Sağlık meslek lisesi öğrencileri ile araştırma olarak sanat: A/r/tografik bir sorgulama
Art as research with health vocational high school students: An a/r/tographic inquiry
- Tez No: 893334
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURHAYAT GÜNEŞ AYTAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Sanat Temelli Eğitim Araştırmaları, A/r/tografi, Empati, Sempati, Arts-Based Education Research, A/r/tography, Empathy, Sympathy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET Sağlık Meslek Lisesi Öğrencileri ile Araştırma Olarak Sanat: A/r/tografik Bir Sorgulama Bu araştırmada, sağlık meslek lisesi öğrencilerinin görsel sanatlar dersinde araştırma temelli sanatsal uygulamalar yapmalarının onların yaratıcı deneyimler oluşturmada, empati ve sempati becerilerini geliştirmede etkilerinin neler olduğunu belirlemesi amaçlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden eylem araştırması deseni ve sanat temelli eğitim araştırmalarından a/r/tografi yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Elazığ ilinin bir ilçesinde bulunan mesleki ve teknik anadolu lisesinde 10. ve 11. sınıflarda öğrenim gören toplam 27 öğrenciden oluşturulmuştur. Uygulama aşaması toplam 8 hafta, 16 ders saati ve yaklaşık 140 dakika ders dışı zamanı kapsayacak şekilde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veriler, gözlem, yapılandırılmamış görüşme, yarı yapılandırılmış görüşme, araştırmacı günlükleri, fotoğraflar, telefon mesajları, yaşam yazma ve sanatsal çalışmalar gibi çeşitli yöntemlerle toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre, araştırma temelli sanat uygulamaları aracılığı ile öğrencilerin aile ve yakın çevrelerindeki yaşlı bireylerle görüşerek onların hikayelerini dinlemesi ardından yaşam yazmaları öğrencilerde yaşlı bireylerin yaşadıklarına ve duygularına karşı farkındalık oluşturmuştur. Bununla birlikte araştırma temelli sanat uygulamaları yoluyla öğrenciler ile yaşlı bireylerin iletişim kurmaları, öğrencilerin yaşlı bireyleri anlamaları ve onlara karşı empati kurmalarında ve sempati geliştirmelerinde büyük rol oynamıştır. Ayrıca öğrenciler görsel sanatlar dersinde yaşam yazma ile eleştirel düşünme ve sorgulama yapmış, yazdıklarıyla anlam üretmiş, farklı teknikler kullanarak yaratıcı ve özgün sanatsal anlatımlar ortaya koymuşlardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Art as Research with Health Vocational High School Students: A/r/tographic Inquiry IIn this study, it was aimed to determine the effects of research-based artistic practices of Health Vocational High School students in the visual arts course on creating creative experiences and developing their empathy and sympathy skills. In the study, action research design from qualitative research methods and a/r/tography method from art-based educational research were used. The study group of the research consisted of a total of 27 students studying in the 10th and 11th grades at a Vocational and Technical Anatolian High School in Elâzığ in the 2023-2024 academic year. The implementation phase was carried out for a total of 8 weeks, 16 class hours and approximately 140 minutes of out-of-class time. Data were collected through various methods such as observation, unstructured interviews, semi-structured interviews, researcher diaries, photographs, phone messages, life writing and artistic works. The data obtained were analyzed by content analysis. According to the results of the study, through research-based art practices, students' interviewing with elderly individuals in their families and close circles, listening to their stories and then writing their lives created awareness in students about the experiences and feelings of elderly individuals. In addition, communication between students and elderly individuals through research-based art practices played a major role in students' understanding of elderly individuals and in developing empathy and sympathy towards them. In addition, students engaged in critical thinking and questioning through life writing in the visual arts course, produced meaning with their writing, and created creative and original artistic expressions using different techniques.