Investigating the role of digital tools and artificial intelligence used in the learning and teaching processes on university students' self-regulated learning skills
Öğrenme ve öğretme süreçlerı̇nde kullanılan dı̇jı̇tal araçların ve yapay zekânın ünı̇versı̇te öğrencı̇lerı̇nı̇n öz-düzenlemelı̇ öğrenme becerı̇lerı̇ üzerı̇ndekı̇ rolünün ı̇ncelenmesı̇
- Tez No: 893441
- Danışmanlar: DR. MEHMET AKIN BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Science and Technology, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Dijital Araçlar, Eğitim, Öğrenme, Öz Düzenleme, Yapay Zeka, Artificial Intelligence, Digital Tools, Education, Learning, Self-Regulation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
21. yüzyıldaki teknolojik ilerlemeler, eğitim sisteminin dijital bir çerçeveye entegre edilmesine yol açarak, bireylerin öğrenme süreçlerinde aktif roller üstlenmelerini ve öğrenme süreçlerini bağımsız bir şekilde yönetme yeteneği kazanmalarını gerektirmiştir. Yüksek öğretimde meydana gelen dijital dönüşüm sürecinde ve içerisinde yer aldığımız bilgi çağının bireylere sunduğu hayat boyu öğrenme yolculuğunda, birey için oldukça gerekli olan öz-düzenlemeli öğrenme becerilerinin öneminin farkına varılması, öğrenme ve öğretme süreçlerinde kullanılan dijital araçlar ve yapay zeka uygulamalarının bireylere öz-düzenlemeli öğrenme becerileri kazandırmada olumlu bir işlevinin olabileceğini düşündürtmüştür. Bu kritik noktadan hareketle, bu çalışma, öğrenme ve öğretme süreçlerinde kullanılan dijital araçların ve yapay zeka uygulamalarının üniversite öğrencilerinin SRL becerileri üzerindeki rolünü araştırmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma yönteminin kullanılmış olduğu bu çalışmada bir vakıf üniversitesinde bulunan 10 üniversite öğrencisi ve 5 öğretim üyesiyle yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılarak derinlemesine bilgi toplanmıştır. Katılımcılardan elde edilen veriler tematik analiz yöntemi ile incelenmiş ve dijital araçlar ile yapay zeka uygulamalarının öğrenciler ve akademisyenler tarafından hedef belirleme ve planlama, öğrenme materyallerini düzenleme, akademik performansı izleme, öğrenmeyi pekiştirme, bilgi ve yardım arama, çevresel yapılandırma, öz-değerlendirme ve motivasyon gibi öz-düzenlemeli öğrenme-becerilerini geliştirici bir yaklaşımla kullanılabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular, dijital araçların ve yapay zekanın yükseköğretim bağlamında öğrencilerin SRL becerilerini geliştirmedeki rolünün daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve bu doğrultuda nasıl kullanılması gerektiğiyle alakalı hem öğrenciler hem de akademisyenler için bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
The technological advancements of the 21st century have led to the integration of the education system into a digital framework, requiring individuals to take on active roles in their learning processes and gain the ability to manage their learning independently. Within the digital transformation process occurring in higher education and the lifelong learning journey of the information age we are in, there has been a recognition of the importance of self-regulated learning skills for individuals. This has prompted the consideration that digital tools and artificial intelligence applications utilized in the learning and teaching processes could have a positive function in equipping individuals with SRL skills. Building upon this critical point, this study aims to investigate the role of digital tools and AI applications on university students' SRL skills. In this study, which employed a qualitative research method, in-depth data were collected through semi-structured interviews with ten university students and five faculty members at a private university. The data obtained from the participants were analyzed using thematic analysis, and it was concluded that digital tools and AI applications could be used in an enhancing approach by students and academics for goal setting and planning, organizing learning materials, monitoring academic performance, enhancing learning, seeking information and assistance, environmental structuring, self-assessment, and motivation. The findings from the research contribute to a better understanding of the role of digital tools and AI in enhancing students' SRL skills in the context of higher education and serve as a guide for both students and academics on how they should be utilized accordingly.