Genç yetişkin bireylerde dürtüselliğin, hedonik ve sembolik tüketim davranışlarına etkisinin Ankara, Çanakkale ve Kahramanmaraş örneklerinden hareketle analizi
Analysis of the effect of impulsivity on hedonic and symbolic consumpti̇on behavi̇ors in young adults based on samples from Ankara, Çanakkale and Kahramanmaraş
  1. Tez No: 892246
  2. Yazar: AHMET DOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ EMRE ŞEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, İşletme, Psychology, Sociology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Davranış Bilimleri, Dürtüsellik, Sembolik Tüketim, Hedonik Tüketim, Tüketim Davranışları, Genç Yetişkin Bireyler, Behavioral Sciences, Impulsivity, Symbolic Consumption, Hedonic Consumption, Consumption Behavior, Young Adults
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Davranış Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Günümüzde karşımıza sıklıkla çıkan tüketim türlerinden; insanın tüketirken haz alması ve tatmin noktası olan hedonik tüketim davranışı, ayrıca bireylerin kimlik, aidiyet tasavvuru olarak gördükleri sembolik tüketim davranışları ile dürtüsellik düzeyleri ve dürtüsel davranma eğilimleri bizlerin araştırma odağı olmuştur. Bu sebeple örneklem, nüfusun tüketimde aktif kesimi olan 18-35 yaş aralığındaki genç yetişkin bireylerden seçilerek onların davranışsal tutumları incelenmiştir. Demografik bilgiler de çalışmaya katılarak tüketime daha geniş bir açıdan bakılması hedeflenmiştir. Araştırmanın ilk bölümünde, araştırmanın konusu, amacı ve önemi açıklanmış, sınırlılıkları belirtilmiş, son olarak da araştırma sorunları ve hipotezleri yer almıştır. İkinci bölümde; tüketim kavramı, tüketici ve satın alma tutumlarının genel yapısı açıklanmış, hedonik tüketimden ve sembolik tüketimden bahsedilmiş ve ardından ise dürtüsellik olgusu ele alınarak tüm bu olgu ve davranışların aralarındaki ilişki incelenmiştir. Üçüncü bölümde, araştırmanın evren ve örneklemi belirlenmiş, araştırma modeli ortaya konmuş, araştırma amacı ve kapsamı doğrultusunda anket formu oluşturularak, veri toplama yöntemi olarak online anket yoluyla 354 kişilik bir örneklem üzerinde uygulanmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22.0 istatistik paket programı kullanılmıştır. Betimleyici analizler, normallik dağılım analizi, korelasyon, tek yönlü ANOVA analizi ve t-testi analizleri ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Sonuç olarak ise araştırmada; dürtüsellik düzeyi ile hedonik tüketim arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Hedonik tüketim ve sembolik tüketim arasında da pozitif ve anlamlı bir ilişki görülmüştür. Dürtüsellik düzeyleri ile yaş düzeyleri arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Alışveriş yapma sıklığının dürtüsellik düzeyiyle pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu bulunmuştur. Hedonik tüketim davranışları kadın katılımcılarda daha yüksek bir oranda karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hedonic consumption behavior, which is one of the types of consumption that we frequently encounter today; hedonic consumption behavior, which is the point of pleasure and satisfaction that individuals receive while consuming, as well as symbolic consumption behaviors that individuals see as identity and belonging, impulsivity levels and impulsive behavior tendencies have been the focus of our research. For this reason, the sample was selected from young adults between the ages of 18-35, the active segment of the population in consumption, and their behavioral attitudes were examined. By including demographic information in the study, it is aimed to look at consumption from a broader perspective. In the first part of the study, the subject, purpose and importance of the research are explained, limitations are stated and finally research problems and hypotheses are given. In the second part, after explaining the concept of consumption, the general structure of consumer and purchasing attitudes, hedonic consumption and symbolic consumption, the phenomenon of impulsivity is discussed and the relationship between all these phenomena and behaviors is examined. In the third chapter, the population and sample of the research were determined, the research model was presented, a questionnaire form was created in line with the purpose and scope of the research, and the data collection method was applied to a sample of 354 people via online survey. SPSS 22.0 statistical package program was used to analyze the research data. Descriptive analysis, normality distribution analysis, correlation, one-way ANOVA analysis, t-test analysis and regression analysis were applied. As a result, a positive and significant relationship was found between impulsivity level and hedonic consumption. A positive and significant relationship was also found between hedonic consumption and symbolic consumption. There is a negative relationship between impulsivity levels and age levels. Shopping frequency was found to have a positive and significant effect on impulsivity level. Hedonic consumption behaviors are observed at a higher rate in female participants.