Meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapiye yanıtın öngörülmesi ve değerlendirilmesi amacıyla bir nomogram geliştirilmesi
For the prediction and evaluation of neoadjuvant chemotherapy response in breast cancer patient: Development of a nomogram
  1. Tez No: 892441
  2. Yazar: SEZER GÖKÇEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HAYRİ ERKOL, DOÇ. DR. BAHRİ ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, Onkoloji, General Surgery, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: laboratuvar parametreleri, meme kanseri, nomogram, neoadjuvan kemoterapi, laboratory parameters, breast cancer, nomogram, neoadjuvant chemotherapy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışma; neoadjuvan kemoterapi alan meme kanserli hastalarda bir dizi önemli klinik ve patolojik parametrenin neoadjuvan kemoterapiye yanıtı tahmin etmeye yönelik etkisini değerlendirmeyi ve tedaviye yanıtı önceden öngörmeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği'ne 2015- 2024 yılları arasında başvurmuş, neoadjuvan kematerapi tedavisi almış ve bilgilerine hastane bilgisayar veri tabanından eksiksiz olarak ulaşılabilen hastalar dahil edildi, neoadjuvan kemoterapi almayan hastalar çalışmaya dahil edilmedi ve dosyalar retrospektif olarak incelendi. Hastaların tanı anındaki yaşı, aile öyküsü, sigara kullanımı, fizik muayene bulguları, histopatoloji sonuçları (tanı, boyut, evre, reseptör durumu, grade, Ki-67, lenfovasküler invazyon durumu vb.), neoadjuvan kemoterapi tedavisi olarak aldığı rejim, neoadjuvan kemoterapi tedavisinin toplam süresi, preoperatif biyopsi tanısı ve neoadjuvan kemoterapi arasında geçen süre ve preoperatif çalışılan laboratuvar parametreleri (HGB, PLT, LYM, MONO, NEU, CRP, ALB, LDH, TOTAL PROTEİN), radyolojik verileri kaydedildi. Hastalar neoadjuvan kemoterapiye tam yanıt verenler ve vermeyenler olarak gruplandı. Elde edilen tüm veriler istatistiksel olarak karşılaştırıldı tam yanıtı ön görmek amacıyla bir nomogram oluşturuldu. Bulgular: Çalışmada, lokal ileri evre meme kanseri tanısı almış 50 hastanın demografik ve klinik özellikleri incelenmiştir. Östrojen reseptörü pozitif olan hastaların oranı %70, progesteron reseptörü pozitif olanların oranı ise %52'dir. Ortalama tümör boyutu 32,12 ± 17,67 mm'dir. Hastaların %28'i neoadjuvan kemoterapiye tam yanıt vermiştir. Östrojen reseptör negatifliği (p = 0.002) ve progesteron reseptör negatifliği (p = 0.008) olan hastaların tam yanıt oranı daha yüksek bulunmuştur. Lenfovasküler invazyon varlığı (p = 0.017) ve tümör boyutunun küçük olaması (p = 0.010) da tam yanıt üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Total protein düzeyinin yüksekliği, tam yanıt olasılığını artıran anlamlı bir faktör olarak bulunmuştur (p = 0.022). Modelin genel doğruluk oranı %85,4 olarak belirlenmiş olup, bu sonuçlar lojistik regresyon modelinin, lokal ileri evre meme kanseri hastalarının neoadjuvan kemoterapiye yanıtını tahmin etmede yüksek bir performans sergilediğini göstermektedir. Sonuç: Nomogram modelimiz, meme kanserli hastalarda neoadjuvan kemoterapiye yanıtı öngörmede yüksek doğruluk oranları ve geniş kapsamlı belirteç kullanımı ile dikkat çekmektedir. Literatürdeki eski ve yeni modellerle karşılaştırıldığında, modelimiz hem eski hem de yeni modellerdeki bulgularla uyumlu olup, kolaylıkla klinik pratikte değerli bir araç olarak kullanılabilir. Güncel modellerin genetik, görüntüleme ve gen ekspresyon profilleri gibi ek verileri kullanarak daha yüksek doğruluk oranlarına ulaştığı görülmektedir. Gelecekte, modelimizin doğruluğunu artırmak için bu tür verilerin eklenmesi ile daha iyi sonuçlar elde edileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Background: The study aims to evaluate the impact of a series of significant clinical and pathological parameters in predicting the response to neoadjuvant chemotherapy in breast cancer patients and to anticipate the response to treatment. Material and Methods: Patients who were admitted to the General Surgery Clinic of Bolu Abant İzzet Baysal University Faculty of Medicine Hospital between 2015 and 2024, received neoadjuvant chemotherapy, and whose complete data were accessible from the hospital's computer database were included. Patients who did not receive neoadjuvant chemotherapy were excluded from the study, and their files were reviewed retrospectively. Data collected included age at diagnosis, family history, smoking status, physical examination findings, histopathological results (diagnosis, size, stage, receptor status, grade, Ki-67, lymphovascular invasion status, etc.), the regimen of neoadjuvant chemotherapy received, total duration of neoadjuvant chemotherapy treatment, time between preoperative biopsy diagnosis and neoadjuvant chemotherapy, and preoperative laboratory parameters (HGB, PLT, LYM, MONO, NEU, CRP, ALB, LDH, TOTAL PROTEIN), and radiological data. Patients were grouped as those who showed a complete response to neoadjuvant chemotherapy and those who did not. All obtained data were statistically compared, and a nomogram was created to predict the complete response. Results: The study analyzed the demographic and clinical characteristics of 50 patients diagnosed with locally advanced breast cancer. The proportion of patients with positive estrogen receptors was 70%, while the proportion of those with positive progesterone receptors was 52%. The average tumor size was 32.12 ± 17.67 mm. 28% of the patients showed a complete response to neoadjuvant chemotherapy. Patients with estrogen receptor negativity (p = 0.002) and progesterone receptor negativity (p = 0.008) had a higher rate of complete response. The presence of lymphovascular invasion (p = 0.017) and smaller tumor size (p = 0.010) were also found to be statistically significant factors for complete response. Elevated total protein levels were identified as a significant factor increasing the likelihood of a complete response (p = 0.022). The overall accuracy rate of the model was determined to be 85.4%, indicating that the logistic regression model exhibited high performance in predicting the response to neoadjuvant chemotherapy in patients with locally advanced breast cancer. Conclusion: Our nomogram model stands out with high accuracy rates and the use of comprehensive markers in predicting the response to neoadjuvant chemotherapy in breast cancer patients. When compared with previous and current models in the literature, our model aligns with findings from both older and newer models and can be readily used as a valuable tool in clinical practice. Current models achieve higher accuracy rates by incorporating additional data such as genetic, imaging, and gene expression profiles. In the future, we believe that incorporating such data into our model will yield even better results.