Devlet güvenliği açısından nükleer gücün uluslararası sistemdeki caydırıcılığı ve totalitarizme olan katkısı: Kuzey Kore örneği
The deterrent effect of nuclear power on state security in the international system and its contribution to totalitarianism: the case of North Korea
- Tez No: 892539
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT JANE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Kuzey Kore, Nükleer Silahlar, Totalitarizm, Uluslararası İlişkiler, Devlet Güvenliği, North Korea, Nuclear Weapons, Totalitarianism, International Relations, State Security
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler ve İstihbarat İncelemeleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Uluslararası güvenlik ortamında nükleer silahlar, caydırıcılık stratejilerinin önemli bir unsuru olmuştur. Nükleer silahların küresel aktörler arasındaki dengeyi sürdürmede ve savaş riskini azaltmada kritik bir rol oynadığı savunulmaktadır. Nükleer silahların yıkıcı gücü, nükleer silahlara sahip sistem aktörlerinin, diğer aktörleri misilleme endişesi ve bu güce sahip aktörlerin oluşturmuş olduğu ittifakların; dehşet dengesi bağlamında caydırıcılık etkisiyle dünya barışına katkıda bulunduğunu söylemek mümkündür. Ancak nükleer silaha sahip sistem aktörlerinin totalitarizm ile yönetilmesi durumun farklı bir bakış açısıyla ele alınmasını gerektirmektedir. Bu çerçevede araştırmada; Kuzey Kore'nin totaliter bir rejime sahip olması ve devlet güvenliğinin tehlikede olduğunu ileri sürerek nükleer silah çalışmalarında kararlı bir tutum sergilemesi, Kuzey Kore'nin nükleer silah faaliyetlerinin arkasındaki motivasyonları anlama konusunda araştırmayı önemli kılmaktadır. Nükleer silahların devlet güvenliğinin sağlanmasındaki caydırıcılık etkisi literatürde kabul görmüş bir durumdur. Ancak, çalışma bu durumu farklı bir bakış açısıyla ele alarak“nükleer silahların varlığının, halk üzerinde korku politikasına hizmet etmekte olduğu ve rejimin kontrolünü arttırmayı hedeflediği”hipotezi üzerinde durmaktadır. Bu bağlamda; nitel araştırma yöntemleri kullanılarak, yapılan literatür taraması sonucunda erişilen makale, tez ve haber kaynaklarının güncel oluşu araştırmanın önemini arttırmaktadır. Araştırma kaynaklarından elde edilen bulgular ile hipotezin argümanlarla desteklenmesi sonucunda; nükleer silahlara sahip olmadan önce SSCB (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) ile kurmuş olduğu ittifak neticesinde devlet güvenliğini sağlayabilmiş olan Kuzey Kore'nin dönemin Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George W. Bush'un Kuzey Kore'yi“şer ekseni”olarak işaret etmesinin sonrasında Kuzey Kore'nin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Anlaşması'ndan çekilmesi ve çok kısa bir süre sonra nükleer silaha sahip olduğunu bildirmesi, halkına uyguladığı korku ve baskı politikaları bulguları ile desteklenerek, Kuzey Kore'nin nükleer silah çalışmaları Kim Hanedanı'nın devamlılığının sağlanması, halk üzerinde korku yaratma ve rejim kontrolünü artırma amacıyla kullanıldığı savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In the international security environment, nuclear weapons have become a significant element of deterrence strategies. It is argued that nuclear weapons play a critical role in maintaining the balance between global actors and reducing the risk of war. The destructive power of nuclear weapons, combined with the deterrent effect of the fear of retaliation and the alliances formed by nuclear-armed actors, is believed to contribute to global peace within the framework of the balance of terror. However, the presence of totalitarian regimes among nuclear-armed system actors necessitates a different perspective on the issue. In this context, the study is significant because it aims to understand the motivations behind North Korea's nuclear weapons activities, given that North Korea has a totalitarian regime and claims its national security is under threat. The deterrent effect of nuclear weapons in ensuring state security is widely accepted in the literature. However, this study approaches the issue from a different perspective by examining the hypothesis that“the existence of nuclear weapons serves a policy of fear towards the population and aims to increase the regime's control.”In this context, the use of qualitative research methods, and the use of up-to-date articles, theses, and news sources obtained through literature review, increases the significance of the research. The findings obtained from the research sources, which support the hypothesis with arguments, suggest that North Korea, having secured its national security through alliances with the Soviet Union (USSR) before acquiring nuclear weapons, subsequently withdrew from the Treaty on the Non-Proliferation of Nuclear Weapons (NPT) after being labeled as part of the“Axis of Evil”by then-U.S. President George W. Bush shortly afterward, North Korea declared its possession of nuclear weapons. The study argues that North Korea's nuclear weapons program is used to ensure the continuity of the Kim Dynasty, instill fear among the population, and increase regime control.