Son 10 yılda 34 GH-dan büyük doğan surfaktan alan bebeklerin değerlendirilmesi
Evaluation of babies born above 34 GH and receiving surfactant in the last 10 years
- Tez No: 892269
- Danışmanlar: PROF. DR. FERDA ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Surfaktan, Yenidoğan, Respiratuar Distres Sendromu, Diafragma hernisi, hipoksik, hidrops fetalis, pnömoni, Surfactant, Newborn, Respiratory Distress Syndrome, Diaphragmatic hernia, hypoxic, hydrops fetalis, pneumonia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Amaç: Bu çalışmada, hastanemiz Yenidoğan Yoğun Bakım ünitelerinde 2010-2020 yılları arasında yatarak surfaktan alan 34 GH'dan büyük doğan bebeklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerinde 2010-2020 yıllar arasında yatırarak izlenen ve surfaktan tedavisi uygulanan 34 gestasyon haftası ve üzerinde doğan bebekler alındı. Hastaların yatış dosyaları, hastane kayıtları ve epikrizleri retrospektif olarak değerlendirildi. Bulgular: 2010-2020 yıllar arasında yatırılan 11360 hastanın 861'ine surfaktan tedavisi uygulandı. Yatarak izlenen hastaların 7733'ü ≥34 gestasyonel hafta (GH) idi. ≥34 GH olan 7733 hastanın 152'si (%2) surfaktan tedavisi almıştı. Bebeklerin 120'si (%78,9) aynı hastanesinde doğmuştu. Surfaktan kullanan 152 bebeğin annelerinin 108 bebeğin annesinin 7'sinde (%95,4) EMR (Erken Membran Rüptürü), 11'inde (%7,2) UMR (Uzamış Membran Rüptürü), 13'ünde (%8,6) DM (Diyabetes Mellitüs), 46'sında (%30,3) İYE (İdrar Yolu Enfeksiyonu), tespit edildi. Çalışmaya alınan hastaların surfaktan tedavisi endikasyonları irdelendiğinde, bebeklerin 85'inde (%55,9) Respiratuar Distres Sendromu (RDS), 34'ünde (%22,3) hipoksi (19'unda Diafragma hernisi, 6'sında HİE, 6'sında Hidrops fetalis, 3'ünde MAS), 27'sinde (%17,8) Konjenital/Neonatal Pnömoni, 6'sında (%3,9) ARDS (Akut Respiratuar Distres Sendromu) saptandı. Sonuç: Sürfaktan, solunum yollarındakı yüzey gerilimi düzenleyen bir lipid-protein kompleksidir. Akciğer gelişiminde ve solunum işlevinin sağlanmasında ana rol oynayan yapıların başında gelir. Çalışmamızda literatütle uyumlu bir şekilde geç preterm hastalarda RDS, hipoksi ve pnömoni başlıca surfaktan tedavi endikasyonlarını oluşturmaktadır. 34 GH ve üstü doğan hipoksemik bebeklerde ventilatör tedavisine ek olarak surfaktan tedavisi gerekebileceği akılda tutulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study was to evaluate the neonates born over 34 gestational week (GW) who had surfactant treatment in the Newborn Intensive Care units between 2010 and 2020. Materials and methods: Babies born ≥34 weeks of gestation who were hospitalized in the Neonatal Intensive Care units of Çukurova University Faculty of Medicine, between 2010 and 2020 and received surfactant treatment were included in the study. The hospitalization files, hospital records and epicrisis of the patients were evaluated retrospectively. Results: Surfactant treatment was applied to 861 of 11,360 patients hospitalized between 2010 and 2020. 7733 of the patients were ≥34 gestational weeks. 152 (2%) of 7733 patients with ≥34 GH received surfactant treatment. 120 (78.9%) of the babies were born in ÇÜTF Balcalı hospital. Of the mothers of 152 babies who used surfactant, 7 (95.4%) of the mothers of 108 babies had EMR (Premature Rupture of Membrane), and 11 (7.2%) had UMR. (Prolonged Rupture of Membrane), DM (Diabetes Mellitus) in 13 (8.6%), and UTI (Urinary Tract Infection) in 46 (30.3%). When the indication for surfactant treatment of the patients included in the study were examined; 85 (55.9%) of the babies had Respiratory Distress Syndrome (RDS), 34 (22.3%) had hypoxia (19 had Diaphragmatic hernia, 6 had HIE, 6 had Hydrops fetalis, 3 had MAS), 27 (17.8%) had Congenital/Neonatal Pneumonia, 6 (3.9%) had ARDS (Acute Respiratory Distress Syndrome). Conclusion: Surfactant a lipid-protein complex regulating surface tension in the respiratory tract. One of the structures that play a main role in lung development and respiratory function. In our study, consistent with the literature, RDS, hypoxia and pneumonia were the main indications for surfactant treatment in late preterm patients. It should be kept in mind that hypoxemic babies born at 34 GH and above may require surfactant treatment in addition to ventilator treatment.