The effects of repetition on false memories: The role of memory beliefs, confidence, and anxiety in the illusory truth
Tekrarın yanlış anılar üzerindeki etkisi: Yanıltıcı doğruluk etkisinde bellek inançları, eminlik ve kaygının rolü
  1. Tez No: 892676
  2. Yazar: DERİN EDA SANIZ BALDERRAMA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TÜLİN TERRY ESKENAZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: yanıltıcı doğruluk etkisi, üst hafıza, üst biliş, eminlik doğruluk yargıları, kaygı, belirsizlik, hafıza inançları, illusory truth effect, metamemory, metacognition, truth judgments, anxiety, uncertainty, false memory, memory beliefs
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Koç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
İnsanlar tekrarlanan bilgileri daha doğru olarak değerlendirme eğilimindedir; buna Yanıltıcı Doğruluk Etkisi (YDE) adı verilmektedir. Son bulgular,“daha iyi bildiğimizde”etkinin hala gözlemlendiğini gösterse de, olaysal deneyimlerin YDE'yi nasıl etkilediği ve kişinin tepkisine ilişkin üstbilişsel yargının (yani öznel eminliğin) tekrarlamayla nasıl değiştiği belirsizliğini koruyor. Bu soruyu yanıtlamak için araştırmamızda, katılımcılar bir video izlediler ve ardından çeşitli tekrarlarla sunulan video hakkındaki ifadelerin doğruluk değerini değerlendirdiler (0,1,4). Yanlış, doğru veya bilinemez olan tekrarlanan öğelerin doğruluk ve eminlik yargılarını karşılaştırıldı. Doğru ifadeler için tekrarın doğruluk yargılarını ve bu yargılara dair eminliği artırdığını buldundu. Yanlış öğeler için, doğruluk yargılarını etkilemeden yalnızca doğruluğa dair eminliği artırdı. Bilinmeyen maddelerde ise tam tersi şekilde tekrarlama, doğruluk yargılarını artırdı ancak doğruluğa dair eminliği artırmadı. Bu sonuçlar, bilginin hafıza referanslarıyla uyumuna dayanarak, tekrarının doğruluk ve eminlik yargılarını farklı şekilde etkilediğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
People tend to judge repeated information as more veridical, referred to as the Illusory Truth Effect (ITE). While recent findings show that the effect is still observed when we“know better”, how episodic experiences influence ITE and how metacognitive judgment (i.e. subjective confidence) of one's response changes with repetition remains unclear. To address this question participants watched a video and then judged the truth value of statements about the video, presented in varied repetitions (0,1,4). We compared truth and confidence judgments of repeated items that were false, true, or unknowable. We found that for true statements repetition increased truth judgments and confidence in them. For false items, it increased only confidence in truth judgments, leaving truth judgments unaffected. Conversely for unknowable items, repetition increased truth judgments but not confidence in them. These results suggest that based on information's congruence with memory references, its repetition impacts truth and confidence judgments differentially.