Algılanan örgütsel desteğin ebelerin yenilikçi davranışı üzerine etkisinin belirlenmesi
Determining the effect of perceived organizational support on midwives' innovative behavior
- Tez No: 893274
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖZDE KÜĞCÜMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Algılanan Örgütsel Destek, Bireysel Yenilikçi Davranış, Ebe, Yenilikçilik, Perceived Organisational Support, Individual Innovative Behavior, Midwife, Innovation
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN EBELERİN YENİLİKÇİ DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİNİN BELİRLENMESİ Bu araştırma algılanan örgütsel desteğin ebelerin yenilikçi davranışına etkisinin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirilmiştir. Amaç doğrultusunda, İstanbul'da bulunan bir özel hastaneler grubunda çalışan 208 ebe olduğu belirlenmiş, yapılan güç analizinde %95 güven aralığı %5 hata payı ile örneklem 107 kişi olarak hesaplanmış ve 128 kişi ile çalışma tamamlanmıştır. Veriler“Kişisel Bilgi Formu”,“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”ve“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği”ile toplanmıştır. Anketlerden elde edilen verilerin analizi SPSS 22.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Ebelerin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesinde yüzde ve frekans analizlerinden, algılanan örgütsel destek ve yenilikçi davranışların incelenmesinde ortalama ve standart sapma istatistiklerinden faydalanılmıştır. Araştırmada algılanan örgütsel destek ve yenilikçi iş davranışları arasındaki ilişkiler korelasyon analizi ile, algılanan örgütsel desteğin yenilikçi iş davranışların üzerindeki etkisi ise regresyon analizi ile incelenmiştir. Çalışmada ebelerin“Algılanan Örgütsel Destek Ölçeği”toplam puan ortalaması 3,487±0,421 olarak saptanmıştır. Ebelerin“Bireysel Yenilikçilik Ölçeği'' toplam puan ortalaması 70,375±6,395, ”Değişime Direnç“ puan ortalaması 23,961±4,681, ”Fikir Önderliği“ puan ortalaması 21,164±2,676, ”Deneyime Açıklık“ puan ortalaması 21,063±2,605, ”Risk Alma" puan ortalaması 6,820±1,695 olarak saptanmıştır. Algılanan örgütsel destek ile bireysel yenilikçilik arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü zayıf (r=0,421**, p=0,000), algılanan örgütsel destek ile değişime direnç arasında negatif yönlü zayıf (r=-0,362**, p=0,000), deneyime açıklık ile pozitif yönlü çok zayıf (r=0,208**, p=0,019) bir ilişki saptandı. Algılanan örgütsel destek ile fikir önderliği (r=0,082, p=0,360) ve risk alma (r=0,107, p=0,231) arasındaki ilişki istatiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Algılanan örgütsel desteğin ebelerin bireysel yenilikçi davranışı olumlu etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF THE EFFECT OF PERCEIVED ORGANIZATIONAL SUPPORT ON INNOVATIVE BEHAVIOR OF MIDWIVES This research was conducted descriptively to determine the effect of perceived organizational support on the innovative behavior of midwives. In line with the purpose, it was determined that there were 208 midwives working in a private hospital group in Istanbul, the sample was calculated as 107 people with a 95% confidence interval and a 5% margin of error in the power analysis and the study was completed with 128 people. The data were collected with the personal 'Information Form', the 'Perceived Organizational Support Scale' and the 'Individual Innovation Scale'. The data obtained from the surveys were analyzed using the SPSS 22.0 statistical program. Percentage and frequency analyses were used to determine the descriptive characteristics of midwives, and mean and standard deviation statistics were used to examine perceived organizational support and innovative behaviors. In the research, the relationships between perceived organizational support and innovative business behaviors were examined with correlation analysis, and the effect of perceived organizational support on innovative work behaviors was examined by regression analysis. In the study, the total mean score of the midwives'“Perceived Organizational Support Scale”was determined as 3.487±0.421. The average total score of midwives'“Individual Innovation Scale' is 70,375±6,395, the average of ”Resistance to Change“ is 23,961±4,681, the average of ”Idea Leadership“ is 21,164±2,676, the average of ”Openness to Experience“ is 21,063±2,605, the average of ”Risk Taking" was found to be 6,820±1,695. A statistically significant positive and weak relationship was found between perceived organizational support and individual innovativeness (r=0.421**, p=0.000), a negative and weak relationship was found between perceived organizational support and resistance to change (r=-0.362**, p=0.000), and a very weak positive and very weak relationship was found between openness to experience (r=0.208**, p=0.019). The relationship between perceived organizational support and opinion leadership (r=0.082, p=0.360) and risk taking (r=0.107, p=0.231) was found to be statistically insignificant. It was concluded that the perceived organizational support positively affects the individual innovative behavior of midwives.