Çeltik ekim alanlarında yabancı otlarla mücadelede herbisit uygulamalarında zirai insansız hava araçları (dron) için optimum uygulama parametrelerinin tespit edilmesi
Determination of optimum application parameters for agricultural unmanned aerial vehicles (drones) in herbicide applications for weed control in rice fields
  1. Tez No: 893210
  2. Yazar: BÜŞRA CEMEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSREV MENNAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çeltik, Dron, Herbisit, Yabancı Ot, Rice, Drone, Herbicide, Weed
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Çeltik (Oryza sativa L.) dünya nüfusunun yarısının temel besini olan önemli bir kültür bitkisidir. Çeltik tarımında yabancı otlar başlıca sorun teşkil etmektedir. Günümüzde hassas tarım uygulamaları geniş bir yelpazede ve farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bunların içerisinden ZİHA olarak adlandırılan Zirai İnsansız Hava Araçları (Dron) en umut verici yenilikçi teknolojilerden biridir. Ülkemizdeki farklı kesimlerin ve en önemlisi çeltik çiftçilerimiz dünyadaki bu eğilimlere duyarsız kalmamış ve hızlı bir şekilde bu teknolojiye ayak uydurmuştur. Ancak bu konuda uygulama standartlarının olmaması bu tez çalışmasını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, herbisit uygulamalarında kullanılan normun, ilerleme hızının ve püskürtme yüksekliğinin dron ile herbisit etkinliğini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Denemeler Trakya ve Karadeniz Bölgesinde çeltik ekim alanlarında Echinochloa oryzoides, E. crus-galli, (E. oryzicola syn: E. phyllopogon) ve C. difformis' in sorun teşkil eden çiftçi tarlalarında yürütülüp dron ile dört farklı norm (1.5, 2, 3 ve 4 lt/da), dört farklı püskürtme yüksekliği (1.5, 3, 4 ve 5 m) ve üç farklı ilerleme hızı (16, 20 ve 24 km/s) olmak üzere farklı kombinasyonlar ele alınmıştır. Tüm kombinasyonlarda aynı entegre herbisit programı uygulanmış ve buna göre hektara 2 lt IQ (Quinclorac 250 g/lt), 2 lt 32.5 OD (20 g/l Penoxsulam + 12,5 g/l Florpyrauxifen-benzyl) ve 3 lt (200 g lt Cyhalofop-butyl) kullanılmıştır. Denemelerde tesadüf blokları bölünen-bölünmüş parseller deneme deseni kullanılmıştır. Çalışmamızda her iki bölgede yapılan denemeler sonucunda normun herbisitlerin damla sayıları ve kaplama alanları ile herbisit etkinliği arasında doğru orantılı bir ilişki tespit edilmiştir. Her iki bölgenin verim sonuçlarına bakıldığında da en ideal kombinasyonun ilerleme hızını 20 km/s, püskürtme yüksekliğinin 4 m, normun ise en az 3 lt/da olarak belirlenmiştir. Bu çalışma, herbisit uygulamalarında optimum norm, püskürtme yüksekliğinin ve ilerleme hızının belirlenmesi açısından önemli sonuçlar ortaya koymaktadır. Elde edilen bulgular, çeltik tarımda dron ile herbisit kullanımının etkinliğini artırmak ve ekonomik kayıpları minimize etmek için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Rice (Oryza sativa L.) is a crucial crop and a staple food for half of the world's population. In rice fields, weeds pose a significant problem. Today, precision agriculture practices are used widely and in various fields. Among these, Unmanned Aerial Vehicles (UAVs), commonly called drones, are one of the most promising innovative technologies. Rice farmers, especially, have quickly adapted to this technology, aligning with global trends. However, the lack of application standards in this area led to the initiation of this research. This study aims to investigate the effectiveness of herbicide applications using drones by evaluating the effects of spray volume, flight speed, and altitude. The experiments were conducted in rice fields in the Thrace and Black Sea regions, where Echinochloa oryzoides, E. crus-galli, (E. oryzicola syn: E. phyllopogon), and C. difformis pose significant problems. Different combinations of four spray volumes (1.5, 2, 3, and 4 l/da), four flight heights (1.5, 3, 4, and 5 m), and three flight speeds (16, 20, and 24 km/h) were examined using UAVs (drones). The same integrated herbicide program was applied in all combinations, using 2 l/ha of IQ (Quinclorac 250 g/l), 2 l/ha of 32.5 OD (20 g/l Penoxsulam + 12.5 g/l Florpyrauxifen-benzyl), and 3 l/ha of Cyhalofop-butyl (200 g/l). The experiments were designed using a randomized complete block design with split-split plots. The study found a positive correlation between the spray volume, the number of herbicide drop, the coverage area, and the effectiveness of the herbicides. The results from both regions indicated that the optimal combination for herbicide application is a speed of 20 km/h, an flight height of 4 m and a spray volume of at least 3 l/da. This study provides significant findings for determining the optimal spray volume, flight height, and speed in herbicide applications. The results offer valuable insights for increasing the effectiveness of herbicide use with drones in rice farming and minimizing economic losses.