Türkiye'de e-ticaret firmalarının pazaryerine geçişi için değer odaklı model önerisi
Value-oriented model proposal for e-commerce companies transition to e-marketlace in Türkiye
  1. Tez No: 893554
  2. Yazar: ÖZGÜR TOPYILDIZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF BAYKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Değer Odaklı Model, E-Ticaret, Müşteri Memnuniyeti, Pazaryeri, Rekabet Stratejileri, Tedarik Zinciri Yönetimi, Competitive Strategies, Customer Satisfaction, E-Commerce, Marketplace, Supply Chain Management, Value-Based Model
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu tez, Türkiye'de faaliyet gösteren e-ticaret firmalarının pazaryerine geçiş süreçlerini ve bu geçişin stratejik yönetimini inceleyerek, firmalara rehberlik edecek değer odaklı bir model geliştirmeyi amaçlamaktadır. Dijitalleşme ile hızla büyüyen e-ticaret sektörü, pazaryeri modeli sayesinde firmalara geniş müşteri kitlesine ulaşma, operasyonel maliyetleri düşürme ve pazar payını artırma gibi avantajlar sunmaktadır. Ancak bu modele geçiş, çeşitli zorluklar ve riskler içermektedir. Çalışmada, örnek olay incelemesi olarak Türkiye'nin önde gelen e-ticaret firmalarından biri olan İdefix seçilmiştir. İdefix'in pazaryerine geçiş süreci, stratejik kararların ve uygulamaların anlaşılması açısından değerli bilgiler sağlamaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden mülakat tekniği kullanılarak gerçekleştirilmiş ve İdefix yöneticileri ile sektördeki diğer uzmanlarla yapılan derinlemesine görüşmeler sonucu analiz edilmiştir. Mülakatlardan elde edilen veriler, e-ticaret firmalarının pazaryerine geçiş süreçlerinde dikkate alması gereken kritik faktörleri belirlemiştir. Bu faktörler arasında müşteri memnuniyeti, tedarik zinciri yönetimi, teknoloji altyapısı, pazarlama stratejileri ve rekabet analizi gibi unsurlar yer almaktadır. Tezde, bu faktörlerin nasıl yönetilmesi gerektiğine dair öneriler sunulmuş ve firmaların pazaryerine geçiş sürecinde başarılı olabilmeleri için izlemeleri gereken adımlar detaylandırılmıştır. Araştırma bulguları, e-ticaret firmalarının pazaryerine geçiş sürecinde karşılaştıkları zorlukları ve bu zorluklarla nasıl başa çıktıklarını ortaya koymaktadır. Teknoloji altyapısının yetersizliği, tedarik zincirinde yaşanan aksaklıklar ve müşteri memnuniyetinin sağlanmasında karşılaşılan sorunlar gibi konular, pazaryerine geçiş sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli hususlardır. Ayrıca, rekabetin yoğun olduğu pazaryeri ekosisteminde firmaların kendilerini farklılaştırma stratejileri de analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Türkiye'deki e-ticaret firmalarının pazaryerine geçiş sürecinde stratejik kararlar alırken kullanabilecekleri pratik ve değer odaklı bir model önerilmektedir. Bu model, firmaların pazaryeri ekosisteminde rekabet avantajı elde etmelerine, operasyonel verimliliklerini artırmalarına ve müşteri memnuniyetini sağlamalarına yardımcı olmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to develop a value-oriented model to guide e-commerce companies in Turkey through their transition to marketplace models and the strategic management of this transition. The rapidly growing e-commerce sector, driven by digitalization, offers significant advantages to companies through the marketplace model, such as reaching a large customer base, reducing operational costs, and increasing market share. However, this transition also involves various challenges and risks. For the case study, one of Turkey's leading e-commerce companies, Idefix, was selected. The transition process of Idefix to a marketplace model provides valuable insights into strategic decisions and implementations in this area. The research was conducted using qualitative research methods, specifically the interview technique, with in-depth interviews with Idefix executives and other industry experts, detailing the challenges faced, strategies implemented, and outcomes achieved during the transition process. Data obtained from the interviews identified critical factors that e-commerce companies need to consider during their transition to the marketplace model. These factors include customer satisfaction, supply chain management, technology infrastructure, marketing strategies, and competitive analysis. The thesis offers recommendations on how to manage these factors and details the steps companies should follow to successfully transition to the marketplace model. The research findings highlight the challenges e-commerce companies face during the transition to the marketplace model and how they overcome these challenges. Issues such as inadequate technology infrastructure, disruptions in the supply chain, and challenges in ensuring customer satisfaction are key considerations in the transition process. Additionally, the strategies companies use to differentiate themselves in a highly competitive marketplace ecosystem are analyzed. In conclusion, a practical and value-oriented model is proposed to guide e-commerce companies in Turkey in making strategic decisions during their transition to the marketplace model. This model aims to help companies achieve a competitive advantage, improve operational efficiency, and ensure customer satisfaction within the marketplace ecosystem.