POP-Q evrelemesinde pelvik organ prolapsusu olan hastalarda, modifiye oxford skalası değerlerinin cinsel fonksiyonla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between modified oxford scale values and sexual function in patients with pelvic organ prolapse according to POP-Q staging
- Tez No: 892270
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAHİME BEDİR FINDIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Pelvik Organ Prolapsusu, Modifiye Oxford Skalası, Cinsel Disfonksiyon, Pelvic Organ Prolapse, Modified Oxford Scale, Sexual Dysfunction
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Bu çalışma ile Modifiye Oxford Skalasının etkinliğini ve pelvik organ prolapsusu nedeniyle cinsel fonksiyonu değerlendirmede kullanılabilirliğini gözlemlemeyi amaçlıyoruz. Pelvik kas kuvvetinin cinsel disfonksiyona etkisini değerlendirerek, pelvik organ prolapsusu olan hastalarda cinsel disfonksiyonun pelvik taban egzersizleri ile tedavisi açısından yol gösterici olmasını umuyoruz. Materyal ve Metod: Prospektif kesitsel olarak planlanan çalışma 2024 Mayıs ve 2024 Temmuz arasında Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum/Jinekoloji- Pelvik Taban Sağlığı Akademisi polikliniğine prolapsus şikayeti ile başvuran ve POP-Q değerlendirmesi yapılarak pelvik organ prolapsusu saptanan 67 hasta ile yapılmıştır. Çalışma için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Tıbbi Araştırmalar Bilimsel ve Etik Değerlendirme Kurulu 1'in 08/05/2024 tarihinde TABED 1-24-219 sayı numaralı kararı ile onayı(Ek 1) alınmıştır. Çalışmaya, şikayeti olan ama POP-Q muayenesinde pelvik organ prolapsusu saptanmayan hastalar, pelvik organ prolapsusu nedeniyle düzeltici cerrahi geçirmiş olan hastalar, tanı konulmuş psikiyatrik bozukluğu olan ve/veya hastalığı nedeniyle psikiyatrik ilaç tedavisi kullanan hastalar ile gönüllü olmak istemeyen, değerlendirmeye ve/veya iletişime engel olacak herhangi bir durumu olan hastalar dahil edilmemiştir. Çalışmada bakılan parametreler; hasta bilgi formu, tıbbi ve obstetrik öykü, soygeçmiş, alışkanlıklar, prolapsus/anorektal semptomlar ile cinsel fonksiyon sorgulamasının ardından genel muayene, POP-Q ve pelvik taban kas kuvveti için vajinal muayene yapılmış, değerlendirilerek bu veriler kaydedilmiştir.. Ardından hastalara PISQ-12 anketi uygulanmış, sonuçları kaydedilmiştir. İstatistiksel analizler ve hesaplamalar için IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) ve MS-Excel 2007 programları kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p0.05) POP ve POP+Üİ tanısına göre bireylerin POP-Q evresi, MOS skoru ve PISQ-12 puanı değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05) Tanı durumuna göre bireylerin PISQ-12 puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05) POP-Q evresine göre semptomların varlığı açısından ve ayrıca cinsel semptomların varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05) MOS skoruna göre cinsel semptomların varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p>0.05) Sonuç: Çalışmamızda POP-Q evrelemesine göre pelvik organ prolapsusu olan hastalarda, pelvik taban kas kuvvetinin cinsel fonksiyona etkisini incelemek olup, pelvik taban kas kuvveti ile cinsel fonksiyon arasında yüksek düzeyde, pozitif yönlü istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Pelvik taban kas kuvveti dijital palpasyon yöntemiyle Modifiye Oxford Skalasına göre değerlendirilmiş olup çalışmamızın bir diğer amacı da klinik olarak MOS'un etkinliğini incelemekti. Dijital palpasyon yöntemi daha önce yapılan çalışmalarda da bahsedildiği gibi kolay uygulanabilir, hasta tarafından iyi tolere edilebilir bir yöntemdir ve yüksek içgözlemci güvenilirliğine sahiptir. Çalışma sürecindeki deneyimimiz ve elde edilen sonuç literatür ile tutarlıdır. Buna göre dijital palpasyon ve MOS'ının klinik pratikte etkin olarak kullanılabileceğini söylemek mümkündür. Literatürde pelvik taban kas kuvvetinin cinsel fonksiyonla ilişkisi ve bunlar üzerinde pelvik taban kas egzersizlerinin pozitif etkisine dair çok sayıda çalışma olup, pelvik organ prolapsusunda PTKE ve cinsel fonksiyon ile ilgili yapılmış çalışmaların kısıtlı olduğu görülmüştür. Çalışmamız