Geri Dön

II. Abdülhamid döneminde misyonerlik faaliyetleri

Missionary activities during the reign of Abdulhamid II

  1. Tez No: 892265
  2. Yazar: SÜMEYYE TÜRKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMAN ADEMİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Misyonerlik, Misyoner, Osmanlı, Müslüman, Gayrimüslim, Missionary, Mission, Ottoman, Muslim, Non-Muslim
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103

Özet

Misyonerlik, geçmişten günümüze birçok çalışmaya konu edilmiştir. Bu konunun sıkça tartışılması veyahut gündeme getiriliyor olması, meselenin önemine dikkat çekmektedir. Genel itibariyle misyonerlik; Hristiyanlık dininin yayılması için yapılan faaliyetler olarak bilinmektedir. Öte yandan dinî, siyasi, iktisadi ve kültürel faaliyetleri de çokça barındıran misyonerlik, bu alanlarda aktif rol oynamıştır. Osmanlı'nın son döneminde ortaya çıkan ve etkinliğini gösteren misyonerlik, bilindiği gibi birçok alanda faaliyet göstermiştir. Bu faaliyetlerdeki amaç, Hristiyan inancını yaymak ve hedef toplumun huzurunu bozmak olmuştur. Amaca ulaşabilmek için yumuşak bir dil ve mutedil bir üslup kullanılmıştır. Farklı coğrafyalardaki çeşitli etnik ve dini halklarla bu faaliyetlerin daha sağlıklı bir işleyiş göstereceği gaye edinilmiştir. Bundan dolayı, Osmanlı'da bu faaliyetlerin etkin olması şaşılacak bir durum değildir. Nitekim Osmanlı, farklı dini ve etnik halkları asırlarca kendi sınırlarında barındırmıştır. Öte yandan, misyonerlik faaliyetlerin belli ölçüde olması da kaçınılmaz bir durumdur. Farklı dini inanca mensup insanların bir arada olması da zaman zaman aynı amaçlara hizmet ettiğini göstermektedir. Bu çalışmada, Osmanlı'da yaşayan Müslüman ve gayrimüslim tebaanın misyonerlik faaliyetlerinden ne derece etkilendikleri ortaya konulmaya çalışılacaktır. Nitekim tarihî kaynaklarda belirtildiği gibi Osmanlı'nın son döneminde özellikle de II. Abdülhamid dönemi kendini gösteren misyonerlik faaliyetlerine, bu faaliyetlerin Osmanlı'da yaşayan Müslüman ve gayrimüslim halk üzerindeki etkileri açısından anlaşılması bu hususta araştırma yapılmasına sebep olmuştur.

Özet (Çeviri)

Missionary has been the subject of many studies from past to present. The fact that this issue is frequently discussed or brought to the agenda draws attention to the importance of the matter. In general, missionary activities are known as activities for the spread of Christianity. On the other hand, the missionary activities which includes many religious, political, economic, and cultural activities played on active role in these areas. The missionary which emerged in the last period of the Ottoman state and showed its effectiveness, activity in many fields as it is known. The purpose of these activities was to spread the Christian faith and disrupt the peace of the target society. In order to achieve the aim, a soft language and a moderate style were used. With various ethnic and religious groups in different geographies, it is aimed that these activities will function more healthily. Therefore, it is not surprising that these activities were active in the Ottoman state. As a matter of fact, Ottoman state hosted different religious and ethnic groups within its borders for centuries. On the other hand, it is inevitable that missionary activities are a certain extent. It has been mentioned that the coexistence of people belonging to different religious beliefs also serves purposes from time to time. In this study, it will be tried to reveal what extent Muslim and non-Muslim citizens living in the Ottoman state were affected by the missionary activities. As a matter of fact, as stated in historical sources, understanding the missionary activities in the last period of the Ottoman State, especially the Abdulhamid II period, in terms of the effects of these activities on the Muslim and non-Muslim people has led to research on this subject.

Benzer Tezler

  1. II. Abdülhamid Döneminde Cizvit teşkilatının Osmanlı topraklarındaki eğitim faaliyetleri (1876 – 1909)

    II. Abdulhamid Period educational activities of the Jesuit organization in the Ottoman soil (1876 – 1909)

    BEKTAŞ AKBAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2021

    TarihAksaray Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. MUHAMMED SARI

  2. II. Abdülhamid Döneminde Anadolu'da meydana gelen Ermeni isyanlarında Amerikan misyoner okullarının rolü

    The role of American missionary schools in Armenian rebellions that took place in II. Abdülhamid's term in Anatolia

    CELAL ÖNEY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    TarihBalıkesir Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. METİN AYIŞIĞI

  3. II. Abdülhamid Dönemi eğitim politikası bağlamında yabancı okulların konumu

    The status of foreign schools within the context of II. Abdülhamid Period education policy

    TOLGA OKTAY

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2018

    TarihTrakya Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA TAŞ

  4. Yabancı ülkeler tarafından Osmanlı coğrafyası'nda açılan okullar

    The schools built by foreign countries on the land of the Ottoman empire

    EBRU ESENKAL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2007

    Eğitim ve ÖğretimTrakya Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM SEZGİN

  5. II. Abdülhamit dönemi Arap milliyetçiliği

    Arab nationalism during period of Abdülhamit II

    MELTEM DOĞAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2006

    TarihHacettepe Üniversitesi

    Tarih Ana Bilim Dalı

    PROF.DR. MEHMET ÖZ