Female genital mutilation ile ilgili hegemonik olmayan söylemler
Non-hegemonic di̇scourses on female genital mutilation
- Tez No: 892295
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP SUĞUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: yerli kadınlar, kültürel pratikler, kadın sünneti, postkolonyal feminizm, hegemonik düşünce, indigenous women, cultural practices, female genital mutilation, postcolonial feminism, hegemonic thought
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Kültürel, dini ve estetik nedenlerle yapılan, kadınların sağlığı ve yaşamı üzerinde sonuçları olan female genital mutilation (FGM) Kolombiya'daki yerli toplulukta dahil dünyadaki farklı topluluklarda da uygulandığı belgelenmiştir. Kolombiya'daki FGM ise 2007'de kamuoyuna duyurulması ile akademisyenler ve aktivistler başta olmak üzere çoğu kurum, FGM'nin insan hakları ihlali ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddet olduğuna ve ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar yürütmekte. Kolombiya'daki uygulama, yerli halka mensup bir topluluğun kadınları tarafından gerçekleştirilmekte ve bu halk iç çatışma, ayrımcılığa karşı mücadele eden 115 yerli etnik gruptan yalnızca biridir. Bu pratiğin dönüştürülmesi sürecinde yapılan tartışmalardan biri de kurumsal söylemlerin etnosentrizmiyle ilgilidir. Kullanılan kategoriler ve kavramlar, egemen söylemin dışındaki yerel seslere ve eylemlere atıfta bulunmamıştır. Bu çalışma ise yerli kadınların söylemlerinde yer alan, epistemolojik hegemonyanın görmezden geldiği bir yorumlama çerçevesi oluşturan kadınların sağlığını ve yaşamlarını etkileyen uygulamaların dönüşümüne katkıda bulunabilecek kategori ve kavramları tespit etmektir. Bu amaçla, feminist epistemolojik ve metodolojik çerçeve içinde dekolonyal feminizmin teorik önermelerini paylaşarak, yerli kadınların söylemlerini ve topluluklarda FGM'e yaklaştıkları düşünce sistemlerinin temelini belirlemek için saha çalışması ve belge incelemesi yapılmıştır. Bulgular, yerli kadınların bilgisinin, bireysel ve kolektif yaşamlarıyla ilgili olan bu uygulamayı ele almak için meşru bir çerçeve sağlayan bir bilgi kaynağı olduğu sonucuna götürmektedir.
Özet (Çeviri)
Female genital mutilation (FGM), which is practiced for cultural, religious, and aesthetic reasons and has significant consequences for women's health and lives, has been documented in communities around the world, including among the indigenous community in Colombia. Since FGM in Colombia was publicized in 2007, many organizations, including academics and activists, have been working toward the elimination of FGM as a violation of human rights and gender-based violence. In Colombia, the practice is carried out by women from an indigenous community, one of 115 ethnic groups that are struggling against internal conflict and discrimination. One of the debates in transforming this practice concerns the ethnocentrism of institutional discourses. The categories and concepts used often do not refer to local voices and actions outside the dominant discourse. This study aims to identify categories and concepts within the discourses of indigenous women that can contribute to the transformation of practices affecting women's health and lives, which are often overlooked by epistemological hegemony. To this end, by incorporating the theoretical propositions of decolonial feminism within a feminist epistemological and methodological framework, fieldwork and document reviews were conducted to identify the discourses of indigenous women and the foundational systems of thought through which they approach FGM in their communities. The findings lead to the conclusion that indigenous women's knowledge is a valuable source that provides a legitimate framework for addressing this practice in relation to their individual and collective lives.