Küçük hücre dışı akciğer kanseri hastalarının nk hücrelerinde NK yüzey aktivasyon reseptörlerinin ifadesinin araştırılması
Investigation of the expression of nk surface activation receptors in NK cells of patients with non-small cell lung cancer
- Tez No: 892300
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET FERUDUN IŞIK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Onkoloji, Thoracic Surgery, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Doğal katil hücre, Küçük hücre dışı akciğer kanseri, Göğüs cerrahisi, İmmünoterapi, Akciğer kanseri, Natural killer cell, Non small cell lung cancer, Thoracic surgery, Immunotherapy, Lung cancer
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Küçük hücre dışı akciğer kanseri (KHDAK), akciğer kanserlerinin yaklaşık %85-90'ını oluşturur ve genellikle diğer akciğer kanseri türlerinden daha iyi prognoz gösterir. Erken evrede tespit edilip cerrahi müdahale yapıldığında, hastalığın sağkalım oranları belirgin şekilde artar. Ancak, geç evre ve metastatik hastalarda, cerrahi müdahaleye ek olarak kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi ve hedefe yönelik tedavi gibi çeşitli seçenekler uygulanabilir. İmmünoterapinin, özellikle tümör mikroçevresi (TMÇ) tarafından oluşturulan direnç gibi faktörler nedeniyle başarısını etkileyen zorluklar olduğu bilinmektedir. Doğal öldürücü (NK) hücreler, TMÇ'ye karşı önemli bir immün yanıt gösterebilirler. Bu çalışmada KHDAK'de cerrahi rezeksiyon önce ve sonrası NK hücre aktivasyonu araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada Şubat 2023 ve Mart 2024 tarihlerinde KHDAK nedeniyle rezeksiyon yapılan 20 hastada kanda ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası NK hücre aktivasyonuna CD3, CD56, CD16, CD94, CD2, CD69, CD226 ile bakılmıştır. Bulgular: Sonuçlarımıza göre, CD94 ve CD226 biyomarkerlerinin cerrahi öncesi ve sonrası değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişiklikler gözlenmiştir. (p=0,002, p=0.038). Ancak CD16-56, CD2, CD3+ ve CD69 cerrahi once ve sonrası değerlerinde farklılıklar görülmüş fakat anlamlı bulunmamıştır. KHDAK'lerinde, tümör ve tümör mikro çevresinin NK hücrelerinin aktivasyonunu azalttığı ve NK hücre aktivatör odaklı immünoterapilerin tedavi başarısını artırma potansiyeline sahip olduğu düşünülmektedir. Sonuçlar: Bu çalışma, NK hücrelerinin kanser tedavisinde potansiyel bir rol oynayabileceğini göstermiş olup, immünoterapiye yönelik yeni yaklaşımların geliştirilmesinde, faydalı bir yol haritası sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Non-small cell lung cancer (NSCLC) account for the majority of lung cancers and when diagnosed at an early stage, surgical intervention significantly improves the chances of survival. However, in late stage and metastatic patients, in addition to surgery, treatment options such as chemotherapy, radiotherapy, immunotherapy and targeted therapy can be applied. Immunotherapy is known to have challenges that affect its success, especially due to factors such as resistance generated by the tumor micro environment (TME). Natural killer (NK) cells can show an important immune response against the TME. We investigated NK cell activation preand post-surgical resection in NSCLC. Materials and Methods: In thisstudy, we investigated preoperative and postoperative activation of NK cell by CD3, CD56, CD16, CD94, CD2, CD69, CD226 in the blood of 20 patients who had surgery for NSCLC between February 2023 and March 2024. Results: Statistically significant results were observed in the postoperative values of CD94 and CD226 biomarkers (p=0.002, p=0.038). However, differences in CD16-56, CD2, CD3+ and CD69 were observed but not significant. It is though that the tumor and tumor's microenvironment decrease NK cell activation and NK cell activators have the potential to significantly enhance the success of immunotherapy treatments by boosting the immune system's natural ability to target and eliminate cancer and infected cells. Conclusions: This study suggests that NK cells maybe show a role in cancer therapy and can be crucial for the new approaches to immunotherapy.