye'de Köşeyazarı kuşakları: Gezi eylemlerinin aynasında lider karizmasının medyada inşaası
- Tez No: 892069
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GERARD GROC, DOÇ. DR. HAKAN YÜCEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Köşe yazarı, gazetecilik ve siyasi alan arasındaki ilişki, siyasi yörünge, siyasi kuşak, Gezi Hareketi, siyasi kriz, popülist söylem, Erdoğanizm, Columnist, relationship between journalistic and political field, political trajectory, political generation, Gezi Movement, political crisis, populist discourse, Erdoğanizm
- Yıl: 2018
- Dil: Fransızca
- Üniversite: Aix-Marseille Universite
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyasal İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 427
Özet
Bu tez, AKP hükümeti altında gazetecilik iktidar elitinin üyeleri olarak köşe yazarlarının siyasi nesillerini inceliyor ve üstlendikleri rolleri; siyasi krizler sırasında ürettikleri söylemleri, bizim örneğimizde Gezi hareketi tarafından tetiklenen söylemleri ortaya koymaya çalışıyor. Gazetecilik alanını incelerken Michel Dobry'nin siyasal kriz sosyolojisine; köşe yazarlarının militan ve profesyonel kariyerlerine dayanarak, bu çalışma köşe yazarlarının siyasi krizler sırasında siyasi arabulucu rolünü benimsediklerini ana hipotez olarak öne sürüyor. Köşe yazarları tarafından Gezi hareketi aracılığıyla bir liderin karizmasının, medya tarafından inşa edilmesi de çalışmamızın konusudur. İlk bölümde, öncelikle tarihsel bir perspektiften, köşe yazarlarının figürünü, ortaya çıkışlarını, rollerinin evrimini ve Türkiye tarihinin farklı dönemlerinde siyasi ve ekonomik güçler açısından statülerini tanımlıyoruz. Daha sonra köşe yazarlarının siyasi kuşaklarını, önce siyasi ve ekonomik iktidarla ilişkilerini, sonra da siyasi ve profesyonel kimlikleri arasındaki dengeyi sorgulayarak analiz ediyoruz. Dolayısıyla köşe yazarlarını gazetecilik ve siyasi alan arasındaki ilişkilerinin varlığını dikkate alarak tanımlamak, bu çalışmanın ikinci bölümünde AKP hükümeti altında yürütülen siyasi kriz sırasında köşe yazarlarının rollerinin, söylemlerinin analizine imkan sağlıyor. Böylece, Gezi hareketinin Erdoğan'ın karizmasının medyadaki inşasında ve Erdoğanizmin yükselişindeki rolünü anlamamızı sağlıyor.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the political generations of the columnists as members of the journalistic power elite under the AKP government, and endeavour to reveal the roles they hold; the discourses they produce during political crises, in our case that which is aroused by the Gezi movement. Relying on the sociology of political crises of Michel Dobry while examining the journalistic field; the militant and professional trajectories of the columnists, this study posits as main hypothesis that the columnists appropriate the role of political mediators during political crises. The media construction of a leader's charisma by the columnists through the Gezi movement is the subject of our study as well. In the first part, primarily from a historical perspective we define the figure of the columnists, their emergence, the evolution of their role and their status regarding to the political and economic powers in the course of different periods of the history of Turkey. Afterwards we analyse the political generations of columnists by questioning first their relations with political and economic power, and second the balance between their political and professional identities. Hence describing the columnists in the entity of their relations between the journalistic and political field leads to the analysis of the roles, the discourses of the columnists during the political crisis which are proceeded under the AKP government in the second part of this study. In doing so we let ourselves to distinguish the part of the Gezi movement in the media construction of Erdoğan's charisma, in the rise of Erdoğanism.