Roman topluluklarında kendini ifade biçimi olarak müzik ve yaşam doyumu ilişkisi: İzmir Tepecik örneği
The relationship between music and life satisfaction as a form of self-expression in roma communities: the example of İzmir Tepeci̇k
  1. Tez No: 892601
  2. Yazar: MÜNİRE AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FİKRİ KELEŞOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Psikoloji, Sosyal Hizmet, Music, Psychology, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Enstrüman, Müzik, Müzisyen, Romanlar, Yaşam Doyumu, Instrument, Music, Musician, Romani People, Life Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Romanların yaşamında müziğin özel bir yeri ve önemi bulunmakta olup müzik faaliyetleri, Romanların yaşam tarzlarını, alışkanlıklarını, ilişkilerini ve kültürlerini etkilemektedir. Romanların müzik algıları ile yaşam doyumları arasındaki ilişkinin ortaya konulması amaçlanan bu çalışmada, Romanların müzik algılarının ve yaşam doyumlarının cinsiyet, yaş, medeni durum, eğitim düzeyi ve gelir durumu gibi değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı sorgulanmıştır. Araştırma, nicel araştırma yöntemleri ve ilişkisel tarama modeli kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri İzmir ili Konak ilçesi Tepecik bölgesinde yaşayan 400 Romandan anket formları aracılığıyla toplanmıştır. Veriler, SPSS 26 programı üzerinde analiz edilmiştir. Bulgular, Romanların çoğunluğunun müzik ile ilişkili olduklarını, müziği kendilerini ifade etmelerinin bir aracı olarak kullandıklarını, müziği yaşamlarında karşılaştıkları olumsuzluklarla başa çıkmada destekleyici bir araç olarak kullandıklarını, müziği çok yönlü güçlendirici bir unsur olarak kabul ettiklerini ve müziğin Romanların yaşamlarına olumlu katkılarının olduğunu göstermiştir. Romanların kendini müzik ile ilişkili görmelerinin, müziği kendini bir ifade biçimi olarak kullanmalarının, yaşamdaki çeşitli olumsuzluklarla başa çıkmada müziği destekleyici bir araç olarak kullanmalarının, müziğin güçlendirici bir etkiye sahip olduğunu düşünmelerinin ve müziğin hayatlarına katkıları olduğunu algılamalarının onların yaşam doyumuyla pozitif yönlü bir ilişkisinin bulunduğu ve bu algıların onların yaşam doyumu üzerinde %36'lık bir varyans açıkladığı saptanmıştır. Romanların müzik algılarının cinsiyete, yaşa ve eğitim düzeyine göre farklılaştığı, ancak medeni duruma ve gelir durumuna göre farklılaşmadığı da ulaşılan sonuçlar arasındadır. Romanların yaşam doyumlarının ise cinsiyete ve gelir düzeyine göre farklılaştığı ancak yaş, medeni durum ve eğitim düzeyine göre farklılaşmadığı anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Music has a special place and importance in the lives of Roma people. The phenomenon of music affects the lifestyles, habits, relationships and interactions of Romani people. This research aims to reveal the relationship between Romani people's music perceptions and life satisfaction. The study also investigated whether the musical perceptions and life satisfaction of Romani people differ according to their gender, age, marital status, education level and income level. The research was conducted using quantitative research methods and relational screening model. The data of the research were collected through survey forms from 400 Romani people living in the Tepecik region of Konak district of Izmir province. The data were analyzed on the SPSS 26 program. The findings showed that the majority of Romani people are associated with music, they use music as a means of expressing themselves, they use music as a supportive tool in coping with the negativities they encounter in their lives, they accept music as a versatile empowering element, and music has positive contributions to the lives of Romani people. Romani people's perception that they are related to music, that they use music as a form of self-expression, that they use music as a supportive tool in coping with various negativities in life, that they think that music has a strengthening effect, and that they perceive that music contributes to their lives has a positive relationship with their life satisfaction, and this It was found that perceptions explained 36% of the variance in their life satisfaction. It was found that Romani people's musical perceptions differ according to gender, age and education level, but do not differ according to marital status and income level. It has been determined that the life satisfaction of Romani people varies according to gender and income level, but does not differ according to age, marital status and education level.