Paklitaksel ile HSP inhibitörlerinin MCF-7 üzerindeki sinerjetik etkilerinin araştırılması
Investigation of synergetic effects of paclitaxel and HSP inhibitors on MCF-7
- Tez No: 714066
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF TUTAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Moleküler Tıp, Onkoloji, Biochemistry, Molecular Medicine, Oncology
- Anahtar Kelimeler: HSP, inhibitör, MCF-7, meme kanseri, moleküler kenetleme, paklitaksel, Breast cancer, HSP, inhibitor, MCF-7, molecular docking, paclitaxel
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Klinik ilaçların kanser tedavisinde kullanılması ilaç direnci geliştirdiğinden östrojen bağımlı meme kanser immün alt tipinin tedavisinde etkin kanser ilacı geliştirmeyi amaçladık. Bununla birlikte Hsp yapıları ilaç direnci gelişiminde kanserin metabolik hızını artırmaya yardımcı olduğundan daha önce etkinliği test edilen klinik ilaçlarla birlikte kullanıldığında etkinliği artıran ilaç adayı bir molekül geliştirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: MCF-7 ile MCF-10A hücre hatlarında paklitaksel ve Hsp inhibitörünün IC50 dozları XTT hücre canlılık testi ile belirlenmiştir. IC50 değerlerinin belirlenmesinin ardından sinerjetik etki hesaplanarak qPCR deneyleri için RNA izolasyonu ve ardından cDNA sentezi gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ajanların apoptoz ve hücre döngüsündeki etkileri akış sitometri ile tespit edilmiştir. Bulgular: Çalışmamızda Hsp inhibitörü olarak sentezlenen molekülümüzün paklitaksel ile kombine etkilerinin MCF-7 ve MCF-7/D hücrelerine antiapoptotik etkileri gösterilmiştir. MCF-7 meme kanseri hücre hattına apoptotik etkiye neden olan Hsp inhibitörümüzün hücre döngüsündeki etkisi ile kritik sinyal yolaklarında gen ekspresyon düzeyinde de etkileri gösterilmiştir. MCF-7 hücresinde SP1 geni, STAT1/2, SRF, SMAD4 ile RAS/RAF yolağı geni ELK1 genlerinin yukarı regülasyonu; NANOG, PPARG, LEF1, PAX6, GLI1 genlerinde aşağı regülasyonu görülmüştür. Sonuç: MCF-7 hücre hattında paklitakselin anti kanser etkisinin Hsp inhibitörümüz ile arttığı gösterilmiştir. Klinik ilaçların sağlıklı hücrelere de verdiği hasar göz önünde bulundurulduğunda Hsp inhibitörümüzün etkisi ümit vaat edici olabileceği düşünülmektedir. Bunun yanında yetişkin somatik hücrelerin pluripotent kök hücre durumuna yeniden programlanmasında ve birçok organda tümör oluşumunda SOX2'nin etkin olduğu yolakların aktif olduğu gösterilmiştir. Tüm sonuçlar göz önünde bulundurulduğunda ES3707 inhibitörümüz hedefe yönelik meme kanseri tedavisinde ümit vaat edici ilaç adayı bir inhibitördür.
Özet (Çeviri)
Aim: Cancer treatment by clinical drugs frequently cause drug resistance, therefore we aimed to improve an efficent anticancer drug of estrogen dependent breast cancer immune subtype. Because of the fact that Hsp structures help to increase the metabolic rate of cancer, we designed to improve a contemporary molecule that increases the efficacy when used with current clinical drugs. Materials and Methods: IC50 doses of paclitaxel and Hsp inhibitör in MCF-7 and MCF-10A cell lines were determined by XTT cell viability test. After the IC50 values were determined, the synergetic effect was calculated and RNA isolation and cDNA synthesis were performed for the qPCR experiments. In addition, the effects of agents on apoptosis and cell cycle were determined by flow cytometry. Results: In our study, the combined effects of our molecule synthesized as an Hsp inhibitör with paclitaxel were shown to have antiapoptotic effects on MCF-7 and MCF-7/R cells. The effect of our Hsp inhibitor, which causes an apoptotic effect on the MCF-7 breast cancer cell line, on the cell cycle, and its effects on the level of gene expression in critical signaling pathways have been demonstrated. Upregulation of SP1 gene, STAT1/2, SRF, SMAD4, and RAS/RAF pathway gene ELK1 genes in MCF-7 cell; Its downregulation was observed in NANOG, PPARG, LEF1, PAX6, GLI1 genes. Conclusion: It has been shown that the anticancer effect of paclitaxel in the MCF-7 cell line is enhanced by our designed Hsp inhibitor. Considering the damage that clinical drugs also cause to healthy cells, the effect of our designed Hsp inhibitor is thought to be promising. In addition, it has been shown that the pathways in which SOX2 is active in reprogramming adult somatic cells from pluripotent stem cell status, thus this leads tumor formation in many organs. Considering all the results, our ES3707 inhibitor is a promising drug candidate for targeted breast cancer therapy.