Avrupa birliği fonlarının üye ve aday ülkelerde emek piyasası politikalarına etkisi: Türkiye ve Almanya örneği
Influence of european union funds in member and candidate countries on labour market policies : Turkey and Germany examples
- Tez No: 893206
- Danışmanlar: PROF. DR. ARİF YAVUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Almanya, Türkiye, Avrupa Birliği, Fon, İşgücü, İstihdam, İşsizlik, Germany, Turkey, the European Union, Labor force, Fund, Employment, Unemployment
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu çalışma; Avrupa Birliği fonlarının Türkiye ve Almanya'da emek piyasası politikalarına etkilerini incelemektedir. İşgücü ve istihdam ülke ekonomisinin temel yapı taşlarını oluşturmaktadır. Roma Antlaşmasıyla temelleri atılmış olan Avrupa Topluluğu, kurulduğu günden bu yana bölgesel gelişmişlik farklılıklarıyla karşı karşıya kalmıştır. Bu farklılıkların sorun haline dönüşmemesi ve ortak bir eksende buluşulabilmesi amacıyla ortak önlemler ve politikalar geliştirilmeye çalışılmıştır. Bu önlemler içerisinde en dikkat çekici olan çalışma, üye devletlere yönelik sunulmuş olan yapısal fonlar ve aday ülkelere yönelik geliştirilen katılım öncesi araçlar olmuştur. Sanayileşme sürecinin başlaması ile birlikte işgücü ve emek kavramları sıkça anılmaya başlanmıştır. İstihdama yönelik sorunların artan nüfus oranıyla paralel olarak yükselmesiyle beraber çözüm arayışları da yönetimlerin küresel bir sorunu haline gelmiştir. İşgücü ve sanayileşme bağlamında Almanya ilk günden bugüne ekonomik olarak güçlü duruşu ile dikkat çekmiş ve emek piyasasına yönelik işçi göçüyle merkezi bir konum üstlenmiştir. İkinci Dünya Savaşı sonrası istihdam ihtiyacı artan Almanya, Türkiye ile işgücü anlaşması imzalamıştır. Bu anlaşma ile birçok Türk vatandaşın Türkiye'den ayrılıp Almanya'da çalışmaya başlaması, Almanya'nın istihdam ihtiyacının giderilmesinde büyük rol oynamıştır. Bugün itibariyle Almanya'da yaşayan Türklerin sayısının 2,5 milyonun üzerinde olduğu ve bu sayının da Almanya'da yaşayan yabancı uyruklulular arasında birinci sırada olduğu gerçeği düşünüldüğünde Türklerin çalışma hayatında önemli rol oynadıkları görülmektedir. Türkiye ve Almanya fiziki yakınlığının haricinde yıllardır süregelen emek göçü ile de manevi yakınlığını korumaktadır. Ancak aralarındaki bu etkileşim toplumsal, siyasi ve ekonomik açıdan efektif bir yapı inşa etmede etkili olmamıştır. Her iki ülkeye da sağlanan fonların kullanımı incelendiğinde Almanya'nın işgücü ve istihdam alanlarında daha yüksek oranlara sahip olduğu anlaşılmaktadır. Avrupa Birliği fonlarının da Almanya emek piyasalarında daha etkin kullanıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the effects of European Union funds on labor market policies in Turkey and Germany. Labor and employment constitute the basic building blocks of the country's economy.The European Community, whose foundations were laid with the Treaty of Rome, has faced regional development differences since its establishment. In order not to turn these differences into problems and to meet on a common axis, common measures and policies have been developed. Among these measures, the most striking study was the structural funds offered to member states and pre-accession tools developed for candidate countries. With the start of the industrialization process, the concepts of labor and labor began to be discussed a lot, and the search for solutions became a global problem of the administrations with the increase of the problems regarding employment with the increasing population. In the context of labor and industrialization, Germany has attracted attention with its economically strong stance from day one and has assumed a central position with labor migration towards the labor market. Increasing employment needs after the Second World War Germany, it has signed a labor agreement with Turkey. Many Turkish citizens departed from Turkey in Germany to start working with this deal, it has played a major role in the elimination of Germany's employment needs. Physical proximity with the exception of Turkey and Germany for decades ongoing labor migration remains the spiritual closeness. However, this interaction between them has not been effective in building an effective social, political and economic structure. When the use of funds provided to both countries is analyzed, it is seen that Germany has higher rates than labor force and employment areas.