Kantil panel yaklaşımı çerçevesinde girişimcilik ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin analizi
Квантилдик панелдик мамиленин алкагында ишкердүүлүк менен экономикалык өсүштүн ортосундагы байланышты талдоо
- Tez No: 893088
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZER BOZKUŞ KAHYAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Girişimcilik, Dışa Açıklık, Kantil Panel, Heterojenlik, Ekonomik Büyüme, Entrepreneurship, Openness, Quantile Panel, Heterogeneity, Economic Growth
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, girişimcilik ve ekonomik büyüme ile dışa açıklık arasındaki karmaşık ilişkinin analizini Kantil Panel Yöntemine dayalı olarak incelemektir. İlk olarak, literatürdeki mevcut bilgiler incelenerek, girişimcilik ve ekonomik büyüme ile ticari açıklık arasındaki genel ilişkinin karmaşıklığı ve göstergeleri vurgulanmaktadır. Daha sonra, bu ilişkinin analizi için Kantil Panel Yaklaşımını kullanımının avantajları ve bu yöntemin girişimcilik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin belirli dilimlerdeki değişiklikleri yakalamak için nasıl etkili olabileceği ortaya konmakta ve elde edilen bulgular tartışılmaktadır. Analiz sürecinde, 2006-2020 dönemi için verileri uygun olan OECD ülkelerinden seçilenlere dayalı olarak girişimcilik endeksi ile ekonomik büyüme ve dışa açıklığı birlikte temsil eden ticari açıklık verileri kullanılarak ekonometrik modelleme gerçekleştirilmiştir. Burada ekonomik büyüme ile ticari açıklığın kullanılmasının ana nedeni, girişimciliğin ekonomik büyüme ile birlikte bu büyümenin ekonominin dışa açıklığına bağlı olarak ortaya çıkmasına yönelik literatürdeki bilgidir. Matematiksel eşitlik dikkate alındığında, ekonomik büyümenin ticari açıklığa dayalı olarak girişimciliği etkilediği bulgusu ortak değişken olan alfa katsayısının işaretine göre yorumlanmaktadır. Alfa katsayısının parametresinin negatif olması, büyümenin ticaret karşıtı olarak girişimciliği azaltacağını göstermektedir. Eğer ekonomik büyüme ticaret yönlü ise veya dışa açıklık ile birlikte hareket ediyorsa, alfa parametresinin işareti pozitif olacaktır.Ticaret açıklığının girişimcilik üzerindeki etkisinin varlığını test etmek için kantil panel regresyonu kullanılmıştır. Kantil panel regresyon analizleri, seçilmiş OECD ülkeleri arasındaki asimetrik durumu göz önünde bulunduran bir yaklaşımla gerçekleştirilmiştir. Bu nedenle, bu çalışma literatüre bir katkı sunmakta ve politika önerileri ampirik bulgular çerçevesinde ortaya konmaktadır. Bu çalışmanın sonuçları, girişimcilik politikalarının belirlenmesi ve ekonomik büyüme stratejilerinin oluşturulması konularında daha iyi bilgi sağlayarak, ekonomi yönetimine önemli katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Kantil Panel Analizi, girişimciliğin ekonomik büyüme üzerindeki etkilerini daha spesifik bir şekilde anlamamıza yardımcı olabilir, bu da daha etkili ve odaklı politika geliştirmemize olanak tanıyabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the complex relationship between entrepreneurship and economic growth based on the Quantile Panel Method. First, we review the existing knowledge in the literature, highlighting the complexity and indicators of the overall relationship between entrepreneurship and economic growth. Then, the advantages of using the Quantile Panel Approach to analyze this relationship and how this method can be effective in capturing changes in specific slices of the relationship between entrepreneurship and economic growth are presented and the findings are discussed. In the analysis process, econometric modeling was carried out using the entrepreneurship index and trade openness data, which together represent economic growth and trade openness, based on selected OECD countries with available data for the period 2006-2020. The main reason for using economic growth and trade openness here is the knowledge in the literature that entrepreneurship emerges with economic growth and this growth depends on the openness of the economy. Considering the mathematical equation, the finding that economic growth affects entrepreneurship based on trade openness is interpreted according to the sign of the alpha coefficient, which is the common parameter. A negative sign of the alpha coefficient indicates that growth will reduce entrepreneurship in a trade-neutral manner. If economic growth is trade-oriented, or if it moves together with openness, the sign of the alpha parameter will be positive. In the study, the difference in the signs of the possible parameter values at different quantile values provides information about the change of this relationship in the time dimension for the selected countries. Quantile panel regression analyses are conducted with an approach that takes into account the asymmetric situation among selected OECD countries. Therefore, this study makes a contribution to the literature and policy recommendations are put forward within the framework of empirical findings. The results of this study aim to make an important contribution to economic management by better informing entrepreneurship policymaking and economic growth strategies. Quantile Panel Analysis can help us understand the effects of entrepreneurship on economic growth in a more specific way, which can allow us to develop more effective and focused policy.