Yumuşak güç perspektifiyle insan ilişkileri,sağlık hizmetleri ve toplumsal etkileşimler: Dostluk Hastanesi örneğinde
Human relationships, healthcare services, and social interactions from the perspective of soft power: The case of Friendship Hospital
- Tez No: 893091
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ AYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Sofi Power, Health Diplomacy, Bishkek, Kyrgyzstan, Aid
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Diplomasi çok boyutlu bir kavram olmakla birlikte kendi içerisinde çeşitli alt dallara ayrılmaktadır. Devletler amaçlarına ulaşmak adına resmi olarak sürdürdüğü diplomasi anlayışları vardır. Bu bağlamda hükümetler diplomaside sert veya yumuşak güç unsurlarını kullanırlar. Günümüz dünyasında sert güç unsurunun kullanımının etkisini yitirdiğini görmekteyiz. Sert gücün etkisini kaybetmesiyle farklı güç unsurları devletler tarafından diplomasi alanında kullanılmaktadır. Bu noktada yumuşak güç ve akıllı güç unsurlarının küreselleşen dünya düzeninde daha etkili olduğu görülmektedir. Bu minvalde diplomasi anlayışı değişmiş ve dönüşmüştür. Bu durum doğrultusunda kamu diplomasisi görece olarak etkili bir devletin diğerleri üzerinde resmi ya da resmi olmayan ancak kendi çıkarlarına hizmet edecek şekilde etkileme süreci olarak gelişme göstermiştir. Kamu diplomasisinin unsuru olarak yumuşak güç, hükümetler tarafından günümüzde etkili olarak kullanılmaktadır. Sağlık diplomasi konusu çok yönlü olmakla birlikte, yumuşak güçle ilişki içerisindedir. Yumuşak güç, dış politika gibi manevi kaynaklar ile siyasi değerlerden beslenmektedir. Dünyada etkili devletlerin artık aktif bir şekilde kullanmaya başladığı yumuşak güç unsuru Türkiye Cumhuriyeti tarafından 1990'lı yıllardan sonra kullanılmaya çalışılmıştır. Ancak yumuşak güç unsurunun Türkiye Cumhuriyeti'nin dış politikasında etkili olarak kullanılması 2000'li yıllar olarak öne çıkmaktadır. 1991 yılında SSCB 'nin dağılmasıyla birlikte Türkiye ilk olarak Türk Cumhuriyetleriyle iletişim kurmuştur. Bu ülkelerin yanında Balkanlar, Kuzey Afrika ve Orta Afrika ülkeleriyle dış politikada açılım süreci yaşamıştır. Bu dış politika anlayışında en önemli unsurlardan birisi yumuşak güç enstrümanı olmuştur. Çalışmaya konu olan Türk Cumhuriyetlerinden Kırgızistan bağımsızlığını kazandığından itibaren, Türkiye'nin çok fazla yatırımı olmuştur. En önemli yatırımlardan dikkat çekenler Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitedir. Manas Üniversitesi 30 yıla yakındır eğitim alanında Kırgız halkına hizmet vermektedir. Üniversitenin bölge halkına kaliteli eğitim sunmakla beraber en önemli katkılarından biriside dil konusunda olmuştur. Hem Kırgız Türkçesinin hem de Türkiye Türkçesinin gelişmesinde büyük katkıları olmuştur. Bununla birlikte TİKA'nın, Kırgızistan coğrafyasına önemli yatırımları olmuştur. Söz konusu yatırımlardan en dikkat çekeni ve yerel halkla etkili iletişim gerçekleştiren kurum olarak Bişkek Kırgız-Türk“Dostluk”Devlet Hastanesi ön plana çıkmaktadır. Çalışmanın konusunu, Türkiye'nin yumuşak güç unsuru olarak faaliyet geçen Bişkek Kırgız-Türk“Dostluk”Devlet Hastanesidir. Yumuşak güç ve kamu diplomasisi ekseninde Türkiye'nin, Kırgızistan'da hayata geçirmiş olduğu en büyük projelerden birisi olan Bişkek Kırgız-Türk“Dostluk”Devlet Hastanesinin faaliyete başladığı tarihten itibaren toplumsal etkileşime, insan ilişkilerine ve sağlık hizmetlerine sunmuş olduğu hizmeti araştırmaktadır. Görünürlük açısından aktif bir rol alan Dostluk Hastanesi devletler arasında bir iş birliği oluşturmakla beraber halkla birebir ilişki kurmaktadır. Sunmuş olduğu sağlık hizmetleri her ne kadar avantaj lan beraberinde getirmiş olsa da dezavantajları da bulunmaktadır. Burada uygulanan hizmetlerde bir başarısızlığın söz konusu olması tüın olumlu ortama da zarar verme risklerini taşımaktadır. Araştırma'nın amacı, ülkelerarası ilişkilerde diplomasi ve kamu diplomasi kavramlarının literatür taramalarını ortaya koyarak, sağlık diplomasisinin Türk dış politikasında yumuşak güç aracı olarak kullanım durumunun önemi ve etkisi, Dostluk Hastanesi örneğinde detaylı bir şekilde incelenecektir. Araştırmada, Türkiye 'nin sağlık diplomasi faaliyeti olarak Dostluk Hastanesi uygulanmasında yumuşak gücün önemi ortaya konmaktadır. Çalışmada objektif bir bakış açısıyla ve saha verilerine dayanarak sunulan sağlık hizmetlerinin insan ilişkilerine ve toplumsal etkileşimlere olumlu veya olumsuz durumları tespit edilmeye çalışılacaktır. Analılar Sözcükler: Yumuşak Güç, Sağlık Diplomasisi, Bişkek, Kırgızistan, Yardım
