Toksoplazmozis hakkında pediatri ve kadın doğum asistanları ve uzmanlarının bilgi, farkındalık düzeyi ve tutumlarının değerlendirilmesi
The level of awareness and attitude of pediatricians and gynecologist and their assistants about the toxoplasmosis patients
  1. Tez No: 892836
  2. Yazar: İLKNUR AKÖNER KODAL
  3. Danışmanlar: PROF. ASLI NUR ÖZKAYA PARLAKAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Toksoplazmozis, pediatri asistanları, pediatri uzmanları, kadın doğum asistanları, kadın doğum uzmanları, farkındalık düzeyi, bilgi düzeyi, eğitim, anket, Toxoplasmosis, pediatricians, gynecologists and obstetricians, awareness level, knowledge level, education, questionnaire
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Bu çalışmadaki amacımız, ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı Doğum Öncesi Bakım ve Yönetim Rehberi'nde yer almayan ve gebelik öncesi taraması zorunlu olmayan toksoplazmozisin, en çok karşılaşan hekim grubu olan pediatri ve kadın doğum uzmanları ve asistanları tarafından bilinirliğini gözden geçirmek ve hekimlerin bu konuya ilgilerini çekebilmektir. Bununla birlikte toksoplazmozise bağlı gelişecek morbidite ve mortalitenin azaltılması amaçlanmıştır. Gereç-Yöntem: Araştırmamız, pediatri ve kadın-doğum bölümünde görev yapan asistan ve uzman hekimleri ile toksoplazmozise yönelik eğitim öncesinde ve sonrasında yapılmış olan bir anket çalışmasıdır. Veri toplama formunda hekimlerin demografik özellikleri, toksoplazmozise yönelik deneyimi, konuya yönelik eğitim alma durumu, konuya yönelik kendi bilgi düzeyini nasıl gördükleri, toksoplazmozis hasta takibinde kendilerini yetersiz hissedip hissetmedikleri, toksoplazmozise yönelik bilgi düzeyi ile ilgili sorular bulunmaktadır. Hekimlere Toksoplazmozis hakkında eğitim verilip eğitim öncesi ve sonrası anket uygulanmıştır. Bulgular: Anket çalışmamıza pediatri ve kadın-doğum bölümü asistan ve uzmanlarından toplam 408 doktor katılmıştır. Uzmanların, asistanlara göre, toksoplazmozis şüpheli hasta bakanların, bakmayanlara göre ve eğitim alanların, almayanlara göre daha yüksek sayıda doğru cevap verdikleri bulunmuştur. Eğitim sonrası yapılan anketlerde doğru cevap ortalamasının, öncesine göre belirgin yüksek olduğu görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızda hekimlerin toksoplazmozis tanılı veya şüpheli hasta takibi sırasında kendisini yetersiz hissetme oranının azımsanmayacak miktarda olduğu görülmüştür. Çalışmamızda verilen eğitim sonrası bilgi düzeyindeki anlamlı artış mezuniyet sonrası eğitimin gerekliliğini göstermektedir. Toksoplazmozis ile karşılaşma ihtimali en yüksek olan kadın-doğum ve çocuk hekimlerinin toksoplazmozis açısından farkındalıklarının arttırılmasının toksoplazmozis tanı ve tedavisi açısından ülkemizde faydalı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to review the awareness of toxoplasmosis, which is not included in the Prenatal Care and Management Guide of the Ministry of Health of the Republic of Turkey and for which pre-pregnancy screening is not mandatory in our country, among pediatricians, gynecologists, and their assistants, who constitute the most encountered physician group, and to attract the attention of physicians to this issue. In addition, the aim of this study is to reduce morbidity and mortality associated with toxoplasmosis. Materials and Methods: Our research is a survey conducted with assistant and specialist physicians working in the pediatrics and obstetrics-gynecology departments before and after education on Toxoplasmosis. The data collection form includes demographic characteristics of physicians, their experience with toxoplasmosis, their history of receiving education on the subject, their perception of their own knowledge level regarding the topic, whether they feel inadequate in follow up of toxoplasmosis patients, and questions related to their knowledge level about toxoplasmosis. Physicians were trained about Toxoplasmosis and a survey was administered before and after the training. Results: 408 doctors, consisting of pediatricians, gynecologists and their assistants, participated in our survey study. It has been found that specialists give a higher number of correct answers compared to assistants, those who attend to suspected toxoplasma patients provide more correct answers compared to those who do not, and those who receive education provide more correct answers compared to those who do not. After the education process, it was observed that the average number of correct answers in the post-education surveys was significantly higher compared to before. Conclusion: In our study, it has been observed that a considerable proportion of physicians feel inadequate during the follow-up of patients diagnosed with or suspected of toxoplasmosis. The significant increase in knowledge level observed after the education provided in our study indicates the necessity of post-graduation education. We believe that increasing awareness of toxoplasmosis among gynecologists and pediatricians, who are most likely to encounter toxoplasmosis, would be beneficial for the diagnosis and treatment of toxoplasmosis in our country.