100 kW altı endüstriyel ve mesken çatılara kurulan fotovoltaik sistemin enerji- ekonomik analizi
100 kW energy-economic analysis of photovoltaic systems installed on industrial and residential roofs
  1. Tez No: 893313
  2. Yazar: KÜBRA TEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT CİNİVİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Fotovoltaik sistem, enerji, ekonomik analiz, Yenilenebilir enerji, Photovoltaic system, energy, economic analysis, Renewable energy
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Güneş enerjisi dünyada ve ülkemizde oldukça önemlidir enerji kaynağıdır. Fotovoltaik sistem kurulumunda yapacağımız tasarımlar ile bu önemli enerji kaynağından hem performans anlamında, hem de ekonomik anlamda en iyi sonuçları elde edebilmemiz mümkündür. Bu çalışmada farklı çatı tipleri için yapılan farklı tasarım senaryoları ve bu tasarımların enerji ve ekonomik analizleri hakkında bilgi içermektedir. Bu çalışmaya baktığımız zaman fotovoltaik sistemlerin kurulmasının sanayi aboneliklerinde mesken aboneliklerine göre daha cazip olduğu görülmektedir. Burada çatı alanına göre panel sayısı belirlenmiştir. PVsyst programında da mesken teras çatısı için fotovoltaik sistem yerleşiminde aynı konumda Konya ili için en uygun azimut açısı olan 37,9°'ye göre, 7°,13° ve 30° panel eğim açıları kullanılmış olup enerji üretim değerlerine bakılarak 30° panel eğim açısında daha fazla enerji üretimi yapıldığı görülmüştür. Ekonomik analiz olarak incelendiği zamanda mesken çatılarına yapılan fotovoltaik sistemlerin geri ödeme sürelerinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Solar energy is a significant energy source both globally and in our country. Through designs in photovoltaic system installations, it is possible to achieve the best results in terms of both performance and economic efficiency. This study includes information about different design scenarios for various roof types and the energy and economic analyses of these designs. When looking at this study, it is observed that installing photovoltaic systems is more advantageous in industrial subscriptions compared to residential subscriptions. Here, the number of panels is determined according to the roof area. In the PVsyst program, for the residential terrace roof, the most suitable azimuth angle for Konya province is set at 37.9°. Panel tilt angles of 7°, 13°, and 30° were used, and it was found that the 30° panel tilt angle produced more energy. In terms of economic analysis, it was found that the payback periods for photovoltaic systems installed on residential roofs are longer.