Suriyeli göçmenlerin yeni medya iletişim pratikleri: Antalya örneği
New media communication practices of Syrian immigrants: The Case of Antalya
  1. Tez No: 893260
  2. Yazar: MERVE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN VELİ KÖKTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Migration, Traditional Media, Syrian Migrants, New Media, Communication
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Akdeniz Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yeni medya kavramı iletişim teknolojilerinin yenilenmesi ve gelişmesiyle ortaya çıkmış olup geleneksel medya algısını kırarak kullanıcılara etkili bir iletişim ortamı sunmaktadır. İletişimdeki değişim ve dönüşümler, göç olgusunu deneyimleyen göçmen bireyleri de etkisi altına alarak yer ve mekâna bağlı kalınmaksızın kişilerin iletişim biçimlerini belirlemektedir. İlişki ve etkileşimlerini iletişim kanalları aracılığıyla gerçekleştiren göçmen bireyler, tüm insanlık gibi teknolojinin varlığından istifade ederek iletişim sağlamaya devam etmektedir. Nitekim 2011'de Türkiye'nin yakın coğrafyasında yaşanan Suriye'de gerçekleşen eylemler, kısa sürede çatışma ortamı yaratarak milyonlarca insanın göç sürecini deneyimlemesine sebep olmuştur. Bu araştırmanın amacı, göç deneyimine sahip olan Antalya ilinin Kepez ilçesine bağlı Güneş Mahallesi'nde yaşayan Suriyeli göçmen bireylerin göç öncesi ve sonrasında göç, göçmen ve yeni medya iletişimi bağlamında sosyal medya pratiklerini ortaya koymaktır. İlişkiler ağı (Network) kuramından yararlanılarak oluşturulan bu çalışmada Suriyeli göçmenlerin göç sürecinde ilişkiler ağını oluştururken sosyal medya uygulamalarının sürece olan etkisi irdelenmiştir. Nitel araştırma deseniyle tasarlanan bu araştırmada göçmen bireylerin sosyal medya kullanımına ilişkin araştırma verileri, yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Görüşmeler 20 katılımcı ile yüz yüze gerçekleştirilmiş olup sosyal medya uygulamalarını kullanan göçmen bireylerle konuya ilişkin istenilen bilgilere ulaşıncaya dek görüşme sağlanmıştır. Araştırmada kartopu örneklem tekniği kullanılmıştır. Göçmenlerin sosyodemografik özelliklerine, sosyal medya kullanım pratiklerine ve göç sürecinde ilişkiler ağını yeni medya çerçevesinde nasıl kullandıklarına yer verilmiştir. Araştırma sonucunda sosyal medya uygulamalarının bireylerin göçe karar verme ve göç sonrasında iletişim kurma bağlamında bir köprü görevi üstlendiği görülmektedir. Bununla birlikte sosyal medya uygulamalarının göçü deneyimleyen Suriyeli göçmenler açısından aileleri ve akrabaları ile olan iletişim sürecinde ve bilgi edinmede kolaylık sağladığı gerçeği ortaya çıkmıştır. Anahtar Kavramlar: Göç, Geleneksel Medya, Suriyeli Göçmenler, Yeni Medya, İletişim
Özet (Çeviri)
The concept of new media has emerged with the renewal and development of communication technologies and offers users an effective communication environment by breaking the traditional media perception. Changes and transformations in communication also affect migrant individuals who experience the phenomenon of migration and determine the communication styles of individuals regardless of place and space. Migrant individuals, who realize their relationships and interactions through communication channels, continue to communicate by taking advantage of the existence of technology like all humanity. As a matter of fact, the protests in Syria, which took place in Turkey's close geography in 2011, created a conflict environment in a short time and caused millions of people to experience the migration process. The aim of this study is to reveal the social media practices of Syrian migrant individuals living in Güneş Neighborhood of Kepez district of Antalya province in the context of migration, migrant and new media communication before and after migration. In this study, which was created by utilizing the network theory, the effect of social media practices on the process while creating the network of Syrian migrants in the migration process was examined. In this study, which was designed with a qualitative research design, research data on the social media use of migrant individuals were obtained using a semi-structured interview technique. Interviews were conducted face-to-face with 20 participants and migrant individuals using social media applications were interviewed until the desired information on the subject was reached. Snowball sampling technique was used in the research. The sociodemographic characteristics of migrants, their social media usage practices and how they use the network of relationships in the migration process within the framework of new media were included. As a result of the research, it is seen that social media applications serve as a bridge for individuals to decide to migrate and to communicate after migration. In addition, the fact that social media applications facilitate the communication process with their families and relatives and obtaining information for Syrian migrants who experience migration has emerged.