Doğum sonrası emzirme deneyimi olan annelerle aynı odayı paylaşan primiparların akran etkileşiminin emzirme öz yeterliliklerine etkisi; randomize kontrollü çalışma
The effect of peer interaction on breastfeeding self-efficacy in primiparous women who share a room with mothers experienced in breastfeeding; a randomized controlled trial
  1. Tez No: 892707
  2. Yazar: AYŞE AKYAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN EKŞİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Emzirme, özyeterlilik, multipar, akran desteği, eğitim, breastfeeding, self-efficacy, peer support, multiparous, education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Amaç: Doğum sonrası emzirme deneyimi olan annelerle aynı odayı paylaşan primipar annelerin akran etkileşimlerinin emzirme öz yeterlilikleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma iki gruplu, kör olmayan randomize kontrollü bir çalışmadır. Çalışmaya 240 kişi katılmıştır. Bağımlı değişkenler emzirme deneyimi olmayan annelerin emzirme öz yeterlikleri ve sadece anne sütüyle besleme düzeyleri olarak belirlenmiştir. Araştırmanın temel bağımsız değişkeni akran eğitimi müdahalesidir. Veriler yüz yüze anketler ile toplanmıştır. İstatistiksel analizlerde tanımlayıcı istatistikler, ki-kare testi ve t testi kullanılmıştır. P0.05). İlk emzirme zamanı ve emzirme sıklığı açısından gruplar arasında anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Bu çalışmada, akran desteği alan annelerin emzirme özyeterlilik puanlarının müdahale sonrası ve taburculuk sonrası 1. ayda kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek olduğu bulunmuştur. Ayrıca, akran anne desteği alan annelerin özgüven geliştirmelerinde ve emzirme yeterliliğinin artmasında olumlu etkiler gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this project is to examine the impact of peer interactions on breastfeeding self-efficacy among primiparous mothers who share a room with experienced breastfeeding mothers after childbirth. Method: This study is a two-group, non-blinded randomized controlled trial involving 240 participants. The dependent variables are the breastfeeding self-efficacy of mothers without breastfeeding experience and the rate of exclusive breastfeeding. The primary independent variable is the peer education intervention. Data were collected through face-to-face surveys. Statistical analyses included descriptive statistics, chi-square tests, and t test. A significance level of p0.05). There were no significant differences between the groups in terms of the timing of the first breastfeeding and the frequency of breastfeeding. Conclusion: In this study, it was found that the breastfeeding self-efficacy scores of mothers who received peer support were significantly higher than those of the control group after the intervention and at the 1-month follow-up after discharge. Additionally, positive effects were observed in the development of self-confidence and breastfeeding adequacy among mothers who received peer support.