Yeni Afganistan: Taliban Örgütünün İktidar Süreci ve Güç Kaynakları
New Afghanistan: The Taliban Organizations Power Process and Power Sources
- Tez No: 893205
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Afganistan, Taliban, Siyasi Gruplar, Dış Aktörler, Savaş Ağaları, Peştunizm, Afghanistan, Taliban, Political Groups, External Actors, Warlords, Pashtunism
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Taliban Örgütü, 1994 tarihinden buyana Afganistan siyasetinde en önemli aktör olarak değerlendirilmektedir. Taliban Örgütünü ele alan kimi çalışmalarda örgütü sadece sert güç yönleri ile ele almaktadır. Bu çalışmada Taliban örgütü'nün toplumu yönlendirmek için kullandığı sert güçleri göz ardı etmemekle birlikte örgütün Afganistan'daki iktidarını pekiştiren diğer unsurları da irdelemektedir. Taliban Örgütü'nü sadece sert güç unsurlarını kullanan gayrı meşru bir örgüt olarak tanımlamak örgütün iktidar sürecini doğru anlamamızın önüne geçecektir. Bu anlamda çalışmada Taliban Örgütü'nün toplumsal, ekonomik ve diplomatik güç unsurları incelenmektedir. Çalışmada Taliban Örgütü'nün güç unsurlarına dair veriler toplandı. Bu doğrultuda örgütün faydalandığı dini, kültürel, ekonomik, sosyal, siyasi, diplomatik ve psikolojik unsurların her biri örnekleri ile tahlil edilmeye çalışıldı. Çalışmada, Afganistan'da mutlak güç olma hedefi olan Taliban Örgütü'nün siyasi olarak pek çok farklı aracı kullanan, uluslararası diplomasi alanında önemli müzakereler yürüten ve meşruiyet kazanmaya çalışan, Afganistan'daki en aktif güç olduğu sonucuna ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
The Taliban Organization has been considered as the most important actor in Afghanistan politics since 1994. Some studies on the Taliban only focus on the hard power aspects of the organization. This study does not ignore the hard power used by the Taliban organization to manipulate the society, but also examines other elements that reinforce the organization's power in Afghanistan. Defining the Taliban as an illegitimate organization that uses only hard power elements will prevent us from understanding the organization's power process correctly. In this sense, the study examines the social, economic and diplomatic power elements of the Taliban Organization. In the study, data on the power elements of the Taliban Organization were collected. In this direction, each of the religious, cultural, economic, social, political, diplomatic and psychological elements used by the organization was analyzed with examples. The study concluded that the Taliban Organization, which aims to become the absolute power in Afghanistan, is the most active power in Afghanistan, using many different political tools, conducting important negotiations in the field of international diplomacy and trying to gain legitimacy.