Adana ili saimbeyli ilçesinde kırsal kalkınma açısından kiraz üretimini ve pazarlamasını geliştirme olanaklarının araştırılması
Investigation of opportunities to improve cherry production and marketing in terms of rural development in saimbeyli district of Adana province
- Tez No: 893147
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK EMEKSİZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Kiraz, Kiraz Pazarlaması, Kırsal Kalkınma, Pazarlama Organizasyonu, Saimbeyli, Cherry, Cherry Marketing, Rural Development, Marketing Organization, Saimbeyli
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Dünya'da ve Türkiye'de kirazın hem üretim alanı hem de üretim miktarı artmaktadır. Bir ürünün bir bölgenin kalkınmasına etkisini, gelecekteki üretim potansiyelini en iyi şekilde değerlendirmek; ancak mevcut sorunların doğru tespit edilerek çözümü ve geleceğe yönelik aksiyonların bugünden alınması ile mümkün olacaktır. Çalışmanın temel amacı, Saimbeyli İlçesinde kiraz üretiminin ve pazarlama organizasyonunun ayrıntılı yapısal analizlerinin yapılarak, belirlenen yetersizliklere çözüm önerilerinin sunulması, kiraz üreticilerinin gelirlerinin artırılması ve ilçenin kırsal kalkınmasına katkı sağlanması olanaklarını araştırmaktır. Bu çalışmada Adana ili Saimbeyli ilçesinin kiraz üretimi ve pazarlaması incelenerek, var olan sorunlar tespit edilmiş ve bu sorunların giderilmesine yönelik çözümler geliştirilmiştir. Çalışmanın ana materyalini Saimbeyli ilçesinde kiraz üretimi yapan üreticiler ve bölgede faaliyette bulunan aracılar (tüccar/ihracatçı/komisyoncu) ile yapılan bireysel görüşmelerden elde edilen birincil veriler oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda kirazın üretim tekniğinin iyileştirilmesi, pazarlama organizasyonlarındaki eksikliklerin giderilmesi ve pazar hedeflerinin yeniden gözden geçirilerek yeni pazarlama stratejilerinin oluşturulması gerekliliği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In the World and in Turkey, both the production area and production amount of cherries are increasing. To evaluate the impact of a product on the development of a region and its future production potential in the best possible way; It will only be possible if current problems are correctly identified and solved, and future actions are taken today. The main purpose of the study is to investigate the possibilities of making detailed structural analyzes of cherry production and marketing organization in Saimbeyli District, offering solutions to the identified deficiencies, increasing the income of cherry producers and contributing to the rural development of the district. In this study, cherry production and marketing in Saimbeyli district of Adana province were examined, existing problems were identified and solutions were developed to eliminate these problems. The main material of the study consists of primary data obtained from individual interviews with cherry producers in Saimbeyli district and intermediaries (merchants/exporters/brokers) operating in the region. As a result of the study, it was emphasized that the necessity of improving the cherry production technique, eliminating the deficiencies in marketing organizations and creating new marketing strategies by reviewing market targets.