Meme kanseri hücre hattinda ilaç direnci ve pluripotensi ilişkisinin değerlendirilmesi
The evaluation of the relationship between drug resistance and pluripotency in breast cancer cell line
- Tez No: 892766
- Danışmanlar: PROF. DR. SERVET ÖZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Moleküler Tıp, Biology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: İlaç Direnci, Kanser Kök Hücresi, Meme Kanseri, Pluripotensi, TNBC, Breast Cancer, Cancer Stem Cell, Drug Resistance, Plurıpotency, TNBC
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
MEME KANSERİ HÜCRE HATTINDA İLAÇ DİRENCİ VE PLURİPOTENSİ İLİŞKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ Başak Bilge SÜER Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kök Hücre Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, Mayıs 2024 Danışman: Prof. Dr. Servet ÖZCAN ÖZET Meme kanseri ölümlerinin büyük bir kısmından sorumlu olan meme kanseri agresif alt tipi Üçlü Negatif Meme Kanseri (TNBC) kemoterapiye dirençlidir ve bu alt tipte kemoterapi sonrası nüks yaygındır. Kanser Kök Hücrelerinin (KKH) dirence ve nükse neden olduğu bilinmektedir. Kemoterapi tedavisinde canlı kalan dirençli KKH'ler tümör popülasyonunu tedavinin kesilmesinden sonra tekrar oluşturur. Kanserin tekrarlamasına neden olan bu dirençli alt popülasyonun aydınlatılması önemlidir. Bu tez çalışmasıyla; meme kanserinde ilaç direncinin pluripotensi ile ilişkili olup olmadığını irdelemeyi amaçladık. Ayrıca kemoterapi sonrası nükse sebebiyet veren hücre grubunun pluripotensi karakterde olup olmadığı hipotezini test ettik. Bu amaç doğrultusunda; TNBC hücre serisi MDA-MB-231 hücrelerine 28 gün boyunca kemoterapi ajanı Doksorubisin (DOX) uygulandı ve 28. günün sonunda canlı kalan hücrelerin pluripotent belirteçleri (SSEA-3, SSEA-4 ve TRA-1-60) yönünden pozitiflik oranı, akış sitometrisi ve konfokal mikroskobu kullanılarak incelendi. Bulgulara göre; DOX uygulamasından sonra, canlı kalan kanser popülasyonunda, SSEA-3, SSEA-4 ve TRA-1-60 pluripotent belirteçleri taşıyan hücre oranında belirgin artış olduğu görülmüştür. DOX uygulamasından sonra GFP (+) hücrelerinin oranının pluripotent hücrelerin oranından daha yüksek olduğu belirlendi. Sonuç olarak agresif meme kanserinde kemoterapi sonrası canlı kalan hücrelerin çoğunun pluripotent karakterde olduğu görülmüştür. Bu pluripotent hücrelerin sonrasında farklılaşmasıyla nüks gerçekleşmektedir. Özetle, kemoterapi sonrası canlı kalan hücrelerin büyük bir kısmının başlangıçta %2 oranındaki pluripotent kanser kök hücrelerinden köken aldığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN DRUG RESISTANCE AND PLURIPOTENCY IN BREAST CANCER CELL LINE Başak Bilge SÜER Erciyes University Institute of Health Sciences Stem Cell Sciences Master's Thesi, May 2024 Supervisor: Prof. Dr. Servet ÖZCAN ABSTRACT Chemotherapy resistance and post-chemotherapy relapse are common in Triple Negative Breast Cancer (TNBC), the aggressive subtype responsible for the majority of breast cancer deaths. Cancer Stem Cells (CSC) are known to cause resistance and recurrence in cancer. Surviving, refractory CSCs repopulates tumor population after chemotherapy discontinuation. It is important to elucidate this resistant subpopulation that causes cancer recurrence. With this thesis study; we aimed to examine whether drug resistance in cancer is associated with pluripotency by applying drugs to breast cancer cells. We also tested the hypothesis whether the cell group that causes relapse after chemotherapy is pluripotent. In accordance with this purpose; the chemotherapy agent doxorubicin (DOX) was administered to the TNBC cell line MDA-MB-231 cells for 28 days and on day 28, the pluripotency (SSEA-3, SSEA-4 ve TRA-1-60) positivity rate of surviving cells was examined using flow cytometry and confocal microscopy. According to the findings; an increase in the proportion of cells carrying the pluripotent markers SSEA-3, SSEA-4, and TRA-1-60 was identified in the surviving cancer population after DOX administration. After DOX application, the proportion of GFP (+) cells was observed to be higher than the proportion of pluripotent cells. In conclusion; in aggressive breast cancer, most cells that survive after chemotherapy have been shown to be pluripotent. Relapse occurs with subsequent differentiation of these pluripotent cells. In summary, the majority of surviving cells initially originated from 2% pluripotent cells.