değerlendirildiğinde, POP olan kadınlarda pelvik taban kas kuvveti ile cinsel fonksiyonun ilişkisi saptanmış olup çalışmanın benzer hatta daha büyük örneklem grubunda pelvik taban kas egzersizleri desteklenmesi halinde literatürdeki nadir klinik çalışmalardan olarak yol gösterecektir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to observe the effectiveness of the Modified Oxford Scale and its usability in evaluating sexual function in patients with pelvic organ prolapse. By assessing the impact of pelvic muscle strength on sexual dysfunction, we hope to provide guidance for the treatment of sexual dysfunction with pelvic floor exercises in patients with pelvic organ prolapse. Material and Methods: A prospective cross-sectional study was conducted between May 2024 and July 2024 at the Ankara Bilkent City Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology - Pelvic Floor Health Academy outpatient clinic, involving 67 patients presenting with prolapse complaints and diagnosed with pelvic organ prolapse through POP-Q evaluation. The study was approved by the Health Sciences University Ankara Bilkent City Hospital Medical Research Scientific and Ethical Evaluation Board 1 on 08/05/2024. Patients without diagnosed pelvic organ prolapse on POP-Q examination, those who had undergone corrective surgery for pelvic organ prolapse, those diagnosed with psychiatric disorders and/or receiving psychiatric medication, and those unwilling to volunteer or with any condition hindering evaluation or communication were excluded from the study. Parameters assessed in the study included patient information form, medical and obstetric history, family history, habits, inquiry into prolapse/anorectal symptoms and sexual function, followed by general examination, POP-Q, and vaginal examination for pelvic floor muscle strength, with data recorded accordingly. Subsequently, the PISQ-12 questionnaire was administered to patients, and the results were recorded. IBM SPSS Statistics 21.0 (IBM Corp. Released 2012. IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Armonk, NY: IBM Corp.) and MS-Excel 2007 were used for statistical analysis and calculations, with a significance level set at p0.05). There was no statistically significant difference in POP-Q stage, MOS score, and PISQ-12 score values based on POP and POP+UI diagnosis (p>0.05). There was no statistically significant difference in PISQ-12 scores among individuals based on diagnosis (p>0.05). There was no statistically significant difference in the presence of symptoms based on POP-Q stage and the presence of sexual symptoms based on MOS score (p>0.05). Conclusion: Our study aimed to investigate the effect of pelvic floor muscle strength on sexual function in patients with pelvic organ prolapse (POP) according to POP-Q staging, and a high-level, positively significant statistical relationship was found between pelvic floor muscle strength and sexual function. Pelvic floor muscle strength was evaluated using the Modified Oxford Scale via digital palpation, and another aim of our study was to examine the clinical efficacy of this method. Digital palpation, as mentioned in previous studies, is an easily applicable method, well tolerated by patients, and has high interobserver reliability. Our experience during the study process and the results obtained are consistent with the literature. Therefore, it is possible to say that digital palpation and the Modified Oxford Scale can be effectively used in clinical practice. There are numerous studies in the literature regarding the relationship between pelvic floor muscle strength and sexual function, as well as the positive effects of pelvic floor muscle exercises on them. However, it has been observed that studies on pelvic floor muscle strength and its relationship with sexual function in pelvic organ prolapse are limited. Upon evaluation of our study, the relationship between pelvic floor muscle strength and sexual function in women with POP was identified. If supported by pelvic floor muscle exercises in a similar or even larger sample group, our study will serve as a guiding light among the rare clinical studies in the literature.