Okul öncesi öğretmenlerinin ölçme değerlendirme araç kullanım sıklığı ve yeterliliklerine ilişkin karma bir araştırma
A mixed-methods study on the frequency and proficiency of preschool teachers' use of assessment tools
- Tez No: 892405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AZMİ TÜRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitim, Eğitim Programı, Ölçme Değerlendirme, Ölçme Değerlendirme Araçları, Education, Training Program, Assessment and Evaluation Tools
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Siirt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmada okul öncesi öğretmenlerinin ölçme değerlendirme araç kullanım sıklığının ve yeterliliklerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Karma araştırma yöntemlerinden eşzamanlı üçgenleme modelinin kullanıldığı araştırmanın nicel boyutu kısmında ilişkisel tarama modeli, nitel boyutu kısmında ise olgubilim modeli tercih edilmiştir. Araştırmanın nicel boyutundaki katılımcıları Siirt ilinde görev yapan basit tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenen gönüllü 124 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Nitel boyutundaki katılımcıları ise Siirt ilinde görev yapan maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile belirlenen gönüllü 15 okul öncesi öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunun verileri araştırmacının geliştirmiş olduğu yapılandırılmış anket formu yoluyla oluşturulmuştur. Nitel boyutunun verileri ise, araştırmacının geliştirmiş olduğu yarı yapılandırılmış görüşme formu yoluyla oluşturulmuştur. Verilerin analizinde nicel boyutta betimsel analizler ve korelasyon analizi, nitel boyutta ise içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın nicel boyutu kapsamında; okul öncesi öğretmenlerinin en çok yeterli oldukları ölçme değerlendirme aracının gelişim raporu olduğu, en sık kullandıkları ölçme değerlendirme aracının ise aylık plan olduğu belirtilmiştir. Ayrıca okul öncesi öğretmenlerinin ölçme değerlendirme araçlarında yeterlilik düzeyleri ile kullanım sıklıkları arasındaki farkın en çok standart testler aracında görüldüğü ve aralarında istatistiksel olarak orta düzeyde bir ilişkinin bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Programda yer alan ölçme değerlendirme araçları dışında öğretmenlerin kendilerinin oluşturdukları araçlar da tespit edilmiştir. Nitel boyutu kapsamında ise okul öncesi öğretmenlerin ölçme değerlendirmeyi genellikle öğrencilerin gelişim düzeylerini takip etme amacıyla kullandıkları, bu süreçte geleneksel araçlardan da çağdaş araçlardan da yararlandıkları, uygulamada zaman yetersizliği ve evrak doldurma yükü gibi birtakım problemlerle karşılaştıkları, süreç boyunca ailelerden çocukları tanımaya yönelik bilgiler edindikleri ve ölçme değerlendirme sonuçlarını ailelerle veli daveti, telefon görüşmesi, portfolyo, veli toplantısı gibi farklı yöntemler kullanarak paylaştıkları sonucuna ulaşılmıştır. Ölçme değerlendirme araçları ile ilgili kaynak çeşitliliğinin arttırılması, ölçme değerlendirme araçlarına yönelik gerekli denetimlerin yapılması, uygulama boyutunda etkili olan nedenler tespit edilerek araştırılması, okul öncesi eğitim programının ölçme değerlendirme araçları kapsamında güncellenmesi, okul-aile iş birliğinin sağlanması ve aile katılım çalışmalarının arttırılması gibi önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This research aimed to determine the frequency and proficiency of preschool teachers in using measurement and evaluation tools. In the quantitative dimension of the research, which utilized the simultaneous triangulation model, the relational screening model was preferred, while the phenomenology model was chosen for the qualitative dimension. The participants in the quantitative aspect of the research comprised 124 volunteer preschool teachers from Siirt province, selected using a simple random sampling method. In the qualitative dimension, 15 volunteer preschool teachers from Siirt province were chosen using the maximum diversity sampling method. Data for the quantitative dimension were collected through a structured survey form developed by the researcher, whereas data for the qualitative dimension were gathered using a semistructured interview form also developed by the researcher. Data analysis involved descriptive analyses and correlation analysis for the quantitative dimension, and content analysis for the qualitative dimension. Within the scope of the quantitative dimension of the research, it was found that the measurement and evaluation tool preschool teachers are most proficient with is the development report, and the tool they use most frequently is the monthly plan. Additionally, it was concluded that the difference between preschool teachers' proficiency levels in measurement and evaluation tools and their frequency of use was most noticeable in the standard tests tool, with a statistically moderate relationship observed between them. Apart from the measurement and evaluation tools included in the curriculum, tools created by teachers themselves were also identified. Within the qualitative dimension, preschool teachers generally use measurement and evaluation to monitor students' developmental levels, employing both traditional and contemporary tools. They encounter practical issues such as lack of time and the burden of documentation. Teachers also gather information from families to better understand children's progress and use various methods, such as parent invitations, telephone conversations, portfolios, and parent meetings, to share evaluation results with families. Recommendations include diversifying resources for measurement and evaluation tools, conducting necessary inspections of these tools, identifying effective factors in application, updating preschool education programs regarding measurement and evaluation tools, fostering school-family cooperation, and enhancing family engagement efforts.