Özet (Çeviri)
Although diplomacy is a multidimensional concept, it is divided into various sub-branches within itself. States have an official understanding of diplomacy in order to achieve their goals. In this context, governments use hard or soft power elements in diplomacy. In today's world, we see that the use of hard power has lost its effect. With the loss of the effect of hard power, different elements of power are used by states in the field of diplomacy. At this point, it is seen that soft power and smart power elements are more effective in the globalized world order. In this respect, the understanding of diplomacy has changed and transformed. In line with this situation, public diplomacy has developed as the process of influencing a relatively effective state on others in a forma! or informal manner, but in a way to serve its own interests. Soft power as an element of public diplomacy is used effectively by governments today. Although the issue of health diplomacy is multifaceted, it is in a relationship with soft power. Soft power is fed by moral resources and political values such as foreign policy. The Republic of Turkey has tried to use the soft power element, which has been actively used by effective states in the world, after the 1990s. However, the effective use of soft power in the foreign policy of the Republic ofTurkey stands out in the 2000s. In 1991, with the dissolution of the USSR, Turkey first established contact with the Turkic Republics. In addition to these countries, it has experienced a process of opening up in foreign policy with the Balkans, North Africa and Central African countries. üne of the most important elements in this foreign policy approach has been the soft power instrument. Since Kyrgyzstan, one of the Turkic Republics, gained its independence, Turkey has made many investments. üne ofthe most important investments is Kyrgyzstan-Turkey Manas University. Manas University has been serving the Kyrgyz people in the field of education for nearly 30 years. In addition to providing quality education to the people of the region, one of the most important contributions of the university has been in the field of language. It has made great contributions to the development of both Kyrgyz Turkish and Turkey Turkish. In addi ti on, TIKA has made significant investments in Kyrgyzstan. Bishkek Kyrgyz-Turkish 'Dostluk' State Hospital stands out as the most remarkable ofthese investments and as an institution that effectively communicates with the local people. The topic of the study is the Bishkek Kyrgyz-Turkish 'Dostluk' State Hospital, which operates as an element of Turkey's soft power. In the axis of soft power and public diplomacy, it investigates the service provided by the Bishkek Kyrgyz-Turkish 'Dostluk' State Hospital, which is one of the largest projects that Turkey has implemented in Kyrgyzstan, to social interaction, human relations and health services since its inception. The Dostluk Hospital, which takes an active role in terms of visibility, creates a co-operation between states and establishes a one-to-one relationship with the public. Although the health services it offers have brought advantages, there are also disadvantages. A failure in the services provided here carries the risk of damaging the whole positive environment. The aim ofthe study is to reveal the literature reviews of the concepts of diplomacy and public diplomacy in inter-country relations, and the importance and impact of the use of health diplomacy as a sofi power tool in Turkish foreign policy is examined in detail in the example of Dostluk Hospital. In the research, the importance of sofi power in the implementation of the Dostluk Hospital as Turkey's health diplomacy activity is revealed. In the study, from an objective point of view and based on field data, the positive or negative effects of the health services provided on human relations and social interactions were tried to be determined.