Glokom tanılı hastalarda yüksek frekanslı derin sklerotomi (HFDS) ve gonyoskopi destekli transluminal trabekülotomi (GATT) cerrahilerinin etkileri ve komplikasyonlarının karşılaştırılması
Comparison of the effects and complications of high frequency deep sclerotomy (HFDS) and gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy (GATT) surgery in patients diagnosis with glaucoma
- Tez No: 892653
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PINAR ÖRENÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Antiglokomatöz molekül, GATT, göz içi basıncı, HFDS, ilaç kutu sayısı minimal invaziv glokom cerrahisi, Antiglaucomatous molecule, GATT, intraocular pressure, HFDS, drug box count minimally invasive glaucoma surgery
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Glokom tanılı hastalarda yüksek frekanslı derin sklerotomi (HFDS) ve gonyoskopi destekli transluminal trabekülotomi (GATT) cerrahilerinin etkileri ve komplikasyonlarının karşılaştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 01.05.2023-01.05.2024 tarihleri arasında HFDS cerrahisi geçiren 59 hastanın 71 gözü, GATT cerrahisi geçiren 52 hastanın 57 gözü dahil edildi. Demografik veriler, oküler özellikler, ameliyat öncesi ve sonrası göz içi basıncı (GİB) değerleri, görme keskinlik değerleri, antiglokomatöz molekül, ilaç kutu sayıları, görme alanı analizleri, retina sinir lifi kalınlığı analizleri, cerrahi sırasındaki gereklilikler, cerrahi sonrası dönemde gözlenen komplikasyonlar retrospektif olarak arşiv dosyalarından tarandı. Bu değişkenler birbirleriyle ve literatür ile kıyaslandı. Bulgular: HFDS grubunda preoperatif GİB 20,3±4,0 mmHg'den postoperatif 6. ayda 14,8±3,5 mmHg'e GATT grubunda preoperatif GİB 27,9±8,6 mmHg'den postoperatif 6. ayda 13,5±3,5 mmHg'e düşmüştür. HFDS grubunda preoperatif molekül sayısı 2,48±1,07'den postoperatif 6. ayda 1,08±1,38'e, GATT grubunda preoperatif molekül sayısı 3,26±0,95'den postoperatif 6. ayda 1,49±1,34'e inmiştir. HFDS grubunda preoperatif logMAR cinsi görme keskinliğinde 0,90±0,51'den postoperatif 6. ayda 0,26±0,35'e, GATT grubunda preoperatif logMAR cinsi görme keskinliğinde 0,92±0,69'dan postoperatif 6. ayda 0,54±0,62'ye düşüş izlenmiştir. HFDS grubunda preoperatif MD değeri -7,9±7,2 dB'den postoperatif 6. ayda -5,0±7,0 dB'e GATT grubunda preoperatif -10,9±8,2 dB'den postoperatif 6. ayda -7,6±7,0 dB'e değişim göstermiştir. HFDS grubunda preoperatif RNFL 87,8±17,2 μ'den postoperatif 6. ayda 94,5±15,9 μ'e, GATT grubunda preoperatif RNFL 76,2±14,3 μ'den postoperatif 6. ayda 83,8±16,6 μ'e değişim göstermiştir. HFDS grubunda ciddi bir komplikasyon izlenmemiştir. GATT grubunda 1 hasta (endoftalmi) haricinde diğer hastalarda ciddi bir komplikasyon izlenmemiştir. Sonuç: HFDS ve GATT cerrahisi GİB düşüşünde, hastanın medikal tedaviye ihtiyacının azalmasında etkin ve güvenilir yöntemlerdir. GATT cerrahisinde 6. ay sonunda GİB düşüş miktarı daha fazla olmaktadır. HFDS ve GATT; fakoemülsifikasyon cerrahisi ile kombine edilebilen etkin GİB düşüren ve antiglokomatöz ihtiyacını azaltan iki minimal invaziv glokom cerrahisidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the effects and complications of high frequency deep sclerotomy (HFDS) and gonioscopy-assisted transluminal trabeculotomy (GATT) in patients with glaucoma. Materials and Methods: Between 01.05.2023-01.05.2024, 71 eyes of 59 patients who underwent HFDS surgery and 57 eyes of 52 patients who underwent GATT surgery were included in the study. Demographic data, ocular characteristics, preoperative and postoperative intraocular pressure (IOP) values, visual acuity values, antiglaucomatous molecules, drug box numbers, visual field analysis, retinal nerve fiber thickness analysis, intraoperative requirements, and postoperative complications were retrospectively reviewed from archival files. These variables were compared with each other and with the literature. Results: In the HFDS group, preoperative IOP decreased from 20.3±4.0 mmHg to 14.8±3.5 mmHg at 6 months postoperatively and in the GATT group, preoperative IOP decreased from 27.9±8.6 mmHg to 13.5±3.5 mmHg at 6 months postoperatively. In the HFDS group, the number of molecules decreased from 2.48±1.07 preoperatively to 1.08±1.38 postoperatively at 6 months, and in the GATT group, the number of molecules decreased from 3.26±0.95 preoperatively to 1.49±1.34 postoperatively at 6 months. In the HFDS group, preoperative logMAR visual acuity decreased from 0.90±0.51 to 0.26±0.35 in the postoperative 6th month and in the GATT group, preoperative logMAR visual acuity decreased from 0.92±0.69 to 0.54±0.62 in the postoperative 6th month. The preoperative MD value changed from -7.9±7.2 dB in the HFDS group to -5.0±7.0 dB in the postoperative 6th month and from -10.9±8.2 dB in the GATT group to -7.6±7.0 dB in the postoperative 6th month. In the HFDS group, RNFL changed from 87.8±17.2 μ preoperatively to 94.5±15.9 μ at 6 months postoperatively, and in the GATT group, RNFL changed from 76.2±14.3 μ preoperatively to 83.8±16.6 μ at 6 months postoperatively. No serious complication was observed in the HFDS group. Except for 1 patient (endophthalmitis) in the GATT group, no serious complications were observed in other patients. Conclusion: HFDS and GATT surgery are effective and safe methods for IOP reduction and decreasing the need for medical treatment. In GATT surgery, the amount of IOP decrease at the end of the 6th month is higher. HFDS and GATT are two minimally invasive glaucoma surgeries that can be combined with phacoemulsification surgery to effectively lower IOP and reduce the need for antiglaucomatous agents.