Oküler toksoplazmoziste optik koherenstomografi ile görüntüleme bulguları
  1. Tez No: 651600
  2. Yazar: SARİYE TAŞKOPARAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BERNA BAŞARIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Enhanced depth imaging, oküler toksoplazmozis, optik koherens tomografi, Enhanced depth imaging, ocular toxoplasmosis, optic coherence tomography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Beyoğlu Göz Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Aktif toksoplazma koryoretinitli olguların, spektral domain optik koherens tomografi (SD-OKT) ve SD-OKT'nin arttırılmış derinlik görüntüleme (Enhanced Depth Imaging- EDI) modu ile çekilen görüntülerini tanımlamak, takiplerde ve inaktif dönemde bu görüntülerde meydana gelen değişikliklerin klinik bulgular ile uyumunu, aktivasyonla ilişkilerini tespit etmektir. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Beyoğlu Göz Eğitim ve Araştırma Hastanesi Uvea biriminde, kasım 2017 - nisan 2020 tarihleri arasında toksoplazma koryoretiniti tanısı alan ve SD-OKT ve EDI-OKT çekilen hastaların dosya bilgileri retrospektif olarak incelendi. Olguların tanı anında ve son muayenelerinde değerlendirilen, en iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDGK), göz içi basıncı (GİB), ön segment ve fundus muayeneleri kaydedildi. Olguların aktif ve inaktif dönemde makuladan ve koryoretinit odağından geçecek şekilde çekilen SD-OKT ve EDI-OKT görüntüleri değerlendirildi ve olası OKT değişiklikleri kaydedildi. Tedavi sürecinde klinik bulgular ile OKT bulgularındaki değişimin uyumu incelendi. Bulgular: Aktif toksoplazma koryoretinitli 29 olgunun çekilen SD-OKT görüntüleri değerlendirildiğinde çeşitli hastalık evrelerinde tüm gözlerde benzer değişiklikler fark edildi. Aktif toksoplazmik lezyonlar, retinit bölgesine karşılık gelen hiperreflektif, kalınlaşmış intraretinal tabakalar, lezyon bölgesinde subretinal sıvı, lezyon üzerinde arka hyaloid kalınlaşması ve ayrılması ve koroid dokusunda gölge etkisi, koroidde kalınlaşma ve kubbeleşme gibi temel OKT özellikleri göstermiştir. Ayrıca inaktif dönemde lezyon bölgesinde koroid kalınlığının azaldığı, skar formasyonu nedeniyle retina katlarında düzensizlik olduğu görüldü. Aktif dönemde ortalama makula kalınlığı 327,17±162,08 m, lezyon bölgesinde ortalama retina kalınlığı 511,82±197,96 m ve ortalama koroid kalınlığı 530,9±196,5 m olarak bulundu. Lezyondan geçen kesitlerde 8 (%27,6) olguda subretinal sıvı izlendi. İnaktif dönemde ise; ortalama makula kalınlığının 258,7±58,5 m, lezyon bölgesinde ortalama retina kalınlığının 230,6±64,4 m ve ortalama koroid kalınlığının 239,7±78,3 m'ye gerilediği görüldü. Sonuç: SD-OKT ve EDI modundaki görüntülemeler oküler toksoplazmozisdeki vitreal, retinal ve koroidal değişikliklerin morfolojik özellikleri hakkında değerli bilgiler sağlamaktadır. SD-OKT ix oküler toksoplazmozisli hastaların tanı, takibi ve tedavi planlamasına yardımcı önemli bir görüntüleme yöntemidir.
Özet (Çeviri)
Purpose: To define the images of patients with active toxoplasma chorioretinitis taken with spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT) and enhanced depth imaging (EDI) mode of SD-OCT, and the consistency of the changes in these images, which occurs during follow-up and inactive period, with clinical findings and to determine their relationship with activation. Material and Method: The case information of the patients who have been diagnosed with toxoplasma chorioretinitis and who have been imaged with SD-OCT and EDI-OCT at the University of Health Science Turkey, Beyoglu Eye Training, and Research Hospital between November 2017-April 2020 were examined retrospectively. The best-corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure (IOP), anterior and posterior segments examinations of patients, which have been evaluated during the first diagnosis and final examination, were saved. The SD-OCT and EDI-OCT images of the patients, which have been taken in both active and inactive periods as passing through the macula and chorioretinitis focus, were evaluated and possible OCT changes were recorded. During the treatment, the consistency between clinical findings and changes in OCT findings was examined. Results: After the assessment of SD-OCT images of 29 cases with active toxoplasmic chorioretinitis, similar changes have been recognized on all eyes in various disease periods. Active toxoplasmic lesions showed basic OCT characteristics like hyper-reflective thickened intraretinal layers corresponding to the retinitis area, subretinal fluid on lesion area, posterior hyaloid thickening, and disconnection upon lesion and shadow effect on choroid tissue, thickening and coving on choroid. Also, during the inactive period, it has been recognized that choroid thickness was decreased on the lesion area and due to scar formation, there was a disorder on retina layers. During the active period, average macula thickness was found as 327,17±162,08 μm, average retina thickness on lesion area as 511,82±197,96 μm, and average choroid thickness as 530,9±196,5 μm. In 8 cases (%27.6), subretinal fluid was detected on sections passing lesions. During the inactive period; it has been recognized that the average macula thickness decreased to 258,7±58,5 μm, the average retina thickness on lesion area to 230,6±64,4 μm, and the average choroid thickness to 239,7±78,3 μm. xi Conclusion: The imaging on SD-OCT and EDI-OCT provides valuable information about morphological characteristics of vitreal, retinal, and choroid changes on ocular toxoplasmosis. SD-OCT is an important imaging method for the diagnosis, prosecution, and treatment of patients with ocular toxoplasmosis.